eSIM na SIM - przejściówka (adapter) - Obsługa eSIM na karcie SIM - PREMIUM
Moderator: Moderatorzy
- onken
- ** Moderator **
eSIM na SIM - przejściówka (adapter) - Obsługa eSIM na karcie SIM - PREMIUM
Witajcie
Podzielę się informacją, ostatnio brakuje kart 5ber więc zacząłem szukać nowego rozwiązania.
Znalazłem nową firmę 9esim a ich karty wydają się być lepsze niż z 5ber ( mają więcej pamięci )
5ber standard miało ograniczenia, tylko dwa profile e-sim, max ilość do wgrania ok 14-tu - po dwóch dodatkowo płatne.
Mieli wersję PREMIUM ale ona sporo droższa a ilość profili nadal max do 14-tu
No i tutaj mamy konkurencję - 9esim - Nielimitowana ilość wgrań i do zapisu ok. 50 profili
Polecam bo sam używam a wgrywanie jest o wiele szybsze niż na kartę 5ber
Podzielę się informacją, ostatnio brakuje kart 5ber więc zacząłem szukać nowego rozwiązania.
Znalazłem nową firmę 9esim a ich karty wydają się być lepsze niż z 5ber ( mają więcej pamięci )
5ber standard miało ograniczenia, tylko dwa profile e-sim, max ilość do wgrania ok 14-tu - po dwóch dodatkowo płatne.
Mieli wersję PREMIUM ale ona sporo droższa a ilość profili nadal max do 14-tu
No i tutaj mamy konkurencję - 9esim - Nielimitowana ilość wgrań i do zapisu ok. 50 profili
Polecam bo sam używam a wgrywanie jest o wiele szybsze niż na kartę 5ber
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- -niXon-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: eSIM na SIM - przejściówka (adapter) - Obsługa eSIM na karcie SIM - PREMIUM
Witam, czy mogę dzięki tej karcie 9esim uzyskać rozwiązanie, żeby uzyskać 2 lub 3 fizyczne karty sim z tym samym numerem ?
i wsadzić je np. do 3 różnych urządzeń ?
i wsadzić je np. do 3 różnych urządzeń ?
- onken
- ** Moderator **
Tak, możesz mieć 3 karty z tym samym numerem ( jeśli operator to obsługuje, nazywają to ekstra SIM, multiSIM ) i używać ich w 3 różnych telefonach.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale fizycznie to nie są duplikaty/kopie karty tylko karty przypisane u operatora do danego numeru telefonu, każda ma inny numer seryjny.
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
Tak zgadza się.
Ale identyfikują się tym samym numerem i dzwonią jednocześnie.
Ale identyfikują się tym samym numerem i dzwonią jednocześnie.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Mam takie karty z T-Mobile , to się chyba jakoś tandem nazywało ( czy jakoś tak) , i jak najbardziej te dwie karty mają identyczny numer ICCID ( czyli tak jak to modem wykrywa) , oraz identyczne fizyczne cyferki na karcie.
No ale tu na raz ich używać nie mogę , jak druga się zarejestuje w sieci , to pierwszą wywala ... A nie daj boże jak ten pierwszy zacznie się spowrotem rejestrować to drugi wypada.... W każdym razie nie sposób korzystać z dwóch na raz...
No ale tu na raz ich używać nie mogę , jak druga się zarejestuje w sieci , to pierwszą wywala ... A nie daj boże jak ten pierwszy zacznie się spowrotem rejestrować to drugi wypada.... W każdym razie nie sposób korzystać z dwóch na raz...
- wojteks
- *** Administrator ***
Ciekawe, operator musi jakoś rozróżniać karty które sam wystawił, może to specyfika TM.
Nie pomagam na PW!
- -niXon-
ok, czyli kupując ten adapter 9esim, mogę zrobić jakby wierną kopię karty sim z numerem seryjnym ?
i jak biorę pierwszy telefon, to na drugim robię tryb samolot, i na odwrót..
i jak biorę pierwszy telefon, to na drugim robię tryb samolot, i na odwrót..
-
- Guru bezprzewodowy
Te karty mogą już mieć ponad 10 lat ! Ale chyba ciągle można to mieć: https://www.t-mobile.pl/c/tandem?srslti ... -X8yMttimK
No i to jest typowy klon 1 do 1
(znaczy z istniejącej karty klana nie zrobią , ale mogą Ci wymienić jedną na dwie takie same)
To nic nie kosztowało ,a mam ciągle zapasową kartę ( często nawet mam je w dwóch róznych modemach ,które testuję , oczywiście muszę pamiętać ,żeby nie robić tego na dwóch na raz).
No i to jest typowy klon 1 do 1

To nic nie kosztowało ,a mam ciągle zapasową kartę ( często nawet mam je w dwóch róznych modemach ,które testuję , oczywiście muszę pamiętać ,żeby nie robić tego na dwóch na raz).
Ostatnio zmieniony 2025-03-24, 15:36 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie możesz zrobić wiernej kopii !
Dostajesz od operatora zamiast fizycznej karty sim na kartce/linku/kodzie qr esima , którego fizycznie wgrywasz (a w rzeczywistości ściąga Ci się z internetu) na tego 9esim i to wszystko. No i jak raz już Ci się ściągnie , to nie możesz go użyć drugi raz ( żeby mieć klona na innym urządzeniu).
Jak masz fizycznego sima to go nie sklonujesz ( choć bardzo dawno temu była taka możliwość) ,ani nie wrzucisz na 9esim/5ber.
- -niXon-
ok, ale jakbym zakupił 2 karty 9esim i na obu kartach uruchomił jeden ten sam numer tel.
to mam w ręku 2 plastikowe karty sim (9esim) z tym samym numerem.. prawda ?
to mam w ręku 2 plastikowe karty sim (9esim) z tym samym numerem.. prawda ?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie , bo kartę esim możesz ściągnąć tylko raz. Drugi raz z kodu QR na innym urządzeniu skorzystać się nie da.
Oczywiście taką standardową , bo może przy jakimś specjalnym esimie taki manewr byłby możliwy ale to z pełną świadomością operatora.
Oczywiście taką standardową , bo może przy jakimś specjalnym esimie taki manewr byłby możliwy ale to z pełną świadomością operatora.
-
- Guru bezprzewodowy
Pojawiło się na aliexpress coś takiego jak EasyEUICC .... cena już w okolicach 50pln...
- onken
- ** Moderator **
EasyEUICC to nazwa programu
A sama karta... Z AliExpress. Ja widzę najtaniej za około 70 PLN. I kiepsko z gwarancją. I tylko 15 profili max do zapisania czyli ta najtańsza wersja karty, ja bym nie brał.
A sama karta... Z AliExpress. Ja widzę najtaniej za około 70 PLN. I kiepsko z gwarancją. I tylko 15 profili max do zapisania czyli ta najtańsza wersja karty, ja bym nie brał.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
No faktycznie już 69PLN , jeszcze dziś rano były promocje na 51PLN...
I ja to rozumiem ,że 15 profili max ,ale jednocześnie na karcie, a nie ,że po tym karta do wyrzucenia.
Link do aplikacji też jest , która się nazywa EasyEUICC_9esim.apk....
W każdym razie myślę ,że ta karta ma tak samo nieograniczone możliwości zapisu i kasowania ,i jest takim samym produktem jak ten 9sim...
I ja to rozumiem ,że 15 profili max ,ale jednocześnie na karcie, a nie ,że po tym karta do wyrzucenia.
Link do aplikacji też jest , która się nazywa EasyEUICC_9esim.apk....
W każdym razie myślę ,że ta karta ma tak samo nieograniczone możliwości zapisu i kasowania ,i jest takim samym produktem jak ten 9sim...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
- onken
- ** Moderator **
9esim ma zapis do 50 profili
Więc nie jest jakościowo tym samym produktem.
Zapis do 15 esim miały wersje V1 9esim, z początku ich produkcji
A apka do obsługi jednego czy drugiego jest ogolno dostępna
Cena 51 zł jest dla nowych klientów na Ali.
Każdy już zapisany kiedyś ma cenę ponad 70 PLN
Więc nie jest jakościowo tym samym produktem.
Zapis do 15 esim miały wersje V1 9esim, z początku ich produkcji
A apka do obsługi jednego czy drugiego jest ogolno dostępna
Cena 51 zł jest dla nowych klientów na Ali.
Każdy już zapisany kiedyś ma cenę ponad 70 PLN
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
I nadal byś nie kupił bo ma zapis "tylko" 15 profili , a 9sim ma 50 ? 
Coś kojarzę, że sam ostatni nie chciałeś kupować MC889A PRO , bo MC889 jest tańszy ( i niewiele gorszy)... Teraz w drugą stronę?

Coś kojarzę, że sam ostatni nie chciałeś kupować MC889A PRO , bo MC889 jest tańszy ( i niewiele gorszy)... Teraz w drugą stronę?
- onken
- ** Moderator **
Uważam po prostu że różnica między 9esim z gwarancją a tym czymś z ali nie jest warta ryzyka kilku zł taniej ( 20-30 )
Co do MC889 , testowałem obydwa i uważam że kilakaset PLN więcej nie ma co dawać.
Co do MC889 , testowałem obydwa i uważam że kilakaset PLN więcej nie ma co dawać.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
No to się różnimy , bo ja zamiast jednej 9esim kupiłbym dwie te ,i jeszcze by coś zostało....
I jakim cudem wierzysz w gwarancję 9esim,jak to taki sam chińczyk. Że stronę mają , i napisali Made in UK ? Poszukaj na aliexpresie ,też je znajdziesz.
A co do MC889 to nie piszesz pełnymi zdaniami , jak się mieszka pod BTSem to róznicy znacznej nie widać , ale jak już się ma do nadajnika te 1,5km , do tego zasłania las , to widać różnicę i to znaczną. Też testowałem obydwa.
I jakim cudem wierzysz w gwarancję 9esim,jak to taki sam chińczyk. Że stronę mają , i napisali Made in UK ? Poszukaj na aliexpresie ,też je znajdziesz.
A co do MC889 to nie piszesz pełnymi zdaniami , jak się mieszka pod BTSem to róznicy znacznej nie widać , ale jak już się ma do nadajnika te 1,5km , do tego zasłania las , to widać różnicę i to znaczną. Też testowałem obydwa.
- onken
- ** Moderator **
Ja ma blisko BTS, więc czym dalej pewnie jest różnica.
9esim można kupić w Polsce, z gwarancją czy FV, drożej trochę niż u chińczyka ale jest gwarancją a jak ktoś ma firmę to i odliczenia sobie zrobi.
Ps,
Nie wiem jak liczysz te z ali bo bez kombinacji z nowym kontem na Ali to zapłacisz 140 PLN za dwie sztuki.
9esim w PL nie wychodzi 140 zl
9esim można kupić w Polsce, z gwarancją czy FV, drożej trochę niż u chińczyka ale jest gwarancją a jak ktoś ma firmę to i odliczenia sobie zrobi.
Ps,
Nie wiem jak liczysz te z ali bo bez kombinacji z nowym kontem na Ali to zapłacisz 140 PLN za dwie sztuki.
9esim w PL nie wychodzi 140 zl
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Przecież aliexpress też Ci fakturę wystawi , jak przyjdzie karta niesprawna to od ręki zwracają kasę. Później z gwarancją to już nie wiem jak to jest , może nie być tak wesoło ,jak przejdzie odpowiedzialność z aliexpress bezposrednio na sprzedającego , kojarzę , że ktoś kupił monitor ,miała być super matryca a była najzwyklejsza. Gość błąd zrobił ,że przegapił czas w aliexpress na potwierdzenie , no i ze sprzedawcą się nie dogadał , Chińczyk nie widział w ogóle problemu w tym ,że jest gorsza matryca, przecież funkcjonalność jest 
Ale jak pisałem , nie musimy jeździć Daciami , można też Mercedesem

Ale jak pisałem , nie musimy jeździć Daciami , można też Mercedesem

- esem
- Użytkownik forum
A co się dzieje z kartami 5ber? Brakuje? Taki popyt?
- onken
- ** Moderator **
Firma zbankrutowała chyba.
Twórcy 5ber zrobili nowy projekt, działa podobnie, ale jest droższe.
Twórcy 5ber zrobili nowy projekt, działa podobnie, ale jest droższe.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- esem
- Użytkownik forum
Strona www działa, można się zalogować itd. Czyli chyba nie zbankrutowali zupełnie?
- onken
- ** Moderator **
Od wielu miesięcy nie da się nic kupić.
Działa żeby zapewnić dostęp dla tych co kupili karty. Inaczej bez zalogowania się w aplikacji nie zaprogramowałbyś karty.
Nie da się natomiast dokupić kolejnych wgrań czy też wykupić paczek neta na świat.
W każdym bardzo razie od handlowca z którym mama kontakt to napisał że nie będzie już więcej w sprzedaży tych kart a sprzedają teraz inne.
Działa żeby zapewnić dostęp dla tych co kupili karty. Inaczej bez zalogowania się w aplikacji nie zaprogramowałbyś karty.
Nie da się natomiast dokupić kolejnych wgrań czy też wykupić paczek neta na świat.
W każdym bardzo razie od handlowca z którym mama kontakt to napisał że nie będzie już więcej w sprzedaży tych kart a sprzedają teraz inne.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Wczoraj uruchomilem na laptopie z windowsem programik z githuba MiniLPA , wsadziłem kartę 5ber do czytnika PCSC, i bez problemu odczytało 5 profili , które tam miałem, dałem też radę przełączyć aktywny na inny , a także skasować jeden profil. Nie miałem karty esim , żeby dodać, ale zakładam, że to też by zadziałało.
Czytnik PCSC to standardowy wbudowany w laptop HP, ale też działał na takim w klawiaturze...
Także nie trzeba używać dedykowanej apki 5ber , działa na standardowych/uniwersalnych, więc nie ma obawy ,że jak konto na 5ber zniknie , apka przestanie działać, to nic z kartą nie zrobimy.
Być może te limity ilości profili to sama apka w sobie miała, używając karty limitowanej na tym sofcie da się wgrać profil normalnie...(jak ktoś ma z limitem , to może sprawdzić, moja jest bez limitow)
Jedyne co to aplikacja 5ber kiedyś zaktualizowała firmware na samej karcie.
Muszę w końcu włożyć ją do mojego NR7103 i zobaczyć, czy coś się da zdziałać ...
Czytnik PCSC to standardowy wbudowany w laptop HP, ale też działał na takim w klawiaturze...
Także nie trzeba używać dedykowanej apki 5ber , działa na standardowych/uniwersalnych, więc nie ma obawy ,że jak konto na 5ber zniknie , apka przestanie działać, to nic z kartą nie zrobimy.
Być może te limity ilości profili to sama apka w sobie miała, używając karty limitowanej na tym sofcie da się wgrać profil normalnie...(jak ktoś ma z limitem , to może sprawdzić, moja jest bez limitow)
Muszę w końcu włożyć ją do mojego NR7103 i zobaczyć, czy coś się da zdziałać ...
- onken
- ** Moderator **
A to dobrze wiedzieć że sie da
Tylko nie mam czytnika, natomiast próbowałem odczytać kartę 5ber apką 9esimLPA i nie widziało tej karty
Tylko nie mam czytnika, natomiast próbowałem odczytać kartę 5ber apką 9esimLPA i nie widziało tej karty
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Podobno Zyxel wspiera natywnie eSIMMig25 pisze: ↑2025-04-14, 06:45 Wczoraj uruchomilem na laptopie z windowsem programik z githuba MiniLPA , wsadziłem kartę 5ber do czytnika PCSC, i bez problemu odczytało 5 profili , które tam miałem, dałem też radę przełączyć aktywny na inny , a także skasować jeden profil. Nie miałem karty esim , żeby dodać, ale zakładam, że to też by zadziałało.
https://www.zyxel.com/service-provider/ ... -solutions
Trzeba przewinąć stronę i jest tam coś o eSIM.
-
- Guru bezprzewodowy
I teoretycznie NR7103 wykrywa profile na karcie 5ber , przełącza je itp. Problem jest tylko z dodaniem , bo trzeba mieć internet aktywny ,żeby go dodać...