PLAY NO-LIMIT i coraz częstsze problemy z internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PLAY NO-LIMIT i coraz częstsze problemy z internetem
W 2022 udało mi się podpisać umowę na internet LTE w play, płaciłem 60PLN.
Odkąd umowa przeszła na czas nieokreślony coraz częściej mam dziwne akcje typu dotąd stabilne pingi na poziomie 20-30ms teraz wiszą na 300-500ms.
Sprawdzałem kartę Orange na routerze i internet działa bez problemu, więc to nie wina w routerze (MF258 jak i stary B818).
Piszę do tych ludków na czacie to resetują coś (wykonują jakąś synchronizację, która jest lekiem na całe zło) i twierdzą, że na BTS nie ma żadnej awarii i wszystko jest w normie. Kiedyś te synchro pomagały, bo internet zaczynał pracować lepiej. Teraz już nie...
Oczywiście informują mnie, że mają dla mnie nową super umowę (tylko zapominają, że ponad 2x droższą) i pytają czy mogą mi ją przesłać.
Być może to teoria spiskowa, ale czy Play ma możliwość na BTS sterowania dostępem i jego jakością do sieci...?
Dziwnie to wygląda.
Odkąd umowa przeszła na czas nieokreślony coraz częściej mam dziwne akcje typu dotąd stabilne pingi na poziomie 20-30ms teraz wiszą na 300-500ms.
Sprawdzałem kartę Orange na routerze i internet działa bez problemu, więc to nie wina w routerze (MF258 jak i stary B818).
Piszę do tych ludków na czacie to resetują coś (wykonują jakąś synchronizację, która jest lekiem na całe zło) i twierdzą, że na BTS nie ma żadnej awarii i wszystko jest w normie. Kiedyś te synchro pomagały, bo internet zaczynał pracować lepiej. Teraz już nie...
Oczywiście informują mnie, że mają dla mnie nową super umowę (tylko zapominają, że ponad 2x droższą) i pytają czy mogą mi ją przesłać.
Być może to teoria spiskowa, ale czy Play ma możliwość na BTS sterowania dostępem i jego jakością do sieci...?
Dziwnie to wygląda.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: PLAY NO-LIMIT i coraz częstsze problemy z internetem
Każdy telekom ma takie możliwości, to ich nadajniki i od nich zależy jak sobie ustawią aby zoptymalizować sieć.
MC888 -> Orange
-
Wczoraj znowu ten sam problem... Systematycznie co 3d wywala się sieć, wczoraj o tyle dziwnie, że w trakcie grania w pewnym momencie pingi z 20ms na 200-500ms i nie do zbicia, a nikt nie dociążał połączenia jakimś DWNL...
-
- Guru bezprzewodowy
MF258 do takiej lokalizacji to proszenie się o problemy, na dziś to u ciebie korzysta się z kilkuset Mb/s na N78 a nie z LTE, wybór pomiędzy Orange/T-mobile/Play. Oczywiście najlepiej na pre-paid a nie pakować się w drogi abonament Play z drogim sprzętem od tego operatora. A jak abonament to no limit z Orange z tanim sprzętem 5G.
-
Dzisiaj powtórka.
Generalnie działam na b818. Potrzebuję miesięcznie ok. 700GB transferu więc na prepaid będzie ciężko.
Do N78 nie mam modemu i zastanawiam się czy kupić i dalej jechac na tym Playu czy wziac gdzieś indziej że sprzętem.
Generalnie działam na b818. Potrzebuję miesięcznie ok. 700GB transferu więc na prepaid będzie ciężko.
Do N78 nie mam modemu i zastanawiam się czy kupić i dalej jechac na tym Playu czy wziac gdzieś indziej że sprzętem.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Orange wprowadziło kilka dni temu promocję na 800GB za 35zł, pierwsze 3 miesiące taniej.
Ps. Włączyłem sobie tą promocję i korzystam na routerze.
Ps. Włączyłem sobie tą promocję i korzystam na routerze.
MC888 -> Orange
-
- Stały użytkownik forum
Na dzień dzisiejszy z Pomarańczy za 5 zeta można wycisnąć co najmniej 1200 GB.