MC888/MC889
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: MC888/MC889
Masz włączoną usługę VoLTE na tej karcie w Plusie ? Po włożeniu tej karty do telefonu VoLTE działa ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak, wysyłałem SMS aktywacyjny od razu po pierwszym uruchomieniu karty w telefonie i VoLTE na Samsungu Galaxy S23 i A32 5G działa.
-
- Guru bezprzewodowy
Możesz sprawdzić w Tmobile (na karcie z VoLTE) , czy tam to działa? Tmobile nie ma już 3G , więc siła rzeczy modem musi używać VoLTE (no albo nie działać <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>)... (Tak było jak dawno temu to testowałem z MC801A... Na Plusie też udawało mi się używać VoLTE, ale to były jakieś randomowe sprawy , raz na 10 uruchomień routera nagle z tego korzystał...)
Możesz też uruchomić dodatki do Chroma, w nich są różne skróty do ukrytych menu, na niektórych jest przełącznik VoLTE -VoIP...Może to też ma wpływ.
Być może również będziesz się musiał wcześniej zalogować do superadmina...
Poszukaj też
Możesz też uruchomić dodatki do Chroma, w nich są różne skróty do ukrytych menu, na niektórych jest przełącznik VoLTE -VoIP...Może to też ma wpływ.
Być może również będziesz się musiał wcześniej zalogować do superadmina...
Poszukaj też
-
Nie mam obecnie żadnej karty z T-Mobile, ale mam Orange i u mnie Orange w zeszłym roku wyłączył 3G i w tym przypadku połączenia telefoniczne w ogóle nie działają, gdzie na S23 połączenia z Orange działają w jakości HD+. Wyjaśnię może na takim przykładzie w czym jest problem: chcę do kogoś zadzwonić, w tym przypadku albo się dodzwonię albo nie, jeśli nie to muszę zrestartować router (samo rozłączenie transmisji danych i ponowne włączenie nic nie zmienia) i wtedy się dodzwonię ale już jeśli chcę zadzwonić do kogoś innego następnego dnia to wtedy najczęściej nie mogę się dodzwonić, bo nie ma żadnego sygnału w słuchawce i wtedy znowu pomaga restart routera i wtedy mogę się dodzwonić. Na MF286R tak nie miałem, telefon działa cały czas i router mógł działać tygodniami bez restartów. Z transmisją danych czy wysyłaniem kodów USSD lub SMS'ów nie ma żadnych problemów na MC888, jest tylko problem z obsługą telefonu stacjonarnego.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja miałem bardzo podobne problemy z tym routerem (kupionym w sklepie, operator t-mobile i orange). Dopiero zmiana na ZTE 286D rozwiązała problem. Typ aparatu panasonic czy chińczyk nie miał znaczenia.
-
Panowie pytanie bo mnie strasza dziwnym komunikatem a chce zablokować konkretnego bts-a bo mnie przełącza na te gorsze.
Nparawdę jak coś źle wpisze to bedzie nieodwracalne ??
<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ktos to zmieniał tutaj
https://www.szybkiplik.pl/files/8bb3430 ... a66440.png
Nparawdę jak coś źle wpisze to bedzie nieodwracalne ??
<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> ktos to zmieniał tutaj

https://www.szybkiplik.pl/files/8bb3430 ... a66440.png
-
- Guru bezprzewodowy
A co to za model ZTE , i jaki fw tam jest ?
-
mc 889

a tu jeszcze raz ten komunikat

a tu jeszcze raz ten komunikat

-
- Guru bezprzewodowy
Nie będę pisał , że na 100% nic się nie stanie , bo miałem MC889 i to robiłem , ale był on z fw od Plusa...
Robiłem to też nie tu , tylko przez dodatek do Chroma ( dla mnie najwygodniej , bo podawał aktualne parametry).
W każdym razie ,nie wydaje mi się ,żeby coś się mogło bezpowrotnie ustawić i nie dać się przywrócić do ustawień fabrycznych...
Robiłem to też nie tu , tylko przez dodatek do Chroma ( dla mnie najwygodniej , bo podawał aktualne parametry).
W każdym razie ,nie wydaje mi się ,żeby coś się mogło bezpowrotnie ustawić i nie dać się przywrócić do ustawień fabrycznych...
-
Czy w MC888 sieć po LAN jest izolowana domyślnie?
Mam telewizor podłączony kablem i telefon jego nie widzi gdy chcę przesłać ekran na żywo, gdy podłącze telewizor po wi-fi to nie ma problemu.
Tak samo jest z komputerem po kablu, nie widzi drukarki podłączonej po wi-fi, gdy komputer podłącze po wi-fi to nie ma problemu z widocznością drukarki.
Wygląda to tak jak gdyby LAN był izolowany od urządzeń po wi-fi.
Mam telewizor podłączony kablem i telefon jego nie widzi gdy chcę przesłać ekran na żywo, gdy podłącze telewizor po wi-fi to nie ma problemu.
Tak samo jest z komputerem po kablu, nie widzi drukarki podłączonej po wi-fi, gdy komputer podłącze po wi-fi to nie ma problemu z widocznością drukarki.
MC888 -> Orange
-
- Użytkownik forum
Czy jest możliwość ze T-mobile blokuje niektóre IMEI tego modelu aby nie łączył się z Band C N78? Mam prepaid i mam 5G ale tylko po LTE. A masz widze z okna i w telefonie łączy N78.
- onken
- ** Moderator **
Może został zbanowany sprzęt w jakiś sposób za nadużycia (wcześniejsze) na n78 i tak sobie postanowili...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Coś ostatnio częsty przypadek ( bo rozumiem , że to MC888... ) , że się nie chce łączyć z n78 ... I to nie tylko w T-Mobile , tutaj w Play:
viewtopic.php?t=66284&sid=1fe3de28fe29c ... 846bacfb9c
Obstawiam ,że jednak coś sprzętowo jest temu routerowi... Sprawdź na Play na nadajniku z n78 ( bo T-Mobile to faktycznie może robić różne numery... Niedawno po IMEI wycinał routery , bo w umowach było napisane ,że usługa jest tylko do urządzeń mobilnych - telefonów i tabletów...).
Ja bym jednak obstawiał , że coś się uszkodziło ( np wzmacniacz od pama C )...
Obstawiam ,że jednak coś sprzętowo jest temu routerowi... Sprawdź na Play na nadajniku z n78 ( bo T-Mobile to faktycznie może robić różne numery... Niedawno po IMEI wycinał routery , bo w umowach było napisane ,że usługa jest tylko do urządzeń mobilnych - telefonów i tabletów...).
Ja bym jednak obstawiał , że coś się uszkodziło ( np wzmacniacz od pama C )...
-
- Użytkownik forum
Chyba nie bo ban byłby na cały ruter a nie na pasmo.... poza tym router ma juz pare lat.... może jakiś się kondensator przepalił albo scieżka i nie przelacza na 5G. Albo inne cuda. Może moje maszty z 5G tak zadecydowały

-
- Użytkownik forum
A jeśli to właśnie jest przyczyna? Tj. ograniczanie routerów stacjonarnych przez operatora po IMEI? W mojej lokalizacji jest relatywnie dużo osób zapewniających tak sobie internet w domu, nie zdziwiłbym się gdyby to robili, jeśli to jest coś, co już się zdarza gdzieś indziej. A moze robia to jak kilka miesięcy z rzędu mają zużycie po kilkaset GB?Mig25 pisze: ↑2025-03-02, 11:48 Coś ostatnio częsty przypadek ( bo rozumiem , że to MC888... ) , że się nie chce łączyć z n78 ... I to nie tylko w T-Mobile , tutaj w Play:
Jeśli tak, to modernizowanie sprzętu nie ma sensu,bo jak to obejsc?
Wyglada na to, ze rzeczywiscie sa dwie opcje: albo router zepsuty, albo to sprawa operatora. Zanim bede polowal na cos w dobrej cenie, wyglada na to, ze musze najpierw kupic cokolwiek, zeby moc zobaczyc i ewentualnie zwrocic.
//Edit: MC889 Pro z outletu (ze zwrotu) zamowiony, zeby nie otwierac im swiezej sztuki. Przynajmniej bede wiedzial co robic dalej.
-
- Użytkownik forum
cześć Zeusek.Zeusek pisze: ↑2025-03-02, 08:08 Czy w MC888 sieć po LAN jest izolowana domyślnie?
U mnie nie jest izolowana, lan do wifi i wifi do lan gada wszystko normalnie.
Ale dzisiaj rano zmartwiła mnie inna rzecz ... router (lub operator) jak to zwykle koło 4 5 rano zresetował połączenie (nie sam router) i internetu po tym nie wrócił , w logach nie ma nic, potem wyciągnięcie wtyczki z gniazdka pomogło, internet wrócił, to pierwszy przypadek (mam go od kilku tygodni). Ale potwierdza to chyba fakt, że coś te ZTE takie nieprzewidywalne i lipne.
W moim 888 nie działa od początku automatyczny restart.
ktoś z Was pisał o podobnych utratach transferu
-
- Użytkownik forum
P.S. Zapomniałem w swojej powyższej wypowiedzi zapytać o jedną rzecz...
jaki jest układ anten na 5G w tym modemie, wiadomo, że jest to model wewnętrzny ale ciekawi mnie czy odpowiednie ustawienie go w kierunku btsa coś może dać, mam w domu sygnał na około -90dBm czyli średnio, nawet domownicy chodzący po pokoju zmieniają go czasem do -100dBm, i już próbowałem w różne miejsca go układać ale sygnał w tych różnych miejscach najlepiej osiągnął -85dBm. I tak mnie ciekawi czy ustawienie diodami do BTS czy bokami do BTS mogłoby coś zmienić?
Znalazłem puchę IP67 w starych zasobach i chyba zrobie z niego oooutdoora
czy ktoś zna układ anten wewnętrznych w tym modelu?
jaki jest układ anten na 5G w tym modemie, wiadomo, że jest to model wewnętrzny ale ciekawi mnie czy odpowiednie ustawienie go w kierunku btsa coś może dać, mam w domu sygnał na około -90dBm czyli średnio, nawet domownicy chodzący po pokoju zmieniają go czasem do -100dBm, i już próbowałem w różne miejsca go układać ale sygnał w tych różnych miejscach najlepiej osiągnął -85dBm. I tak mnie ciekawi czy ustawienie diodami do BTS czy bokami do BTS mogłoby coś zmienić?
Znalazłem puchę IP67 w starych zasobach i chyba zrobie z niego oooutdoora

czy ktoś zna układ anten wewnętrznych w tym modelu?
-
Hmm, widać oprogramowanie nie jest tak dopracowane jak niektórzy myślą.
Kupowałem bezpośrednio ze sklepu ZTE, BD_STDMC888V1.0.0B04
MC888 -> Orange
-
- Użytkownik forum
Im dłużej testujemy ten model tym więcej jakiś braków wychodzi
moje wersja to soft BD_ABPLMC888BV1.0.0B04, hardware MC888BHWV1.0.0.
Gdzieś mykając po menu natknąłem się (chyba przy jakiś logach czy wysyłać czy coś) że pisało czy wyraża się zgodę na wysyłanie z Austrii do ZTE, także może mam wersję z Austrii. Było tam jak byk coś o Austrii.
ja kupiłem od sprzedawcy Allegro za 800parę złotych, nowy, bez brandu, polskie menu, wszystkie pasma dostępne, menu zupełnie inne niż standardowe ZTE w Polsce. Nasze polskie mają takie kółeczka obrazkowe w menu głównym itp, tu tego nie ma. Mój się póki co nie akutalizuje do żadnej najnowszej wersji, pewnie jej nie ma.
Jedno co zauważyłem, że <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie działa automatyczny zaplanowany restart o określonej godzinie, watchdog też coś nie bardzo. Wczoraj zaliczył stucka czyli po prostu zawiesił połaczenie i pupa, trzeba było wyłaczyć zasilanie i włączyć ponownie - słabo to wygląda w sensie nienadzorowanego dostępu do sieci przez ten modem. Taki stuck odcina wszystko w domu od sieci (kamery, gniazdka smart, piec co). A miałem już rezygnować z DSL ale na razie się powstrzymam.
moje wersja to soft BD_ABPLMC888BV1.0.0B04, hardware MC888BHWV1.0.0.
Gdzieś mykając po menu natknąłem się (chyba przy jakiś logach czy wysyłać czy coś) że pisało czy wyraża się zgodę na wysyłanie z Austrii do ZTE, także może mam wersję z Austrii. Było tam jak byk coś o Austrii.
ja kupiłem od sprzedawcy Allegro za 800parę złotych, nowy, bez brandu, polskie menu, wszystkie pasma dostępne, menu zupełnie inne niż standardowe ZTE w Polsce. Nasze polskie mają takie kółeczka obrazkowe w menu głównym itp, tu tego nie ma. Mój się póki co nie akutalizuje do żadnej najnowszej wersji, pewnie jej nie ma.
Jedno co zauważyłem, że <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie działa automatyczny zaplanowany restart o określonej godzinie, watchdog też coś nie bardzo. Wczoraj zaliczył stucka czyli po prostu zawiesił połaczenie i pupa, trzeba było wyłaczyć zasilanie i włączyć ponownie - słabo to wygląda w sensie nienadzorowanego dostępu do sieci przez ten modem. Taki stuck odcina wszystko w domu od sieci (kamery, gniazdka smart, piec co). A miałem już rezygnować z DSL ale na razie się powstrzymam.
-
- Stały użytkownik forum
Posiadasz wersję MC888B, która ma nieco inne menu niż pozostałe dwie wersje, natomiast jest ona oficjalnie dostępna w Polsce.
Aktualnie w oficjalnej dystrybucji w zależności od źródła dostępna są trzy wersje MC888:
MC888 - EAN 6902176090943 (dostępna w Plus GSM, z brandem Plusa)
MC888B - EAN 6902176118500 (dostępny w oficjalnym sklepie ZTE Polska oraz w Orange)
MC888D - EAN 6902176111105 (dostępny w oficjalnym sklepie ZTE Polska, w sieciówkach: Media Expert, Komputronik, był dostępny w Orange - aktualnie brak)
EAN podałem celowo tak, aby w przyszłość ktoś niezorientowany wiedział, jaką wersję kupuje lub jakiej szukać.

-
Mam od pół roku MC888 z taką specyfikacją:
HW version:MC888HWV1.0.0
WEB version:WEB_TELIASEMC888V1.0.0B12
WA INNER version:MC888_Nordic1_B14
i póki co bez problemów, firmware aktualizował 2 razy, restart automatyczny działa, watch dog też. Nie ma dostępnego pasma n41 ale w korzystając z Play nie jest mi potrzebne. Kupiony na znanym portalu aukcyjnym od wieloletniego sprzedawcy tego typu sprzętu.
HW version:MC888HWV1.0.0
WEB version:WEB_TELIASEMC888V1.0.0B12
WA INNER version:MC888_Nordic1_B14
i póki co bez problemów, firmware aktualizował 2 razy, restart automatyczny działa, watch dog też. Nie ma dostępnego pasma n41 ale w korzystając z Play nie jest mi potrzebne. Kupiony na znanym portalu aukcyjnym od wieloletniego sprzedawcy tego typu sprzętu.
-
-
- Użytkownik forum
czy ktoś ma MC889A Pro ?
Mam wersję firmware BD_STDPLMC889A PROV1.0.0B03
Ktoś ma nowszą wersję ?
Mam wersję firmware BD_STDPLMC889A PROV1.0.0B03
Ktoś ma nowszą wersję ?
-
- Guru bezprzewodowy
tak i nie
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Dzięki czyli pewnie pozostaje czekać na OTA, pytałem z ciekawości 

-
- Użytkownik forum
porównanie siły sygnału i prędkości dla MC889 vs MC889A Pro

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=N2liQhIXw6M

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=N2liQhIXw6M
-
- Guru bezprzewodowy
MC889A ,a nie MC889 , bo to też różnica, MC889 ma SX62 a MC889A SX65 ( tak jak PRO).
-
- Użytkownik forum
Fakt dzięki za poprawkę, tyle jeśli chodzi o różnice w zysku anten; a co dopiero jak porównujemy wersje MC889 czy MC7010.
Rozmiar nie bierze sie z niczego
Rozmiar nie bierze sie z niczego