Na ratunek Huawei E3276s, dioda mruga a porty nieodpowiadają

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BrowarNik
Początkujący użytkownik forum

Na ratunek Huawei E3276s, dioda mruga a porty nieodpowiadają

Post autor: BrowarNik »

No to od początku.
Kupiłem używany E3276s LTE z plusa w celu podpięcia do Radia z AndroidAuto. Aktualnie hula tam E1752 3G z Orange. Kiedyś wywaliłem w nim brend z Orange zostawiając jedynie soft modemu. Wpinam w jakiekolwiek radio z androidem i samo się konfiguruje i net hula. Jako, że od niedawna mam świeższe radio udające Android 13 (w bebechach ma Android 8.1) postanowiłem przejść na modem LTE. Oczywiście z całym tym badziewiem w środku (brend Plusa) modem E3276 nie mógł się połączyć z radiem. Postanowiłem go potraktować jakimś prostym softem by pozbyć się brendu Plusa.
Na początek Firmware E3276s-150_21.491.05.00.00_Universal. Weszło jak w masło. I tu zaczęły się problemy. Nie mogłem zainstalować żadnego Dashboard. Próbowałem Dashboard_HUAWEI-Modem-3.5_(04.12.2014), Dashboard_E3272_UTPS_21.003.28.52.143 oraz UTPS23.015.02.00.03_MAC23.015.02.00.03. Za każdym razem błąd 10, brak portu do pobrania. Oczywiście instalowałem wszystkie sterowniki z postu o przerabianiu modemu z HiLink na zwykły i odwrotnie (Huawei-Debug-and-Project-mode-drivers-FcSerial, FC_Serial_Driver_Setup, mbbServiceSetup i inne). Nic nie pomagało.
Ale wpadłem na genialny pomysł, że skoro wewnętrzny dysk i karta SD jest mi niepotrzebna, to wyłączę je (gdyż pierwsze startują i blokują połączenie z androidem) tak by startował jako pierwszy port modemu. Więc wgrałem Top Netinfo komenda AT i coś poszło nie tak.
AT^SETPORT?
dało
AT^SETPORT="A1,A2;12,1,16,A1,A2"
Żeby zmienić kolejność wymyśliłem komende
AT^SETPORT="FF;10,A2,1,12,2,16"
I po tej zmianie windows przestał widzieć modem. Właściwie żaden port się już nie komunikuje z Windowsem,nic się nie instaluje, po prostu dioda sobie mruga.

Ma ktoś jakiś pomysł, jak ożywić porty i komunikację z modemem? Czy to już nieboszczyk?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Na ratunek Huawei E3276s, dioda mruga a porty nieodpowiadają

Post autor: Mig25 »

Może nie nieboszczyk , są jakieś metody przywracania typu igła. Trzeba rozebrać i znaleźć ten pin.
BrowarNik

Przeszukałem kilka manuali i w żadnym nie ma informacji o resecie. W innych urządzeniach reset igłą polega na chwilowym odcięciu zasilania by zawieszony sprzęt po prostu ponownie wystartował(w urządzeniach usb poprostu je odpinasz). Tu przydało by się przywrócenie ustawień fabrycznych, ale do tego potrzebny jest jakiś interfejs. Problem w tym że żaden port nie odpowiada, więc nie da się go zainstalować aby jakaś apka typu TNI mogła przez ten port zmienić ustawienia.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, czy raczej zapomnieć już o tym modemie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

BrowarNik pisze: 2025-04-06, 13:38 Przeszukałem kilka manuali i w żadnym nie ma informacji o resecie.
Słabo szukałeś albo najwyższa pora to coś na elektrośmieci przeznaczyć bo informacje o nim znikają z sieci.

Tutaj reset igłą polega na zwarciu odpowiednich pól na płytce modemu po zdjęciu obudowy, których pól nie podpowiem bo nigdy nie miałem takiego modemu a na dziś uważam że jego miejsce to elektrośmieci.
Nie pomagam na PW!
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

wojteks pisze: 2025-04-06, 14:08 Tutaj reset igłą polega na zwarciu odpowiednich pól na płytce modemu po zdjęciu obudowy, których pól nie podpowiem bo nigdy nie miałem takiego modemu a na dziś uważam że jego miejsce to elektrośmieci.
Może dla jakiś 5% sieci operatorów ten modem spełni oczekiwania użytkowników i będzie działał oki-bo to dopracowany i stabilny sprzęt, problem w tym że elektronika to nie wino i niestety... . Jest jeszcze jeden problem że od 2019 roku z siecią Orange w paśmie LTE B20 działał nie będzie.
BrowarNik

Zanim trafi do kosza chętnie bym spróbował zwarcia styków. Może ma ktoś możliwość podpowiedzenia gdzie szukać tematów o resecie przez zwarcie styków w modemie usb, najlepiej w HUAWEIu. W większości modemów pewnie rozwiązali to podobnie. Ja niczego nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Musisz sam poszukać, skoro tematy o tym poznikały z sieci to nikt nie będzie się trudził żeby tego szukać. To strata czasu.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

BrowarNik pisze: 2025-04-06, 14:31 Zanim trafi do kosza chętnie bym spróbował zwarcia styków. Może ma ktoś możliwość podpowiedzenia gdzie szukać tematów o resecie przez zwarcie styków w modemie usb, najlepiej w HUAWEIu. W większości modemów pewnie rozwiązali to podobnie. Ja niczego nie mogę znaleźć.
Zapytaj o to np. chat gpt albo copilot'a.
ODPOWIEDZ