ZTE MC888 + PLAY 5G i losowo "Usługi ograniczone"
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
ZTE MC888 + PLAY 5G i losowo "Usługi ograniczone"
Cześć,
posiadam zestaw:
1. ZTE MC888 w trybie mostu z kartą Play na Kartę w konfiguracji automatyczne połączenie i tryb 5G NSA (przy automatycznym od raz czy dwa na dzień przełączało na 3G i efektywnie nie dało się korzystać z neta), oraz
2. Router Cudy MC3000.
Losowo, ale myślę że zauważalnie co najmniej raz dziennie odcina internet a na stronie administracyjnej ZTE nie ma opcji połączenia i widnieje opis "Usługi ograniczone" - wifi nadal działa i albo muszę restartować modem (a czasami także router wifi Cudy, bo nie mam dostępu do strony administratora wg lokalnej adresacji - choć wydaje mi się, że to przez to że jak telefon ogarnie że wifi nie ma neta, to przełącza na dane komórkowe, a wiadomo że wtedy na stronę routera się nie dostanę).
Nie wiem czy nie pokrywa się to z tym, że kiedyś działo się podobnie i wtedy zazwyczaj ZTE pokazywał, że jest w trybie 3G, więc od tamtej pory wymusiłem mu jedynie 5G, bo zasięg mam nienajgorszy a prędkości fajne. Wydaje mi się, że może takich zdarzeń jak opisuję jest od tamtej pory mniej, ale może z drugiej strony się myle i jest to dokładnie to, co to powoduje?
Nie mogę odnaleźć czy i gdzie są logi w tym ZTE, żeby sprawdzić o co biega.
Doradzicie coś?
posiadam zestaw:
1. ZTE MC888 w trybie mostu z kartą Play na Kartę w konfiguracji automatyczne połączenie i tryb 5G NSA (przy automatycznym od raz czy dwa na dzień przełączało na 3G i efektywnie nie dało się korzystać z neta), oraz
2. Router Cudy MC3000.
Losowo, ale myślę że zauważalnie co najmniej raz dziennie odcina internet a na stronie administracyjnej ZTE nie ma opcji połączenia i widnieje opis "Usługi ograniczone" - wifi nadal działa i albo muszę restartować modem (a czasami także router wifi Cudy, bo nie mam dostępu do strony administratora wg lokalnej adresacji - choć wydaje mi się, że to przez to że jak telefon ogarnie że wifi nie ma neta, to przełącza na dane komórkowe, a wiadomo że wtedy na stronę routera się nie dostanę).
Nie wiem czy nie pokrywa się to z tym, że kiedyś działo się podobnie i wtedy zazwyczaj ZTE pokazywał, że jest w trybie 3G, więc od tamtej pory wymusiłem mu jedynie 5G, bo zasięg mam nienajgorszy a prędkości fajne. Wydaje mi się, że może takich zdarzeń jak opisuję jest od tamtej pory mniej, ale może z drugiej strony się myle i jest to dokładnie to, co to powoduje?
Nie mogę odnaleźć czy i gdzie są logi w tym ZTE, żeby sprawdzić o co biega.
Doradzicie coś?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: ZTE MC888 + PLAY 5G i losowo "Usługi ograniczone"
Ja to tak widzę, że z nieznanych przyczyn BTS przerzuca Cie na usługę 3G , a jak ja fizycznie w MC888 wyłączyłeś to masz właśnie Usługi ograniczone.
Może to kwestia zapchanego nadajnika....
,Na początek może kup starter virgin mobile i wlacz usługę Gigawypas ,będziesz miał conajmniej 750GB na miesiąc do testów (może być potrzebne doładowanie 10pln żeby to uruchomić, ale próbuj najpierw bez).
No i testuj ,czy jest to samo.
I jeszcze jedna kwestia, skoro masz MC888 w trybie bridge , ro po co masz włączone wifi? Chyba z tym Cudy masz go spiętego po kablu ?
Może to kwestia zapchanego nadajnika....
,Na początek może kup starter virgin mobile i wlacz usługę Gigawypas ,będziesz miał conajmniej 750GB na miesiąc do testów (może być potrzebne doładowanie 10pln żeby to uruchomić, ale próbuj najpierw bez).
No i testuj ,czy jest to samo.
I jeszcze jedna kwestia, skoro masz MC888 w trybie bridge , ro po co masz włączone wifi? Chyba z tym Cudy masz go spiętego po kablu ?
-
- Użytkownik forum
Dzieki. Mam kilka pytan: czemu musze kupowac Virgin. Czy w jakims zakresie jest lepsza od Playa? Tutaj tez mam 650GB na miesiac. Czy jesli to inny operator, to bedzie mialo wplyw na zasady wyrzucania z, prawdopodobnie, tego samego nadajnika?
A jesli to jest to, to czy mozna zrobic jakis skrypt ktory po przelaczeniu albo zrzuceniu polaczenia restartuje samoczynnie router/polaczenie?
A jesli to jest to, to czy mozna zrobic jakis skrypt ktory po przelaczeniu albo zrzuceniu polaczenia restartuje samoczynnie router/polaczenie?
-
- Użytkownik forum
Dodam, ze wifi mam wylaczone w ZTE. W pierwszym poscie odnosilem sie do wifi z Cudy.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Virgin = Play, to ten sam operator. Kup jak Tobie wygodnie.
MC888 -> Orange
-
- Użytkownik forum
No ale wlasnie ja mam Playa, wiec zastanawialem czemu mam kupowac Virgin (tez na playu)i co mam wtedy sprawdzac.
-
- Guru bezprzewodowy
Czy jako "nowy klient" dostaniesz priorytet,i przynajmniej na początku Cię nie będzie rozłączać 

-
- Użytkownik forum
Zakupiłem kartę Virgin- chwilę musi minąć, żebym zobaczył czy rozłącza. Zorientowałem się jednak, że to co brałem za 5G, w rzeczywistości jest zdaję się zwykłym LTE. W ZTE mam wybór połączenia ustawiony jako Automatyczny ale z drop-down menu miałem wybrane 5G NSA. Na ekranie głównym strony administracyjnej przy przełączniku połączenia widnieje 5G, ale chyba to oszukaństwo, bo łączy się przez LTE.
Na Virgin mam poniższe parametry sieci. Zaś speedtest.net pokazuje D:77,9Mbps, U: 26,3Mbps, ping 20:

Zmieniłem na kartę Tmobile, do której mam dostęp. Tutaj speedest.net pokazuje: D: 95,8Mbps, U: 47Mbps, Ping: 19, a parametry wydają się sporo gorsze i wynoszą:

Jestem niemalże pewien, że ze 3/4 miesiące temu na play dobijałem 300-500Mbps i wydawało mi się, że łączyło się wtedy przez 5G.
//EDIT: chyba domyślam się co się zadziało - zdaję się, że zabrali mi nadajnik Playa który był niedaleko (Milanówek, mazowieckie).
Na Virgin mam poniższe parametry sieci. Zaś speedtest.net pokazuje D:77,9Mbps, U: 26,3Mbps, ping 20:

Zmieniłem na kartę Tmobile, do której mam dostęp. Tutaj speedest.net pokazuje: D: 95,8Mbps, U: 47Mbps, Ping: 19, a parametry wydają się sporo gorsze i wynoszą:

Jestem niemalże pewien, że ze 3/4 miesiące temu na play dobijałem 300-500Mbps i wydawało mi się, że łączyło się wtedy przez 5G.
//EDIT: chyba domyślam się co się zadziało - zdaję się, że zabrali mi nadajnik Playa który był niedaleko (Milanówek, mazowieckie).
-
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie , Play na tym nadajniku na Kościuszki w stacji uzdatniania wody powinien mieć 5G w paśmie C ,czyli n78 i z tym nadajnikiem zarówno w T-Mobile i Playu Ci się łączy ( z tą różnicą ,że T-Mobile ma tam tylko 5G w n1, czyli praktycznie nie ma róznicy pomiedzy LTE).
Karta Virgin łączy się bez problemu z nadajnikami 5G ( jak są) , więc to nie jest ten problem . Albo ten nadajnik od 5G w Play się popsuł,albo zmienili sektory , albo również coś z modemem coś nie tak.
Weź tą kartę Virgin ,wsadź do telefonu 5G i zobacz tam ,czy łapiesz 5G , jakie są wyniki ,wystaw go przez okno w kierunku tego nadajnika , ew podejdź z tym telefonem bliżej nadajnika w Twoim kierunku .... Wtedy będziesz wiedział , czy coś z routerem , czy z nadajnikiem.
No i dioda od 5G może się świecić , bo MC888 widzi n1 (albo przez chwilę widział) , i być może może z niego skorzystać jak będzie większy ruch ( np podczas speedtestu moze n1 wskoczyć).
W T-Mobile najbliższy nadajnik z n78 jest na ul Królewskiej 125. Nie wiem czy z Twojej lokalizacji to bliżej...
Karta Virgin łączy się bez problemu z nadajnikami 5G ( jak są) , więc to nie jest ten problem . Albo ten nadajnik od 5G w Play się popsuł,albo zmienili sektory , albo również coś z modemem coś nie tak.
Weź tą kartę Virgin ,wsadź do telefonu 5G i zobacz tam ,czy łapiesz 5G , jakie są wyniki ,wystaw go przez okno w kierunku tego nadajnika , ew podejdź z tym telefonem bliżej nadajnika w Twoim kierunku .... Wtedy będziesz wiedział , czy coś z routerem , czy z nadajnikiem.
No i dioda od 5G może się świecić , bo MC888 widzi n1 (albo przez chwilę widział) , i być może może z niego skorzystać jak będzie większy ruch ( np podczas speedtestu moze n1 wskoczyć).
W T-Mobile najbliższy nadajnik z n78 jest na ul Królewskiej 125. Nie wiem czy z Twojej lokalizacji to bliżej...
-
- Użytkownik forum
Dobra, potestowałem i faktycznie wygląda na to, ze router coś nie chce się łączyć z 5G. Do testowania miałem kartę Tmobile, Play na Kartę i nową Virgin. Ze sprzętów: Honor Magic Pro6, Ipad 12.9 Pro z 5G no i nieszczęsny ZTE MC888. Wyniki podzieliłem według kart:
1. Tmobile:
Ipad LTE:

Ipad 5G:

Honor 5G (trzy pomiary):

2. Play:
Honor 5G:

3. Virgin:
Ipad 5G:

Ipad ale wifi przez ZTE MC888:

Honor 5G:

Sprzęty trzymałem tuż nad routerem, więc można liczyć że pomiary z tego samego miejsca. Wygląda na to, że zasięg 5G w Play jest i powinien go widzieć i się łączyć a tego nie robi. Można jakoś wymusić 5G, mimo że ZTE usilnie nie chce go załączać? (może przez: tpoechtrager/zte.js?)
Nie wiem czy ZTE jest na gwarancji, musze zobaczyć. A jeśli inny router, to jaki?
Jestem w okolicy Tęczowej, więc do Królewskiej daleko. Ale wszystkie nadajniki z okolicy Uzdatniania Wody mam 1,2-1,5km od siebie i widze je w lini prostej z okna.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak telefon łapie n78 w Play ( co prawda ze słabym sygnałem) to i MC888 spokojnie powinien też.
Najprościej przywróć do ustawień fabrycznych ( bo może namieszane z bandami itp). Jak mimo to nie złapie to poobracaj nim ( on anteny od pasm C ma wzdłuż tych prostych boków , więc albo jedną stroną na kierunek BTSu , raz drugą). Jak tteż nie złapie , to wystaw na próbę za okno w kierunku BTSa (tak samo raz jednym bokiem ,raz drugim) , bo podobno widzisz BTS....
No jak po paru minutach nie złapie to obstawiam ,że uszkodzony...
No i samo Play ( więc karta Virgin Mobile też) , T-Mobile nie masz co testować w tej lokalizacji , bo n78 nie będzie...
Najprościej przywróć do ustawień fabrycznych ( bo może namieszane z bandami itp). Jak mimo to nie złapie to poobracaj nim ( on anteny od pasm C ma wzdłuż tych prostych boków , więc albo jedną stroną na kierunek BTSu , raz drugą). Jak tteż nie złapie , to wystaw na próbę za okno w kierunku BTSa (tak samo raz jednym bokiem ,raz drugim) , bo podobno widzisz BTS....
No jak po paru minutach nie złapie to obstawiam ,że uszkodzony...
No i samo Play ( więc karta Virgin Mobile też) , T-Mobile nie masz co testować w tej lokalizacji , bo n78 nie będzie...
-
- Guru bezprzewodowy
Testy praktycznie bez żadnej wartości, szczególnie w Play. 5G Play daje fajne prędkości ale brak screena z odpowiedniej aplikacji bo screeny z syfiastej NCI nikogo nie interesują bo pokazują tylko parametry sygnału i dane na kotwicy LTE.
-
- Użytkownik forum
Z przyjemnoscia wrzuce dane z niesyfiastej aplikacji, jesli ja tylko nazwiesz.
-
- Guru bezprzewodowy
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko co Ci dadzą te testy.... Widać po prędkościach ,że przy Play na urządzeniach mobilnych jest n78 , i taka informacja chyba wystarczy ,żeby stwierdzić ,że jeśli w tych samych miejscach MC888 nie łapie n78 , to coś z nim jest nie tak....
-
- Użytkownik forum
Dla jasności sytuacji pobrałem NetMonstera i zrobiłem testy dla Tmobile oraz Play w Honor Magic Pro 6. Dziś jest spore zachmurzenie, nie wiem czy to przez to ale Tmobile wypadło słabo, wysyłanie w Plau też, ale do rzeczy:
1. Tmobile

2. Play

I teraz tak: wczoraj przywróciłem MC888 do ustawień fabrycznych i obracałem go w stosunku do nadajnika, ale nadal wydaje się, że agreguje tylko LTE (choć prędkości Download dochodziły do 200Mbps). Co ciekawe: jak ograniczyłem w ustawieniach pasma jedynie LTE, to na głównej stronie pokazywało się "LTE+" ale prędkości były takie same jak później wybierałem "5G", ale: znaczek zmieniał się wtedy z LTE+ na własnie 5G, choć prędkości były tożsame w obu trybach. Testy robiłem i w trybie szerokopasmowego bezprzewodowego i w trybie mostu.
Chciałbym wymienić tego "zepsutego" ZTE na coś co będzie łapało 5G, bo powinno to być chyba możliwe. Rozważam kilka opcji:
1. budżetowo - jak najtaniej, ale żeby nie było gorzej i żeby 5G działało
2. solidnie - wybrać modem wewnętrzny z jak najlepszymi parametrami dla sygnału 5G
3. przyszłościowo - niżej zdjęcie (na którym ledwo widać przez mgłę) że router stoi w oknie i :widzi: nadajnik. W bliżej nieokreślonym czasie będzie czekał mnie mały remont, w trakcie którego być może udałoby mi się zadbać o to, żeby przeprowadzić kable kominem do środka i powiesić na nim zewnętrzny modem. Problem jest taki, że nie wiem kiedy to będzie, ale jeśli mam wydawać kilka większych stów na modem, to może warto dołożyć do zewnętrznego (MC889?) i ten zewnętrzny póki co wstawić zamiast MC888 i skierować go na nadajnik - że nie będzie to optymalne dla pracy tegoż modemu, wiem, ale skoro później będzie może szansa prawilnie przymocować go na komin, to może mógłbym uniknąć zmieniania sprzętów dwa razy.
Co sądzicie o każdej z opcji?

1. Tmobile

2. Play

I teraz tak: wczoraj przywróciłem MC888 do ustawień fabrycznych i obracałem go w stosunku do nadajnika, ale nadal wydaje się, że agreguje tylko LTE (choć prędkości Download dochodziły do 200Mbps). Co ciekawe: jak ograniczyłem w ustawieniach pasma jedynie LTE, to na głównej stronie pokazywało się "LTE+" ale prędkości były takie same jak później wybierałem "5G", ale: znaczek zmieniał się wtedy z LTE+ na własnie 5G, choć prędkości były tożsame w obu trybach. Testy robiłem i w trybie szerokopasmowego bezprzewodowego i w trybie mostu.
Chciałbym wymienić tego "zepsutego" ZTE na coś co będzie łapało 5G, bo powinno to być chyba możliwe. Rozważam kilka opcji:
1. budżetowo - jak najtaniej, ale żeby nie było gorzej i żeby 5G działało
2. solidnie - wybrać modem wewnętrzny z jak najlepszymi parametrami dla sygnału 5G
3. przyszłościowo - niżej zdjęcie (na którym ledwo widać przez mgłę) że router stoi w oknie i :widzi: nadajnik. W bliżej nieokreślonym czasie będzie czekał mnie mały remont, w trakcie którego być może udałoby mi się zadbać o to, żeby przeprowadzić kable kominem do środka i powiesić na nim zewnętrzny modem. Problem jest taki, że nie wiem kiedy to będzie, ale jeśli mam wydawać kilka większych stów na modem, to może warto dołożyć do zewnętrznego (MC889?) i ten zewnętrzny póki co wstawić zamiast MC888 i skierować go na nadajnik - że nie będzie to optymalne dla pracy tegoż modemu, wiem, ale skoro później będzie może szansa prawilnie przymocować go na komin, to może mógłbym uniknąć zmieniania sprzętów dwa razy.
Co sądzicie o każdej z opcji?

-
- Guru bezprzewodowy
W menu tego MC888 ma być wprost napisane "...+n78". Jak tego nie ma , to może n1 się wplątuje.
No i ścianką z napisem 5G+ w kierunku nadajnika , a później tą po drugiej stronie... No i wiadomo ,że to wszystko od razu może nie załapać , trzeba troszkę poczekać , zrobić speeedtest jeden , drugi....
A co do opcji , to jak najbardziej możnaby MC889 w tym miejscu na parapecie postawić , i czekać na remont...
No i ścianką z napisem 5G+ w kierunku nadajnika , a później tą po drugiej stronie... No i wiadomo ,że to wszystko od razu może nie załapać , trzeba troszkę poczekać , zrobić speeedtest jeden , drugi....
A co do opcji , to jak najbardziej możnaby MC889 w tym miejscu na parapecie postawić , i czekać na remont...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Warto pamiętać że agregacja /widoczność pasm może być różna przy oczekiwaniu a inna przy wymuszonym przepływie danych np speetestem.
-
- Użytkownik forum
Przyszedł MC889 Pro. Generalnie widać, że robi robotę i to MC888 niedomagał (ze względów technicznych czy zasięgu). Sprawdziłem znów zestaw: Tmobile, VirginMobile (nowa) oraz Play na Kartę, którego używałem od jakichś 5 miesięcy. Wygląda na to, że założyli mi już na nią lejek bo nie osiągnąłem takich wartości jak na Virgin. Nie przedłużając:
1. Virgin Mobile (2 pomiary - jeden bezpośrednio modem z lapkiem, drugi przez sieć wifi już po połączeniu z routerem, ale widać bez różnicy):

dla porównania wynik na MC888 chwilę wcześniej:

2. Play Na Kartę (używana z 5 miesięcy, wygląda na to że już z lejkiem; zwróćcie uwagę, że teoretycznie na jednym teście nie połączyło się z 5G, na drugim już tak, chociaż wyniki prawie takie same):

3. Tmobile (w abo, od kilku lat; co ciekawe nawet tutaj pojawiło się jakieś 5G; ale tu też pewnie jest lejek no i nadajnik na bank bardziej zapchany):

1. Virgin Mobile (2 pomiary - jeden bezpośrednio modem z lapkiem, drugi przez sieć wifi już po połączeniu z routerem, ale widać bez różnicy):

dla porównania wynik na MC888 chwilę wcześniej:

2. Play Na Kartę (używana z 5 miesięcy, wygląda na to że już z lejkiem; zwróćcie uwagę, że teoretycznie na jednym teście nie połączyło się z 5G, na drugim już tak, chociaż wyniki prawie takie same):

3. Tmobile (w abo, od kilku lat; co ciekawe nawet tutaj pojawiło się jakieś 5G; ale tu też pewnie jest lejek no i nadajnik na bank bardziej zapchany):

-
- Guru bezprzewodowy
Nie wiedziałem ,że Play też lejki stosuje , powinno pójść tak samo jak Virgin... Czy to może kwestia tego ,że powiedzmy "intensywnie testowałeś" Play i Ci jakiś tymczasowy założyli