PLAY - problemy z podłączeniem przez LTE (działa tylko 3G)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kermu
Początkujący użytkownik forum

PLAY - problemy z podłączeniem przez LTE (działa tylko 3G)

Post autor: kermu »

Czy ktoś z was doświadczył może problemów z podłączeniem w technologii LTE dla operatora PLAY ?
Od kilku dni na dwóch telefonach Samsung galaxy S3 LTE działa mi tylko połączenie w standardzie 3G (max. HSPA+ )
Dzisiaj kupiłem na próbę starter Plus-a i LTE zadziałało odrazu po aktywacji w w/w sieci.
Zgłaszałem problem na infolinii PLAY, konsultant wykonywał ponoć "ponowną synchronizację i zmianę profilu na "operatorski z custom" ale to nie pomogło.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Z góry dziękuję za pomocne uwagi.
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: PLAY - problemy z podłączeniem przez LTE (działa tylko 3G)

Post autor: wojteks »

Czy jakieś inne urządzenia w okolicy z kartą Play mają LTE?

Kup nowy starter Play albo sprawdź posiadane karty w innych urządzeniach/innej lokalizacji
Nie pomagam na PW!
kermu

wojteks pisze: 2025-04-10, 16:44 Czy jakieś inne urządzenia w okolicy z kartą Play mają LTE?
Kup nowy starter Play albo sprawdź posiadane karty w innych urządzeniach/innej lokalizacji
Nie mam na tą chwilę możliwości sprawdzenia w innych urządzeniach LTE.
Sprawdziłem wczoraj w innej lokalizacji w centrum miasta i był ten sam problem, tak jakby dostęp do LTE był zablokowany po stronie operatora.
Coś mi się "kołacze" że kiedyś operatorzy blokowali dostęp do LTE dla modemów które nie spełniały określonej klasy prędkości aby nie spowalniać transmisji dla pozostałych użytkowników.
Czy można to zweryfikować za pomocą jakiegoś oprogramowania, czy dostęp do LTE dla mojego IMEI nie jest zablokowany ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Najpierw musiałyby być jakieś minimalne wymagania dla modemu...
kermu

Wygląda na to że Play leci sobie "w kulki"
Po wymuszeniu LTE na androidzie wlogowałem się do nieznanej lokalizacji z sygnałem na poziomie -90 dBm.
Network Cell Info raportuje dla LTE: eNB-LCID: 37139-39 i nie mogę nigdzie namierzyć takiej bazówki
nawet w oficjalnych wykazach UKE dla pozwoleń radiowych.
Po przełączeniu na 3G wlogowuje się do nadajnika o RNC-CID:43502 odległego o 300 m z posiomem -67 dBm
Ponieważ poziom dla LTE jest za mały, telefon przelogowuje się na 3G.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To jakby zupełnie normalne zachowanie smartfonu, silny sygnał 3g "zagłusza" LTE. Skoro wcześniej działało to może jakaś lokalna awaria czy modernizacja stacji bazowej na to wpłynęła skoro wcześniej działało normalnie/dobrze.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Może sąsiad uzywa jakiś wzmacniaczy sygnału itp.
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Nie ma co zgadywac Netmonster i popatrzeć na pasma a nawet na dziwnie silne nadajniki WiFi.
Jeśli to wykaże ze faktycznie istotny sygnał jest tylko 3G to ponownie zgłosić do operatora. Play (kiedys) używał wewnętrznego roamingu, może to modernizują.
ODPOWIEDZ