Rozwiązania profesjonalne zawierają zwykłe enkoder h.265 i do 8 modemów 5g z bondingiem. Taki sprzęt ma w wozie produkcyjnym firma, w której pracuję. Sprzęt tego typu robi LiveU, Teradek, Vislink, czy Caton. To niestety kilkanaście i więcej tysięcy. Wcześniej pisałem do tym co dostępne dla ludzi, jak bonding przez Speedify. Ale przyznam, że nie nadajemy w ruchu, a ten sprzęt jest zwykle backupem dla światłowodu.
Żeby poprawić pewność transmisji warto dodać jakieś rozwiązanie dodające FEC (korekcja błędów korzystająca z nadmiarowości danych) i trochę bufora. Ja korzystam z polskiego Quickstream opartego na SRT. Licencja kosztuje, ale SRT jest open source i na pewno są darmowe rozwiązania.
Połączenie kilku modemów (z zewnętrznymi antenami) z różnymi operatorami z bondingiem i transmisją SRT powinno zapewnić znaczącą poprawę stabilności. Jednak jakiś net musi być. Jak w SRT ustawicie duży bufor, to kosztem opóźnienia transmisją będzie pancerna.
Internet do transmisji live - w ruchu (najlepiej na bazie GSM).
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet do transmisji live - w ruchu (najlepiej na bazie GSM).
No i najbardziej ciekawe jest to , co to za modemy tam są 

-
- Guru bezprzewodowy
Autor pytał właśnie o częśc odpowiadajacą za transmisję po GSM w streeamingu , wbrew temu co pisze kolega N78 w Orange/T-mobile jest też na wielu stacjach bazowych w peryferyjnych lokalizacjach, małe miasteczka a nawet na wsiach , do tego dochodzą stacje bazowe z pasmami pojemnościowymi LTE u wszystkich operatorów, w Orange/T-mobile nawet z agregacją pasm na UL.
Dla UL kluczowe są parametry sygnału bo obciążenie z założenia jest dużo mniejsze niż na DL, kazdy zew. CPE 5G/LTE z antenami 7-11dBi umieszczony na zewnatrz pojazdu zapewni lepsze parametry sygnału niż najlepszy router 5G/LTE z patykami o zysku 2-3dBi w pojeździe.
To radio i prawa fizyki o tym decydują.
Taki router z patykami przy większych dystansach od BTS-a zdany jest na 800-900MHz więc z założenia odpadają Play i Plus a na 900MHz Orange i T-mobile bo pojemność na tych pasmach ogranicza UL do 12 Mb/s a w praktyce trudno nawet o te 8Mb/s.
Pozostaje więc z reguły zasięg na LTE800 operatorów NetWorks i modlitwa o parametry sygnału w których da radę uzyskać stabilne połaczenie z UL pozwalającym na minimalne wymagane do streamingu prędkości.
Dla UL kluczowe są parametry sygnału bo obciążenie z założenia jest dużo mniejsze niż na DL, kazdy zew. CPE 5G/LTE z antenami 7-11dBi umieszczony na zewnatrz pojazdu zapewni lepsze parametry sygnału niż najlepszy router 5G/LTE z patykami o zysku 2-3dBi w pojeździe.
Taki router z patykami przy większych dystansach od BTS-a zdany jest na 800-900MHz więc z założenia odpadają Play i Plus a na 900MHz Orange i T-mobile bo pojemność na tych pasmach ogranicza UL do 12 Mb/s a w praktyce trudno nawet o te 8Mb/s.
Pozostaje więc z reguły zasięg na LTE800 operatorów NetWorks i modlitwa o parametry sygnału w których da radę uzyskać stabilne połaczenie z UL pozwalającym na minimalne wymagane do streamingu prędkości.
-
- Początkujący użytkownik forum
W sumie to i ja dodam 3 grosze do dyskusji
@matek451 Gadałem z gośćmi co siedzą też w tematach IRL i gdy spytałem się czy taki MC889A PRO by się do IRLi nadawał stwierdzili, że nie bo choć antena jest do 11 dBi to jest to antena kierunkowa i teraz pytanie. Czy przy IRLach gdybym na jakieś wiejskie tereny (czy inne gdzie kiepsko jest o zasięg) jeździł to faktycznie ten modem co chwila musiałbym na inny BTS kierować czy to aż takiego znaczenia nie ma? Stacjonarnie to wiadomo, celujesz w BTS który działa u Ciebie najlepiej, ale mobilnie jak to się sprawuje?
@matek451 Gadałem z gośćmi co siedzą też w tematach IRL i gdy spytałem się czy taki MC889A PRO by się do IRLi nadawał stwierdzili, że nie bo choć antena jest do 11 dBi to jest to antena kierunkowa i teraz pytanie. Czy przy IRLach gdybym na jakieś wiejskie tereny (czy inne gdzie kiepsko jest o zasięg) jeździł to faktycznie ten modem co chwila musiałbym na inny BTS kierować czy to aż takiego znaczenia nie ma? Stacjonarnie to wiadomo, celujesz w BTS który działa u Ciebie najlepiej, ale mobilnie jak to się sprawuje?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie wiem skąd czerpią wiedzę ci Streamerzy, ale do właściwych parametrów transmisji upload musi być właściwy poziom sygnału na modemie (to podstawa, wszelkie nowe technologie/"wodotryski" typu agregacja kilku pasm, modulacja-oczywiście mogą ten transfer przyśpieszyć, ale jak sygnał wyjściowy pasma bazowego będzie za słaby mogą w ogóle się nie załączyć).@losos przedstawił sposób streamerów-jak ominąć przyczynę/problem i sobie z tym jakoś radzić. Rozszerzanie się zasięgu 5G w N78 ma też jeden duży plus-zwalniane są przez użytkowników pasma LTE/rośnie transfer na nich (tak stricte mobilnie poza miastami, do takiego zastosowania polecałbym B20 w Orange/T-Mobile, ale żeby było stabilnie sygnał na modemie nie może znacznie spadać poniżej -70dB).matek451 pisze: ↑2025-03-16, 18:42 do tego dochodzą stacje bazowe z pasmami pojemnościowymi LTE u wszystkich operatorów, w Orange/T-mobile nawet z agregacją pasm na UL.