matek451 pisze: ↑2025-03-17, 07:55
Plus 45MHz pasma w agregacji LTE2100+1800+900 oraz 5G N41 na 40MHz pasma w TDD na 2600MHz, sektor na 130.
(...)
Teoretycznie Plus ze swoim 5G N41 bezkonkurencyjny, ale trzeba by sprawdzić jak działa na 5G N41, karta powinna mieć dostęp do 5G, telefon z obsługą N41.
Mam pewien problem z przetestowaniem Plusa. Starter jak wspominałem jest nowy, doładowany i z włączonym pakietem żeby mieć pewność że sim wspiera 5G. Z miejsca gdzie chcę zamontować ODU łączy się do LTE z podaną przez ciebie agregacją ale do 5G już nie. Dla testów pojechałem w miejsce z idealną widocznością nadajnika, żadnych przeszkód po drodze, azymut ok. 130 stopni więc tak jak sektor jest skierowany. Wciąż nie mogłem złapać 5G a parametry LTE wklejam poniżej.
Dodam że telefon, Pixel 7a, nie ma problemu z łączeniem się z 5G 2100 i 3500 na karcie Play której używam na co dzień.
Czy jest możliwe że tego 5G tam po prostu (jeszcze) nie ma? Na si2pem widnieje informacja o rozpoczęciu użytkowania 1.03.2025, domyślam się że chodzi o dodatkowe pasma bo plus operował tam dużo wcześniej. Proszę o sugestie co jeszcze mogę sprawdzić. Na Plusa rozważam prepaid z własnym sprzętem i w zasadzie już bym ten sprzęt zamówił ale jeśli 5G jest nieosiągalne to znacznie lepszą opcją cenową jest Orange bez limitu z przeniesieniem numeru.
Pozdrawiam.