Router do 5G/LTE (Mikrotik+AP Ubiquiti / ZTE 889a PRO + 5400) / operator lokalizacja Solac Kujawski - KUJ/POM

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kooteek
Początkujący użytkownik forum

Router do 5G/LTE (Mikrotik+AP Ubiquiti / ZTE 889a PRO + 5400) / operator lokalizacja Solac Kujawski - KUJ/POM

Post autor: Kooteek »

Cześć,

Planuje wybór router dla dostaw Internetu. NA światłowód nie ma w kilku najbliższych latach raczej szans, mimo że teoretycznie jest niedaleko.
Od roku na lokalnym routerze CUDY, dla potrzeb alarmu, falownika i innych rzeczy na etapie budowy działałem na prepaid orangę.

1. Testowałem Mikrotik routerboard sxt lte6 kit (2023), powieszony na krótko na strychu na karcie orange radził sobie poprawnie
2. Po lekkie edukacji na forum, zrobiłem testy z telefonu i NETmonster, gdzie zdecydowanie najlepiej poradził sobie T-Mobile.
3. Do BTS który łapał na wszystkich kartach jest 1,3km, teoretycznie antena powinna złapać bezpośredni kontakt z bts
4. Wracając do punktu pierwszego, myślałem że raczej jestem bez szans na 5G więc celowałem w LTE stąd Mikrotik, a w domu już 2 AP na Ubiquiti, ale skoro jest dostęp do 5G to być może warto już spróbować iść na grubo i zainwestować droższy ZTE 889a PRO oraz polecany tutaj 5400 .

Wiem że porównuje urządzenia z powiedzmy innej ligi, jestem świadomy że mają inne możliwości, ale potrzebuje pomocy w co jest sens inwestować opierając się na pomiarach. Koszta są inną kwestią, nie lubie wydawać zbędnej kasy, ale skoro ma mi coś dobrze działać w pracy i przy ogólnym użytkowaniu, jestem w stanie zainwestować więcej.
Jeżeli jednak LTE to może tutaj poleci ktoś alternatywę dla Mikrotik?

Moja lokalizacja:
Szerokość geograficzna: 53.07682112232963
Długość geograficzna: 18.247360971913558
Testy:
https://ibb.co/rKN5JwKV Tmobile
https://ibb.co/NdPh7rsT Orange
https://ibb.co/hF80hMXY Play
https://ibb.co/HDFw7TX1 Plus
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Router do 5G/LTE (Mikrotik+AP Ubiquiti / ZTE 889a PRO + 5400) / operator lokalizacja Solac Kujawski - KUJ/POM

Post autor: wojcio »

Ja to się tak nie znam, by ci zagwarantować, że ZTE 889 PRO jest optymalny, ale bym go przetestował, natomiast uważam, że nie ma co brać ZTE 5400. ZTE 889 będzie dział z różnymi ruterami. Szczególnie jak masz wifi na Ubiquity, to jako ruter (bez modemu i bez wifi) proponuję Ubiquity Cloud Gateway Ultra - załatwi ci to od razu kontroler do punktów dostępowych i całą paletę usług. Natomiast sam modem to umieść na zewnątrz (nie na strychu). SXT lte 6 to rozwiązanie do specyficznych potrzeb i nawet jak nie ma u ciebie 5G to nie jest to co najlepsze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Router do 5G/LTE (Mikrotik+AP Ubiquiti / ZTE 889a PRO + 5400) / operator lokalizacja Solac Kujawski - KUJ/POM

Post autor: matek451 »

Wybór Mikrotika za kupę kasy to strzał w kolano jak się ma zasięg na N78 w T-mobile/Orange , tym bardziej SXT 6 KAT. LTE. Kluczowy jest test Orange i brak połaczenia na 5G n78 , karta zapewne bez dostępu do 5G. Stacja bazowa na Garbary 4, 1 sektor na azymut 65, po drodzę trochę lasu. Druga na pozwoleniu T-mobile przy Rzymskiej, 1 sektor na azymut 10 i to z niej korzysta na kotwicy LTE ten operator. Ogólnie zasięg zapewne dla obydwu z tych BTS-ów ale to pokażą testy na zew. CPE 5G.
To ma być abonament czy pre-paid?
Kooteek

wojcio pisze: 2025-03-18, 09:28 Ja to się tak nie znam, by ci zagwarantować, że ZTE 889 PRO jest optymalny, ale bym go przetestował, natomiast uważam, że nie ma co brać ZTE 5400. ZTE 889 będzie dział z różnymi ruterami. Szczególnie jak masz wifi na Ubiquity, to jako ruter (bez modemu i bez wifi) proponuję Ubiquity Cloud Gateway Ultra - załatwi ci to od razu kontroler do punktów dostępowych i całą paletę usług. Natomiast sam modem to umieść na zewnątrz (nie na strychu). SXT lte 6 to rozwiązanie do specyficznych potrzeb i nawet jak nie ma u ciebie 5G to nie jest to co najlepsze.
Dzięki za odpowiedź,
- Antenę umieszczę na maszcie, wychodzącej ze ściany szczytowej domu. Chciałbym uniknąć testów i montażu masztu, żeby nie okazało się że z drugiej strony muszę to robić. Nie mam komina więc zostaje mi ściana szczytowa.
- sprawdzę Ubiquity Cloud Gateway Ultra, rozumiem że w takim wypadku dajmy na to ZTE 889 ustawić jako Gateway i przekierować cały ruch na Ubiquity?
Ostatnio zmieniony 2025-03-18, 10:07 przez Kooteek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kooteek

matek451 pisze: 2025-03-18, 09:33 Wybór Mikrotika za kupę kasy to strzał w kolano jak się ma zasięg na N78 w T-mobile/Orange , tym bardziej SXT 6 KAT. LTE. Kluczowy jest test Orange i brak połaczenia na 5G n78 , karta zapewne bez dostępu do 5G. Stacja bazowa na Garbary 4, 1 sektor na azymut 65, po drodzę trochę lasu. Druga na pozwoleniu T-mobile przy Rzymskiej, 1 sektor na azymut 10 i to z niej korzysta na kotwicy LTE ten operator. Ogólnie zasięg zapewne dla obydwu z tych BTS-ów ale to pokażą testy na zew. CPE 5G.
To ma być abonament czy pre-paid?
Dziękuje za odpowiedź,
Ma być to Abonament, chciałbym żeby nie ograniczały mnie kwestię limitów.

Dla jasności testów.
Orange był testowany jako karta PREPAID - która mam w router aktualnie
T-mobile jako karta telefoniczna abonamentowa - mojej żony, mam.
Pytanie: Mam załatwić kartę SIM kogoś z orange kto ma dostęp do 5G? i zrobić test?
matek451
Guru bezprzewodowy

Zrób test Orange na pre-paidzie za 5 zł , taryfa Free ma wjazd do 5G, promocyjnie na niej 1050GB za darmo, test na zewnątrz. W Orange jest oferta LOVE Mini i w niej masz kartę bez limitu danych do internetu oraz no limit+300GB druga karta telefoniczna , a do tego masz w 24 ratach do wyboru MC889 za 768 zł, MC889A PRO za 1440 zł lub zestaw NE211+HX510 za 912 zł czyli w cenach dużo nizszych niż rynkowe.
T-mobile i ich oferta z zew. CPE 5G na użyczenie, to kosmiczne ceny, sprzęt do zwrotu a do tego regulamin oferty jest nie do zaakceptowania przez majacego pojęcie użytkownika. Użyczenie to koszt 20 zł/m-c czyli 480 zł przez 2 lata, oferta no limit za 155 zł z reguły wciskają złom WNC 5G zamiast MC889+T5400.
Z tego powodu istotny test Orange bo ten operator ma dużo lepszą ofertę i tani, najnowszy sprzęt .
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A jeśli miałbys już sprzęt to zawsze możesz skorzystać i z mojej oferty

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

W Orange zestaw NE211+HX510 bez abonamentu kosztuje 984 zł, nawet na raty. Własny sprzęt to swoboda wyboru .
Kooteek

Dzisiaj zrobię test na prepaid Orange.

Oferta Orange miniLove wygląda bardzo przystępnie patrząc na całość i tańszymi urządzeniami niż na rynku. A urządzenie przechodzi na własność.
Wrócę z informacją jak wypadł test na prepaid.
Dzięki!
Kooteek

matek451 pisze: 2025-03-18, 10:13 Zrób test Orange na pre-paidzie za 5 zł , taryfa Free ma wjazd do 5G, promocyjnie na niej 1050GB za darmo, test na zewnątrz. W Orange jest oferta LOVE Mini i w niej masz kartę bez limitu danych do internetu oraz no limit+300GB druga karta telefoniczna , a do tego masz w 24 ratach do wyboru MC889 za 768 zł, MC889A PRO za 1440 zł lub zestaw NE211+HX510 za 912 zł czyli w cenach dużo nizszych niż rynkowe.
T-mobile i ich oferta z zew. CPE 5G na użyczenie, to kosmiczne ceny, sprzęt do zwrotu a do tego regulamin oferty jest nie do zaakceptowania przez majacego pojęcie użytkownika. Użyczenie to koszt 20 zł/m-c czyli 480 zł przez 2 lata, oferta no limit za 155 zł z reguły wciskają złom WNC 5G zamiast MC889+T5400.
Z tego powodu istotny test Orange bo ten operator ma dużo lepszą ofertę i tani, najnowszy sprzęt .
Cześć, zrobiłem test na prepaid z 5G karta sim na to wskazywała że może.
Telefon się zalogował i było LTE+.
Test zrobiony na zewnątrz obok domu.
Jest lekko lepiej niż w poprzedniej wersji. Zrzut w załączniku.
Zastanawia mnie teraz jedno, jak by sie zachował układ z 889, mam możliwość pożyczenia i to będzie mój ostateczny test.
Czy jak pożyczę od kolegi jego router ZTE 889, który działa mu z T-mobile, będę mógł tam zainstalować kartę z orange i to ruszy?

Ostatecznością dla mnie będzie po prostu zakup rputera w wesji prywatnej i abonament tmobile jako sama karta sim.

Tutaj test:
https://ibb.co/JjRmwCP0
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tak , MC889 z kartą Orange będzie działał , ewentualnie ręcznie trzeba będzie ustawić APN .
matek451
Guru bezprzewodowy

Test Orange z Garbary 4, to pozwolenie Orange, potwierdzone N78 na nim więc coś nie tak z kartą, parametry sygnału na pasmach pojemnościowych LTE poprawne do dostatecznych więc na N78 raczej z zasięgiem nie ma problemu. Nawet nie loguje się do pseudo 5G2100 na N1. Abonament w T-mobile bez sprzetu dla indywidualnych to nieporozumienie. Jak już to pisz wtedy na PW do @onken
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Karty mogą nie mieć włączonego 5G Passa w Orange.

Aby włączyć za darmo bezterminowy dostęp do 5G, wyślij SMS o treści 5G pod 815. Twój numer musi być aktywny na połączenia wychodzące.
Kooteek

@MIG25 spróbuje na 889 w weekend na różnych sieciach
@Matek451 jutro spróbuję metody która opisał Tomekwwa oraz w zapasie będę miał opcję nowej karty SIM
Co do abonamentu zostaje jeszcze opcja którą opisałeś i względnie odezwę się do @onken
Kooteek

@tomekwwa - wysyłając sms w Orange na 815 5G, dostałem powiadomienie że mam dostęp do 5G, tak jakby go włączyli. Natomiast sprawdzałem to na iphone 14, który miałem przy sobie i nie złapał 5G. Jak będę z żona to spróbuje jeszcze na jej s24 ultra, może ma lepszy zasięg.

@MIG25 @matek451 będę miał do dyspozycji 889a PRO do testów. Spróbuje na dwóch opcjach T-mobile i orange które zostały.
Jak ma wyglądać test? Czy muszę koniecznie według was instalować już antenę w docelowym miejscu w szczycie kalenicy domu 7,5m? Czy mogę spróbować to zrobić gdzieś obok powiedzmy na maszcie który posiadam na wysokości 4-5m~~.
Używać jakiegoś programu na komputerze, czy dedykowana interfejs web ZTE wystarczy?
Kooteek

No i chyba sobie sam odpowiedziałem na testach.
Test przeprowadziłem na karcie oragne który użytkuje cały czas na budowie.
Złapało 5G bez problemu. Router postawiony na parapecie skierowany na las w stronę BTS.
Aplikacja ZTE pokazuje Siłę sygnały 26 SINR oraz Intensywność -86.
Testy speedtest 125 pobieranie / 75 wysyłanie. // test o godzinie 16~~
Na dzisiaj podsumowując jestem przynajmniej pewny że łapie 5G w orange. Domniemam że na wysokości 7.5m powinno być zdecydowanie lepiej.

W późniejszym czasie sprawdzę jeszcze jak sobie będzie radzić na T-mobile.

Dzięki bardzo za pomoc.
Franz43
Użytkownik forum

Post autor: Franz43 »

Hej, ZTE 889a pro ma również SDX65 lub jak ZTE 888A ultra?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tak , wszystkie z A mają SDX65.
ODPOWIEDZ