Jaki router 5G Orange?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qbutek
Początkujący użytkownik forum

Jaki router 5G Orange?

Post autor: qbutek »

Witam,

Aktualnie używam routera ASUS 4G-AC53U, ale po przesiadce z Play na Orange (oferta firmowa jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie) nadszedł czas na 5G.

I tu prośba o poradę - co kupić żeby działało szybko i niezawodnie (to drugie w sumie nawet ważniejsze)? Wpadł mi w oko router Cudy P5, ale jestem otwarty na różne propozycje.

W domu najważniejsze urządzenia mam podpięte po LANie przez 8-portowy switch Cisco. Moja lokalizacja to 51,791102N, 19,477709E, 1sze z 3 pięter, budynek z cegły. Do najbliższego BTSa orange 500m. Router za ścianą od strony BTSa.

Testowane telefonem Motorola Edge 50 Fusion.

Speedtest w mieszkaniu obok routera:

Obrazek

Speedtest na balkonie:

Obrazek

Netmonster pokazuje:

Obrazek

Obrazek

W mieszkaniu:

Obrazek

Na balkonie:

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router 5G Orange?

Post autor: matek451 »

To źle ci wpadł ten Cudy P5, wystarczy popatrzeć na parametry sygnału wewnątrz domu oraz na UL. 1200 zł za ten router to śmiech na sali. Jestem z ŁODZI, ze Strykowskiej. Znam twoja lokalizację i stację bazową na ASP, 3 sektor na ciebie czyli azymut 310 stopni, kotwica na LTE2100 lub LTE2600, agregacja N78+ B7+B1+B3. W domu parametry sygnału słabiutkie, nieco lepiej na balkonie. Wybór sprzetu jest oczywisty i prosty. Wystarczy niecałe 1000 zł na zew. CPE 5G+ router wewnetrzny z AX3000.
qbutek

Dziękuję za odpowiedź. Router jeśli jest taka opcja najchętniej bym zostawił jako Access Point, wszystko najważniejsze mam po LAN, lepsze Wi-Fi niewiele mi wniesie.

Moje pytania zatem jaki CPE kupić? I jak długi może być kabel do zewnętrznego urządzenia? Na upartego mogę puścić skrętkę przez komin na dach (już kiedyś tak miałem internet radiowy), będzie to z 15-20 metrów, wtedy ASP będzie widoczna "optycznie" w linii prostej (choć musiałbym wejść na dach potwierdzić), z balkonu mam 2 budynki, w tym wieżowiec gdzie jest Poczta.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

qbutek pisze: 2025-04-20, 09:11 Moje pytania zatem jaki CPE kupić? I jak długi może być kabel do zewnętrznego urządzenia? Na upartego mogę puścić skrętkę przez komin na dach (już kiedyś tak miałem internet radiowy), będzie to z 15-20 metrów)
Zewnętrzne CPE-ZTE MC889, w Orange dostępny jest też w dobrej cenie TP-Link NE-210. Zasilić to można poprzez PoE do 100m/oczywiście skrętka miedziana.
qbutek

jfk pisze: 2025-04-20, 20:13
qbutek pisze: 2025-04-20, 09:11 Moje pytania zatem jaki CPE kupić? I jak długi może być kabel do zewnętrznego urządzenia? Na upartego mogę puścić skrętkę przez komin na dach (już kiedyś tak miałem internet radiowy), będzie to z 15-20 metrów)
Zewnętrzne CPE-ZTE MC889, w Orange dostępny jest też w dobrej cenie TP-Link NE-210. Zasilić to można poprzez PoE do 100m/oczywiście skrętka miedziana.
Dziękuję za odpowiedź.

Czy warto dopłacić do modelu 889A Pro?
Router w domu jeśli miałbym zmieniać (wolę zostawić to co mam na razie - i tak po LANie wszystko co ważne śmiga, lepsze Wi-Fi dużo mi nie wniesie) na nowy to raczej Linksys (dobrze wspominam WRT-54GL na Tomato :D ), Asus albo ew. Microtic.

Muszę jutro wejść na dach sprawdzić z którego miejsca ASP widać...
matek451
Guru bezprzewodowy

W tych warunkach nie warto ale jak zrobisz test na dachu to się okaże, głównym problemem jest zapewne wieżowiec na rogu Boya, stacja bazowa na starym budynku WUKO przy Leclercu nie ma N78 na 5G3600, maja te na Tokarzewskiego i na W.Polskiego za parkiem oraz na stacji Radegast.
W. Polskiego na wieżowcu nie ma sektora na ciebie, Tokarzewskiego jest daleko ale świeci wzdłuż Boya.
Ta na Radegaście ma sektor na 225 na kierunek stadionu Budowlanych.
Oczywiście dla twojej lokalizacji najlepszym wyborem jest Play z BTS-em na E. Plater i sektorem idealnie na ciebie. Zasięg w domu zapewne na routerze wewnętrznym 5G. BTS z N78 i agregacją 4 pasm LTE, wysoka bo maszt na budynku, zapewne idealnie widoczna w odległości 200m.
qbutek

matek451 pisze: 2025-04-21, 07:43 W tych warunkach nie warto ale jak zrobisz test na dachu to się okaże, głównym problemem jest zapewne wieżowiec na rogu Boya, stacja bazowa na starym budynku WUKO przy Leclercu nie ma N78 na 5G3600, maja te na Tokarzewskiego i na W.Polskiego za parkiem oraz na stacji Radegast.
W. Polskiego na wieżowcu nie ma sektora na ciebie, Tokarzewskiego jest daleko ale świeci wzdłuż Boya.
Ta na Radegaście ma sektor na 225 na kierunek stadionu Budowlanych.
Oczywiście dla twojej lokalizacji najlepszym wyborem jest Play z BTS-em na E. Plater i sektorem idealnie na ciebie. Zasięg w domu zapewne na routerze wewnętrznym 5G. BTS z N78 i agregacją 4 pasm LTE, wysoka bo maszt na budynku, zapewne idealnie widoczna w odległości 200m.
Z dachu widać pięknie całą ASP, w tym anteny na dachu.
Z Play akurat odszedłem, oferta przedłużania była tak "super" że sam konsultant Play powiedział "proszę iść do konkurencji i zapraszam za dwa lata".

Pomiar na dachu:

Obrazek

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

A kto mówi o ofertach abonamentowych w Play dla indywidualnych, jedyny wybór abonamentu do dla Firm od Doradcy Biznesowego ma sens, abonament internetowy no limit w dobrej cenie plus zestaw zew. CPE 5G +router wew. czyli H352-381+AX3 lub NE211+HX520 w bardzo dobrych cenach ale oczywiscie też jakieś karty głosowe . W Łodzi jest kilku rozgarniętych DB z fajnymi ofertami. Ale jak już zmieniłeś na Orange to po ptakach.
Ja sam korzystam z pre-paid bo szanuję swoją kasę i wolność wyboru.
Co m-c 3/4 karty -pre-paid Virgin Mobile za 11-15 zł i na nich 2.2-3TB danych wystarczają mi na m-c.
Sprzęt oczywiście własny, kupiony w najnizszych mozliwych do wyrwania cenach. Januszowanie na maksa.
Oczywiście uzywam też pre-paid Orange/T-mobile a nawet Plusa bo robię testy porównawcze i u klientów , koszt za 3 karty z TB danych na m-c 3x5 zł.

Orange dla firm należało brać umowę ze sprzętem, on-line czyli 1-6 m-c za darmo a potem 7-24 czyli 18m-cy za 130 zł netto czyli srednio wychodzi 97.50 zł netto do tego dobieramy zestaw MC889+T5400 za 624 zł netto, to około 50-60% wartości rynkowej. Alternatywa to NE211+HX510 za 528 zł netto czyli 60% wartości rynkowej.
Podpisanie umowy na Firmę bez jednego z tych zestawów to niewybaczalny błąd.
Mogło być taniej, teraz sprzęt musisz kupić sam, za zestaw NE211+HX510 zapłacisz kupujac w Orange bez umowy abonamentowej za 984zł, MC889+T5400 drozej, ewentualnie H352-381 za około 1150 zł w Plusie bez abonamentu.
Orange ma tez bezkonkurencyjną ofertę dla indywidualnych bez limitu danych, cena najnizsza i sprzet najnowszy w najlepszych cenach.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Albo jak z własnym sprzętem to można skorzystać z naszej oferty :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
qbutek

W Play miałem i w Orange mam ofertę biznesową, internet + 3 telefony. I właśnie DB podsumował że oferta przedłużenia Play jest żenująca. ;)

Ofertę na w.w. w salonie Orange od DB miałem lepszą niż oferta online, mam podobnie jak Matek451 wylicza ale taniej nieco. Przy czym ja od lat biorę oferty tylko SIM i sprzęt sam dobieram. Kiedy podpisywałem umowę akurat jeszcze nie myślałem o zmianie routera, może bym faktycznie kupił "z"...

Muszę sprawdzić w Orange ile za 889 chcą i czy można / za ile bez tego drugiego routera, wolę kupić Linksysa albo Asusa jak już.
matek451
Guru bezprzewodowy

To widocznie był słaby DB, oni mają duzo lepsze oferty niz w salonach a sprzęt w konkurencyjnych cenach, ostatnio 2 klientów którym pomagałem przeszło do Play na fajnych warunkach , dałem im kontakt do mojego DB.
A co do Orange to oferta dla Firm u DB moze być nieco lepsza ale bez sprzętu to jest i tak lipa, a co doboru sprzetu samemu to bez urazy ale kupiłeś Asusa który od poczatku był słaby, dla mnie Asusy z LTE to takie RT-AC z doklejonym na siłę słabym modemem LTE.
MC889 dla firm to koszt 600 zł netto z abonamentem, MC889A PRO za 1176 zł netto.
Bez abonamentu dla firm to jest niestety nieporozumienie bo chca 1300 zł netto za MC889 czyli tyle samo co za MC889A PRO.
Dla indywidualnych bez abonamentu wołają 1599 zł za MC889 lub MC889A PRO więc oczywiste ze tylko wersja MC889A PRO jest opłacalna. Zestaw NE211+HX510 to 800 zł netto dla firm lub 984 zł dla indywidualnych, sam kupiłem 5 zestawów 2, zamontowane u klientów w Łodzi. HX510 to router z GE i AX3000 spokojnie wart ze 200-250 zł, zgodny z EasyMesh.
Oczywiście zawsze można sprzedać i kupić Asusa ale z 2.5GE.
jcvda

Post autor: jcvda »

Jakie prepaidy kupić z Orange i tmobile aby potestowac internet. Kolega wyżej moderator pisał że można sporo GB mieć ale jak to zrobić, na forum tutaj nie mogę znaleźć
matek451
Guru bezprzewodowy

Głosowe z pakietem internetowym, koszt startera 5 zł, taryfa Orange Free lub T-mobile GO!
ODPOWIEDZ