Internet do transmisji live - w ruchu (najlepiej na bazie GSM).

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lowcyburz
Początkujący użytkownik forum

Internet do transmisji live - w ruchu (najlepiej na bazie GSM).

Post autor: lowcyburz »

Witamy wszystkich serdecznie. Mamy problem przy którym społeczność Wasza mogłaby pomóc. Z drógiej strony ja też mógłbym się pewną wiedzą podzielić z forum.

Prowadzimy kanał Łowców Burz na Youtube. Prócz prognoz jeździmy po kraju i za granicą w polowaniu za burzami prowadząc długie lajwy. Niektóre nawet powyżej 10 godzin. NA wyjściu z OBS transfer do 2000 kBps

Do tej pory stosowaliśmy rozwiązanie składające się z modemu LTE – 5G mobilnego: Router ZTE MU5001 5G + Dookólna antena MIMO 6000451 3/4/5G SMA TS-9 Netgear wewnątrz auta.
Gdy był zasięg działało to ok. Są jednak miejsca w PL gdzie np. Orange zupełnie nie ma zasięgu. Wtedy pojawia się duży dla nas problem w postaci tzw laga (przestoju na transmisji).

Szukam rozwiązania z dwoma kartami SIM (różne sieci), które zmieniałoby aktywną kartę w zależności od siły sygnału. NAwet brak internetu na 2-3 sek max nas zadowoli. Potrzebujemy tego do osobówki. Oczywiście w ruchu. W aucie mamy 12V + 230V.

Wiem, że są pewne rozwiązania Teltoniki. Ale może macie doświadczenie z takimi rozwiązaniami i możecie coś polecić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ps. Starlink na razie wykluczamy ze względu na koszty.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet do transmisji live - w ruchu (najlepiej na bazie GSM).

Post autor: wojteks »

To że router ma wejście na 2 SIM nie znaczy że przełączy się z sieci na sieć w 2-3 sekundy, druga sprawa to w PL jest wiele miejsc gdzie Orange/TM/Plus nie mają zasięgu lub mają zasięg na poziomie słabego HSPA+/EDGE więc o stabilnej transmisji 2000kBps (16Mbps) raczej trzeba zapomnieć.
Raczej sugerowałbym rozwiązanie z 2 routerami każdy zalogowany do innej sieci 4g/5g, na próbę użyłbym Play jako drugiej sieci. Pozostaje pytanie jak wymuszać połączenie z szybszą siecią ale to powinien jakiś router dual WAN obsłużyć, niestety nie mam takich doświadczeń.
Nie pomagam na PW!
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Przełączanie w locie zrobi każdy router na OpenWRT z pakietem mWAN3. Można i 3-4 modemy podpiąć.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Zrobić zrobi, ale nie od poziomu sygnału...A ping jest nawet wtedy kiedy sygnał jest minimalny ...
Standardowo mwan3 rozłączy to źródło dopiero jak całkowicie nie będzie internetu ...I dotyczy się to wszystkich dualWAN ...
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

To zależy w jakim trybie będzie używany mwan, nie musi być do odcinki, można ustawić na stałe balans źródeł i wykluczanie niedostępnych, można zamiast pinga stosować inną metodę sprawdzania, w którymś routerze mam wersję sprawdzającą prędkość. Nikt nie mówił, że to całkowity gotowiec.
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Są rozwiązania transmisji wideo pozwalające na dynamiczny bonding połączeń - albo oparte na sprzęcie (przy czym drugie urządzenie musi być w punkcie odbioru, a jak to streaming do YT, to w miejscu z dobrym, światłowodowym internetem), albo na serwerach w chmurze (rozwiązanie Speedify). Wówczas podłączasz do komputera/dedykowanego rutera wiele łącz internetowych (różne modemy, kable itd), a paczki danych przesyłane są różnymi drogami i łączone po drugiej stronie w jeden strumień. Wówczas optymalnie wykorzystuje się wiele łącz. Takie rozwiązanie stosowane jest w profesjonalnej telewizji (czytaj sprzęt jest drogi jak diabli), ale speedify można spróbować. Profesjonalne rozwiązania są zwykle integrowane z enkoderem. Np. TVU Networks, LiveU, Teradek. Zależnie od skali waszej działalności możecie wybrać albo coś klasy broadcast (liczyłbym kilkanaście tysięcy $) albo zebrać komputer z 3-4 modemami 5G i przetestował Speedify.
lowcyburz

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Napisałem do Twórców Speedify i potestujemy to rozwiązanie.
W tamtym roku miałem wdrożyć rozwiązanie ze stanów. W miejscu z pewnym internetem rusza relacja a my łączymy się do niej zdalnie z terenu. Nawet jak zerwie nam połączenie to relacja się toczy z napisem: oczekujemy na połączenie.

Oczywiście bardzo cenię takie fora jak te. W dzisiejszych czasach ścieku w mediach społecznościowych to złoto. Gdy przetestuję rozwiązania, podzielę się z Wami tutaj, dlatego proszę o niezamykanie tego wątku.
lowcyburz

Witam Wszystkich ponownie. Tak jak Wam obiecałem wracam z decyzjami, jakie podjęliśmy.

W tym roku zrobimy typowy bajpas:
- główny serwer ze stabilnym internetem światłowodowym będzie publikował stream na Youtube. 
- Do niego będziemy łączyć się z auta podczas obserwacji burzowych. Jeśli zerwie nam połączenie - relacja cały czas będzie trwać z informacją: Oczekiwanie na ponowne połączenie".

Jeszcze będziemy polegać w tym sezonie na GSM - Starlink swoje jednak kosztuje w PL - to jeszcze nie ten etap. Może w przyszłym sezonie.

Natomiast mam do Was pytanie:
Zastanawiam się jak zmaksymalizować responsywność i sam zasięg podczas jazdy w aucie. 

Myślałem nad takim zestawem:
Teltonika RUTX50
https://teltonika-networks.com/products/routers/rutx50

+ antena na dach auta - ale jaka?

A może inny zestaw?
Podejrzewam, że każdy z nich będzie lepiej zbierać zasięg od modemu wewnętrznego przenośnego ZTE...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na dach musisz dać 4 pojedyncze anteny, rynek raczej nie oferuje zbyt wielu anten poczwórnych.
Nie pomagam na PW!
losos

Post autor: losos »

Temat jest stary i już przez bardzo wielu streamerów IRL przetestowany. Ogarniasz sobie enkoder BELABOX. Podłączasz rutery z kartami z innych operatorów. Im więcej tym lepiej. W takich zastosowaniach tmobile działa najlepiej, ale branie np. tylko 3 kart tmobile to błąd. Obecnie najlepszy router do takich zastosowań to Puli AX (GL-XE3000).
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Tektonika robi mobilne anteny mimo 4x4 5g i można je kupić. Specjalne do nadawania w ruchu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

@losos co za bzdury, @wojcio OTD500 z Teltoniki to 2 tysiace za ODU z Dual SIM.
losos

@matek451 rzuciłeś puste słowa nic nie wnoszące do tematu. Jeżeli mój post to bzdury, to wyjaśnij dlaczego setki streamerów na całym świecie od kilku lat z powodzeniem korzystają z tego setupu który przedstawiłem?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie wiem, tak samo jak miliardy much na całym świecie zajadają się z gównem. Nieznana jest mi czym się kierują ci streamerzy wiem natomiast ze o sprzęcie do internetu mobilnego mają średnie pojęcie.
Za ponad 2 tysiace to mozna mieć zestaw zew. CPE 5G i do niego dowolny zaawansowany router z WiFi, np. Beryla, zasilanie w terenie z duzego powerbanku, przetwornicy.
Ten wskazany przez ciebie to znany od dawna Spitz AX (GL-X3000 z dołożoną baterią. Zew. CPE 5G posiada z reguły osiem anten o większym zysku niż 4 patyki w PULI więc w terenie w trudnych lokalizacjach zapewni lepszy zasieg.
Na jakiej podstawie twierdzenie ze T-mobile jest najlepszy do takich zastosowań ? Są rejony gdzie operatorzy NetWorks mają swoje za skórą, to zbyt daleko idace uogólnienie. A do tego dochodzi dziwna polityka T-mobile w kwestii ograniczeń na ich kartach SIM w różnych taryfach, Orange pod tym wzgladem jest dużo bardziej elastyczny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

W PL trzeba mieć w wielu rejonach usługę od Play, są miejsca gdzie wielka trójca nie ma zasięgu a Play ma LTE.
Nie pomagam na PW!
losos

Streamerzy mają średnie pojęcie, bo przetestowali wiele wariantów i wybrali najlepiej działający pod streamy IRL? Ty masz większe pojęcie od nich? Też przetestowałeś masę sprzętu w zastosowaniach streamowania IRL? Coś mi się zdaje, że nie, a i tak próbujesz brzmieć jakby to była codzienność dla ciebie. Przypominam, że autor wątku prosi o pomoc w kwestii stabilnego wysyłania pakietów w ruchu, a nie w kwestii stacjonarnego odbierania patrząc na jak największe cyferki. Ta rozmowa wygląda trochę jakby dwie osoby kłóciły się, który telefon jest najlepszy, argumentując to np. wielkością ramu. Co z tego, że samsung ma np. 8gb, a xiaomi 12gb, jak to tylko puste cyferki i w rzeczywistości iphone z 6gb lepiej od nich działa. Tak samo jest przy wyborze routera. Nie tylko liczą się puste cyferki w specyfikacji, ale jest też cała masa innych czynników, których na pierwszy rzut oka się pomija, a i tak mogą one mocno utrudnić życie. Dlatego lepiej uczyć się na cudzych błędach i doświadczeniu. Odnosząc się do operatora, to tak statystycznie tmobile wypada najlepiej pod tym względem. Oczywiście są miejsca w Polsce gdzie ta reguła się nie sprawdzi i dlatego zaproponowałem autorowi wątku bonding kilku kart sim, przy pomocy enkodera Belabox. Szczególnie będzie to przydatne w trudnych warunkach jakim jest burza.

Nie chce kłócić się w internecie, więc nie będę już odpowiadał już na takie dziwne zaczepki. Do autora wątku, jeżeli planujesz streamować IRL to najtańszą opcją będzie Iphone. Kolejnym krokiem będzie encoder Belabox, który pozwoli ci "połączyć wiele internetów w jeden." Następnym krokiem już takim całkiem profesjonalnym, jest skorzystanie z enkodera LiveU. Jest on w nielicznych wypadkach bardziej stabilny od Belabox, ale przy tym jest też o wiele droższy w zakupie. Dodatkowo musiałbyś też płacić całkiem niemałą comiesięczną subskrypcję. Kolejnym krokiem jest wóz transmisyjny, ale jego z wiadomych przyczyn nie będę omawiał. VPN od Speedify był już testowany w tych zastosowaniach i on nie spełni twoich oczekiwań. Najkorzystniejszy stosunek możliwości do ceny daje Belabox. Na discordzie poświęconym temu encoderowi masz całą masę wiedzy, która wchodzi w zakres twoich zainteresowań. Spotkasz też tam ludzi co mają podobne jak ty zainteresowania, problemy, rozwiązania tych problemów czy też pytania.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja nie wnikam w arkana streamu a jedynie wysyłania danych za pomocą sieci GSM 5G/LTE, w tej technologii UL zalezy od kilku czynników w tym od parametrów sygnału i SINR na UL. Masz podstawową wiedzę w tym temacie ?
Router wewnętrzny z antenami MIMO4X4 jak ten który polecasz nie ma sensu porównywać z zew. CPE 5G/LTE z antenami o zysku nawet kilkanascie dBi, to są urzadzenia dedykowane do pracy na zewnątrz, z minimum 8 antenami, oddzielnymi dla niższych pasm LTE oraz dedykowanymi tylko do N78 C-Band. To fizyka i technika radiowa tu cudów nie ma , zysk anten w ODU oraz pominięcie tłumienia sygnału przez ściany domu/pojazdu mają zdecydowanię przewagę od patyków jak w tym twoim routerze a to wprost przekłada się na osiągi. Szczególnie w trudnych warunkach terenowych czy pogodowych.
Nie bez powodu anteny w technologii radiowej umieszcza się na zewnątrz .
Co do operatora to widać ze nie rozumiesz co napisałem na temat T-mobile i ich ograniczeń, widać ze nie czytałeś ich RSUT i regulaminów ofert. Statystyki maja akurat najmniejsze znaczenie.
losos

Jeżeli ciągle uważasz, że suche parametry są więcej warte od przetestowanych w boju setupów, to proponuje ci zająć się komercyjnie doradztwem i składaniem takich zestawów pod streamy IRL. Ten rynek jest całkiem spory i bogaty, więc jeśli masz tajemniczą wiedzę, o której nikt na świecie nie wie, to w łatwy sposób staniesz się bogaty.
matek451
Guru bezprzewodowy

A skad w ogóle wiesz ze ci twoi super znajacy temat sprzętu 5G/LTE testowali jakiekolwiek zewnętrzne CPE 5G/LTE w takich warunkach? To sa opinie obiegowe ludzi którzy ograniczyli się do informacji z internetu od takich samych "fachowców"jak oni i twierdzą ze router oparty o modem X62 na Mediateku ze sredniej półki z 4 patykami o niewielkim zysku robiacymi za anteny to pępek świata.
Dla twojej informacji Chińczyk robi juz podobne ale na najnowszych chipsetach i X75 z 8 antenami do 5G/LTE za 300$.
A co do zestawów to moim pierwszym testem był MC7010 podpięty po LAN do Beryla zasilane obydwa po USB z powerbank 20000 mAh , to projekt dla kolegi poruszajacego się w terenie , całość mieściła mu się w plecaku. Kilka podobnych na łodzie czy kampery.
Kosztowo to około 1300 zł a funkcjonalnie nie ustępuje bo Beryl to prawie to samo co twój ale bez modemu 5G, natomiast w kwestii dostępu do internetu zew. CPE 5G/LTE łączył się z BTS-ami w warunkach gdzie router z antenami 2-3dBi logował się co najwyzej do zasiegowego LTE800/900. A to przekładało się na dużo lepsze prędkości na UL.
Oczywiście nie mam zamiaru współpracować ze streamerami bo to nie moja bajka i nie po drodze mi z nimi.
Sam testuję rózne routery 5G/LTE i zew. CPE 5G/LTE a nie ograniczam się jak ty do wąskiego zakresu i tego co piszą w szeroko pojętym internecie. Sprzetem zajmuję się od kilkunastu lat więc od czasów gdy streamerom nawet nie śniło się że będą korzystać z takich rozwiązań.
Mig25
Guru bezprzewodowy

losos pisze: 2025-03-13, 18:24 Obecnie najlepszy router do takich zastosowań to Puli AX (GL-XE3000).
Modem tam wsadzony to Quectel RM520N-GL .... W naszych warunkach/lokalizacji agreguje 3 pasma LTE.... Po prostu jak nie będzie zasięgu 5G nie będzie szybszy od takiego MF286D...
A i jak będzie prawdziwe n78 to ciekaw jestem ,czy przekroczy 600Mbps download....
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Czytając obie argumentację, wg mnie "praktycy-streamerzy" używając modemów z wewnętrznymi antenami i slabymi agregacjami, dopracowali sie rozwiązania do dynamicznego przełączania między innymi urządzeniami aby podtrzymać transmisję. Czyli nie dbaja o poprawienie przyczyny problemu ale walczą ze skutkiem . A @matek451 stawia na stabilność zrodla danych Czyli sprawdzone modemy z zewn antenami. Stąd dwa różne podejścia.....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wojtekPBK23 :ok:

Chyba najlepiej opisałeś istniejące podejścia do problemu. Obejść (dynamiczne przełączanie/buforowanie/.....) albo uzyskać lepsze łącze co jednak nie zmieni nic ponieważ lepsze łącze nie przeszkadza pierwszemu podejściu.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23

Oczywiście jest element "niesprawdzalny" czyli zachowanie się BTS-ow w momencie burzy obok. Wtedy zarówno zasilanie, jak i transmisją może być chwilowo odłączana....
losos

@Mig25 ty patrzysz na problem, ale nie z perspektywy autora wątku. Powtórzę to co wcześniej pisałem: Autora wątku interesuje kwestia stabilnego wysyłania pakietów w ruchu, a nie kwestia stacjonarnego odbierania patrząc na jak największe cyferki.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Nie , patrzę na to z perspektywy kasy , podałeś urządzenie cholernie drogie stwierdzając ,że najlepsze. Pierwszy z brzegu Cudy P5 będzie robił te same osiągi ( bo ma tego samego RM520N-GL w sobie) , a jest o połowę tańszy , i jakoś nikt go nie poleca...
losos

Tylko kolejny raz zaznaczam, że autor wątku chce prowadzić transmisję na żywo w ruchu. Dlatego też bardzo ważne są i takie kwestie jak: wielkości urządzenia, wytrzymałości obudowy i złącz, zasilenia go, łatwego przełożenia całego setupu z jednego miejsca w inny, konfiguracji, pracy w trudnych warunkach i wiele innych. To wszystko zostało już przetestowane przez streamerów i dlatego uważam, że sucha specyfikacja sprzętu nie jest najważniejsza. Przypominam, że do stremowania wystarczy UL na poziomie około 8 Mb/s.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dlatego zamiast sprzętu Sitz AX proponował bym takie coś : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24501
Zaletą tego jest ,że możesz to do tego serwerka Belabox podłączyć i po USB i po RJ45.
Ten sam modem RM520N-GL można od biedy wsadzić , ale znacznie lepszy do Polski byłby RM520N-EU , ten agreguje więcej pasm ( niż tylko trzy). Cenowo wyszłoby ,że dwa takie urządzenia można mieć w cenie jednego Spitz AX...

Dokładając dwie stówki można wsadzić RM551E-GL , czyli teoretycznie X75... Ten już nie ma ograniczenia 600MB po RJ45...
wojtekPBK23

A nadto te przetestowane w ubiegłych latach przez streamerów rozwiązania/modemy, nie 'zauważają' tego wysypu BTS-w z 5G, których ogromne ilości rozni operatorzy postawili. Co więcej częściowo kosztem niektórych LTE. Dlatego tak chętnie mówimy o nowoczesnych modelach modemow z 5G z wielokanałową agregacja, bo to w znacznej części gwarant szybszej, niezawieszajacej się transmisji. Oczywiście naiwnością byłoby stawianie na 1 super modem z 1 kartą 1 operatora. Do takich zastosowań warto mieć pewnie 2-3 różne SIMy -modemy.
losos

Tak jak już wielokrotnie wspominałem, autora interesuje mobilne wysyłanie. A jak jedziemy, oddalamy się od BTSa, mijamy różne przeszkody, to się okazuje, że wysyp BTSów obsługujących 5G nic nam nie daje.
Mig25
Guru bezprzewodowy

No i dlatego uznałeś ,że "najlepszy " sprzęt to taki ,który ma kiepską agregację LTE ...
ODPOWIEDZ