BTS odrzuca połączenie mimo świetnego sygnału

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NoMoRe
Początkujący użytkownik forum

BTS odrzuca połączenie mimo świetnego sygnału

Post autor: NoMoRe »

Witajcie
Jestem posiadaczem MikroTik LHG 18 LTE i szukam najlepszego BTSa dla siebie robiąc masę prób i połączeń nawet do dalekich (11km) BTSow, blokuje pasma (lub nie) i ogólnie chce sprawdzić każdą możliwą opcję.

No i podczas tych testów natrafiłem na BTS że świetnymi wskaźnikami RSSI SINR itd. Były naprawdę dobre. Pasmo B7. Niestety po dosłownie 15 sekundach urywa połączenie z tym BTS. Jedyna opcja żeby próbować je znów odzyskać to przekręcenie anteny w inną stronę i powrót. Dodam, że nawet przez te 15 sekund połączenia internet nie działa. Próbowałem nawet na szybko wrzucić speed test żeby zobaczyć co z tego wyciągnę ale nie ładuje się strona.

Jaki jest powód odrzucania takiego sygnału?

W dniu jutrzejszym postaram się zrobić screena jak to wygląda przez te chwile jak połączenie mam, dziś już zamarzałem na dachu…
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: BTS odrzuca połączenie mimo świetnego sygnału

Post autor: matek451 »

BTS NetWorks Słupia Kapitulna jest po modernizacji do 4 pasm LTE bez LTE2600, ma też 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE , ma pozwolenie na N78 więc szansa zawsze istnieje ale do tego to trzeba zew. CPE 5G a nie Mikrotika.
NoMoRe
Początkujący użytkownik forum

Re: BTS odrzuca połączenie mimo świetnego sygnału

Post autor: NoMoRe »

Ale ja wcale nie celuje w słupie kapitulna tylko w milicz. W play już zrobiłem tam 80mb/s (to by mi w zupełności wystarczyło) ale wolałbym dużo bardziej zostać na T-Mobile i tym też chciałem w ten milicz ucelować i w teorii łapie tam naprawdę świetny sygnał- po wskaźnikach lepszy niż play gdziekolwiek indziej wokół mnie. Niestety BTS mnie odrzuca po 10-15 sekundach.
ODPOWIEDZ