Pomoc w wyborze internetu mobilnego w Piekarach Śląskich

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Damian80
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze internetu mobilnego w Piekarach Śląskich

Post autor: Damian80 »

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w wyborze operatora mobilnego internetu w Piekarach Śląskich. Pomiary wykonałem telefonem Redmi Note 13 Pro 5g, po godzinie 20, z poziomu dachu - telefon był na zewnątrz. Lokalizacja: https://maps.app.goo.gl/2BBQhypmce6M1DzEA

Wyniki pomiarów:
  • Plus
    Obrazek
    Obrazek
  • Play
    Obrazek
    Obrazek
  • Orange
    Obrazek
    Obrazek
  • T-Mobile
    Obrazek
    Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc.
Damian80

Re: Pomoc w wyborze internetu mobilnego w Piekarach Śląskich

Byłby w stanie ktoś coś doradzić? Waham się pomiędzy Play a T-Mobile.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Dziwne ,że w Plusie telefon nie złapał 5G , bo praktycznie pod samym domem masz nadajnik z N41....
Damian80

Dziękuję Mig25 za sugestię. Zrobiłem dodatkowe pomiary dla Plusa na nowym starterze Plusha. Wyniki są zdecydowanie lepsze:
ObrazekObrazek
Pomiary robione przed południem, mam nadzieję, że wieczorem nie będą drastycznie gorsze.

Co ciekawe, oryginalne pomiary robiłem na również na karcie Plusha, ale z abonamentu. Wcześniej zadzwoniłem do BOK Plusa, sprawdzić czy usługa 5G jest dostępna. Zapewniono mnie, że nie ma żadnych ograniczeń i 5G jest włączone na mojej karcie. Czy może mieć to związek z tym, że karta sim ma już parę lat? Jest to kwestia ustawień, czy pomoże tylko wymiana karty?

Wracając do sedna tematu: wygląda na to, że najlepszym wyborem jest Plush na kartę. Jaki sprzęt do tego kupić, chodzi mi głównie o ODU, w środku domu koncepcję sieci mam ogarniętą. Co mnie zastanawia, to niski upload przy 5G (23,1Mbps), przy LTE udało się osiągnąć 60,9Mbps. Czy mogę liczyć na jakąś agregację pasm w ODU?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A dlaczego Plus a nie T-mobile który ma N78 na Związkowej?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Plus praktycznie pod samym nosem , ale to z N78 ( przy dobrym zewnętrznym modemie ) jest szansa na lepsze wyniki...
Ciekawe , czy do tej Związkowej nie za daleko...
Damian80

Nadajnik Plusa jest widoczny bez żadnych przeszkód, odległość to ok. 250m. Pomiędzy mną, a nadajnikiem na Związkowej są drzewa i budynki, odległość powyżej 1km. Oferta Plusha na kartę wydaje mi się bardziej atrakcyjna (9500 GB), ale jeszcze tego dogłębnie nie analizowałem.
Panowie, w jaki sprzęt warto zainwestować dla N41 Plusa, a w jaki dla N78 T-Mobile?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dla tego T-Mobile to wiadomo ,coś zewnętrznego , typu MC889 czy H352-381. 1km (również przy przeszkodach) nie jest jakąś trudnością ,jeśli sektor jest w Twoim kierunku).
Dla Plusa to można spróbować też coś wewnętrznego , bo z niego już więcej się nic nie wyciągnie , np MC889 ( tylko zwróć uwagę ,czy z polskiej dystrybucji - czy ma obsługę N41 ).
ODPOWIEDZ