Router T5400 zrywa połączenie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Petrol
Początkujący użytkownik forum

Router T5400 zrywa połączenie

Post autor: Petrol »

Cześć.
Od ok 3 tygodni użytkuję zestaw MC889+T5400.
Problem stanowi router IDU T5400 który losowo zrywa połączenie. Czasem kilka razy dziennie, czasem raz na 3-5 dni. Pomaga reset przez odpięcie zasilania, ale ponownie tylko na jakiś czas.
W tym czasie wszystkie kontrolki na ODU 889 świecą się na zielono i będąc połączonym przez przeglądarkę z samym odu, widać że połączenie z internetem jest, więc zakładam że problem leży w samym IDU T5400.
Czy powinienem pozmieniać coś w ustawieniach T5400, lub potrzebujecie jakieś screeny żeby podpowiedzieć co pozmieniać? Dajcie znać.
Pozdrawiam Łukasz
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Router T5400 zrywa połączenie

Post autor: Mig25 »

Jeśli MC889 ma normalnie zgaszone LEDy ( bo standardowo diody są wyłączane po jakimś czasie - chyba 3min , jeśli wszystko jest ok , ale można to zmienić w ustawieniach) , a podczas tego "zerwania" się zapalają , to jak najbardziej odpowiedzialny jest za to MC889.....
Ale T5400 nie jest bez winy , bo jak zniknie połączenie internetowe po WANie ( od MC889) to on nie wiadomo dlaczego rozłącza WiFi...

A MC889 ma problem ze słynnym NAK , możesz to wyszukać na tym forum , zwłaszcza w temacie o MC889....

Jeśli to NAK , to w MC889 zwiększasz Czas DHCP na maksa ( prawdopodobnie będzie to 168 godzin - czyli 7 dni) , oraz ustawiasz zaplanowany restart MC889 , maksymalnie co 3 dni...
Petrol

Zapomniałem dopisać że na samym T5400 cały czas kontrolka świeci się na biało, czyli wg T5400 jest połączenie z internetem, natomiast urządzenia połączone z T5400 tego połączenia nie mają.
Faktycznie zmieniłem teraz w ustawieniach żeby kontrolki na ODU 889 wyłączały się podczas normalnej pracy, żeby móc sprawdzić czy 889 nienkest tutaj również winowajcą
Mig25
Guru bezprzewodowy

Podobno T5400 i T3000 miały dostać aktualizację , żeby nie zrywały połączeń ,kiedy internetu nie będzie...
Petrol

Witam.
Przez ostatnie 3 tygodnie był spokój. W końcu przyszedł czas żeby zmienić lokalizację ODU w miejsce docelowe, z najlepszym zasięgiem i ustawieniem względem możliwości montażu na zewnątrz domu.
Po ustawieniu optymalnego kierunku anteny i podłączenia wszystkiego ze sobą, prędkość internetu jest świetna (dochodzi do 560Mb/s UL, 50 Mb/s DL). Niesety od tego czasu praktycznie kilka razy dziennie router samoistnie się resetuje co powoduje że nie dostępu do internetu.
W tym czasie ODU sam zmienia w Profilu połączeń z nastawionych przeze mnie TYP PDP IPv4, sam zamienia na IPv4v6. Każdorazowo wg wchodząć na ustawienia ODU przez przeglądarkę, oraz na ustawienia IDU - wg urządzeń połączenie z internetem jests, natomiatst urządzenia domowe nie mają połączenia, do puki sam nie rozłączę połączenia z internetem przez ustawienia 192.168.254.1 i do puki nie zmienię ponownie Profilu połączeń na TYP PDP IPv4 - najczęściej konieczne jest też zresetowanie routera IDU i dopiero wraca połączenie z internetem.
Dziś np do godz. 16 nie było problemu, po czym od 16 do 16:25 zjawisko wystąpiło już 2-krotnie. Wczoraj wieczorem również 2-krotnie musiałem wykonać powyższe operacje.
Czy jesteście w stanie mi jakoś pomóc, czy muszę odesłać sprzęt do serwisu bo trafiła mi się jakaś wadliwa wersja ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Musisz źle to robić ( dodawać APN). Kombinuj , bo to nie jest takie oczywiste jak się wydaje.
Petrol

Od tygodnia kombinuję zarówno tworząc nowy APN, jak i zmieniając domyślny ustawiony przez T-Mobile zmieniając z IPv4v6, na samo IPv4 i problem ciągle występuje. Jakieś pomysły co można jeszcze zrobić?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Jak masz T-Mobile to raczej niemożliwe ,żeby APN wymagał ustawienia samego IPv4 , bo T-Mobile adresów IPv6 z definicji nie przydziela , i mimo ustawienia IPv6 go nie dostaniesz.
To ma tylko znaczenie w Orange.
Przestań kombinować z APNem , ustaw domyślny T-Mobile , i pokaż co pokazuje się na stronie głównej ,i nazakłądce z Informacjami sieciowymi.
ODPOWIEDZ