Pomoc w wyborze operatora (rezygnacja z T-Mobile?) + Sprzęt

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hwite
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze operatora (rezygnacja z T-Mobile?) + Sprzęt

Post autor: Hwite »

Witam,

proszę o pomoc w wyborze internetu do domu. Aktualnie mam umowę z T-Mobile na czas nieokreślony, bez limitu danych za 79.99zł.
Zastanawiam się czy zmiana operatora jest opłacalna. Zależy mi najbardziej na stabilności łącza. Od ponad tygodnia testuję router ZTE MF289F z moim T-mobile, byłbym z niego zadowolony gdyby nie to, że kilka razy na dzień poprostu traci połączenie z internetem (potrzebny jest restart).
Dlatego też oprócz operatora proszę o pomoc z wyborem sprzętu.

moja lokalizacja: https://maps.app.goo.gl/8nqtZxJDxnYXYX1u7

poniżej testy 4 operatorów wykonane telefonem przez okno w kierunku BTSu, z którym się łączy:
Obrazek

Dziękuje i pozdrawiam.
odyshon

Re: Pomoc w wyborze operatora (rezygnacja z T-Mobile?) + Sprzęt

Post autor: odyshon »

W Kraśniku Plus ma 5G 2600 na azymut 30 czyli w twoją stronę. Przetestuj telefonem z 5G.
Hwite

Testy robiem telefonem Samsung A52s 5G, pojechałem też sprawdzić pod sam BTS. Dlaczego przy zasięgu telefonu widać ikonę "5G" a w aplikacji Netmonster pokazuje tylko LTE? Tak samo jak w testach wykonanych z okna w domu.

Screen spod BTSa
Obrazek

Sprawdziłem też Playa w Bolesławcu, żeby zobaczyć czy to wina telefonu:
Obrazek

Widać, więc, że telefon łączy się z 2600 5G? Może to być wina starteru z Plusa? Jest to starter Plush za 5zł, napisane, że "ten starter działa w 5G". Aha, z żadnym BTSem w Bolesłąwcu w Plusie nie udało mi się połączyć tak, żeby w Netmonsterze pokazało 5G.
odyshon

Post autor: odyshon »

Nie wiem jak jest w Plush ale ostatnio jak testowałem 5G w Plusie to zadziałało dopiero jak doładowałem konto i odpaliłem pakiet BezLimit.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Może ten samsung umie obsłużyć kod ( a'la USSD) *#0011# ?
Tam już powinno być napisane dokładnie , jakie to pasmo. https://www.youtube.com/shorts/UCem4KOWxsA
Skoro jest ikonka 5G , to znaczy ,że ono jest , pytanie tylko czy to jest n1 ( o szerokości kanału 20Mhz ,to całkiem sporo) , czy n41 ( to by było coś mało te 20MHz , bo Plus w standardzie ma 40Mhz).
Hwite

screen z tego kodu, jednak jest n41?
https://imgur.com/a/S1fu3P5
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tak , wychodzi na to , że telefon ma kotwicą na B8 ( o szerokości 5Mhz) i 5G z n41 o szerokości 40Mhz...

EDIT: Chociaż teraz widzę , że NetMonster też napisał [5G:n41] .... (dopiero teraz to zauważyłem) . Ciekawe dlaczego to rozbija na 20+20..
Hwite

Czyli skoro z okna te 5G jest, to warto próbować w to iść? Czy zostać przy pozostałych operatorach 4G?
Po przeglądaniu forum domyślam się, że jeśli 5G to router MC889? Jeśli jednak zostać będę musiał przy 4G to ten router też będzie dobrym wyborem? Czy wtedy coś innego?
z góry dziękuję za pomoc.
Marek688

Post autor: Marek688 »

ZTE MF289F niestety znany z takich zrywów – to często kwestia firmware'u lub przeciążenia sieci. Spróbuj ustawić na sztywno pasmo LTE (np. B3 lub B20 – zależnie od BTSa). Warto też pomyśleć o sprzęcie klasy B818 albo używanym Mikrotiku z LTE Cat.6.

Na twoim miejscu sprawdziłbym też nju mobile (Orange) – bywa stabilniejszy przy niższym pingu. Ale najpierw koniecznie test SIMa w porządnym routerze – telefon to nie to samo co stacjonarny sprzęt.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bzdur jak wyzej oczywiscie nie bierzesz pod uwagę, telefon z aplikacją NetMonster a na dodatek Samsung z działajacym kodem serwisowym to optymalne narzędzie testowe co idealnie pokazuja twoje wyniki.
Opinie o MF289F kolejne bzdury, router z modemem 4 CC QAM256 ok ale ma ograniczenia złacz anten zew. i do nich sie nie nadaje. B818 to jego odpowiednik i oczywioście z kilku powodów juz nie wart polecenia a kuriozum to wskazywanie zabytku z Mikrotika 6 kat. który jak powszechnie wiadomo nigdy się nie nadawał do sieci LTE polskich operatorów, starsze modele z portem 100Mb/s potem zmodernizowane do GE ale modem nie agreguje LTE2600+2100 i LTE2100+1800.
Plus oczywiście działa na N41 , Kraśnik to BTS na wypasie, pozostali operatorzy z BTS-ów w Lipianach. operatorzy NetWorks z agregacją 4/5 pasm LTE ale brak N1 w DSS z LTE2100, Play LTE2100+1800+800 bez N1, sektory na ciebie czyli azymut 220/225 stopni.
Osiagi na LTE bardzo dobre.
Pytanie czy to ma być abonament czy pre-paid? Przy zakupie sprzetu samemu warto iść w zew. CPE 5G/LTE, skorzystasz teraz z N41 + agregacja LTE w Plushu , zadziała tez z pozostałymi z Lipian w agregacji pasm LTE.
Hwite

Co do tego czy abonament czy pre-paid nie jestem ograniczony, otwarty jestem na obie opcje.
Zastanawia mnie tylko oferta abonamentu Plusa na stronie (500GB internetu na miesiąc)? Przy 3 komputerach, 4 telefonach i dwóch TV z platformami streamingowymi może to być mało. Plusem jest jak widzę cena za MC889 - 529zł w ratach. Tylko co mi po tanim sprzęcie jeśli internetu mi zabraknie.
ODPOWIEDZ