Wybór ODU pod LTE/5G do domu jednorodzinnego na wsi – pomoc w doborze sprzętu i operatora

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ppp_m
Początkujący użytkownik forum

Wybór ODU pod LTE/5G do domu jednorodzinnego na wsi – pomoc w doborze sprzętu i operatora

Post autor: ppp_m »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Potrzebuję pomocy w wyborze nowego sprzętu do LTE/5G (plus ewentualna zmiana operatora).

Moja lokalizacja: miejscowość Wola Piasecka, lubelskie, gmina Piaski, współrzędne GPS: 51°07'52.2"N 22°48'00.1"E (https://maps.app.goo.gl/PADh6GoDuMEskmq58). Piętrowy dom jednorodzinny. Link do Btsearch: https://beta.btsearch.pl/?dataSource=lo ... 03&zoom=14.

Obecnie korzystam z oferty: T-Mobile, Internet domowy LTE, prędkość do 60 Mb/s, abonament 65 zł. Umowa zakończona, więc mogę zmienić warunki lub operatora.

Obecnie używany sprzęt: Router Huawei B525s-23a z wymuszoną agregacją pasm za pomocą aplikacji HManager (2100 MHz + 800 MHz). Router ustawiony na parapecie, bez anten zewnętrznych, skierowany na BTS w Janówku (26002, ID: 26259 N!). Prędkość na tym sprzęcie od ok. 20-25 Mb/s w ciągu dnia do ok. 10-15 Mb/s wieczorami.

Wcześniej używałem Mikrotik wAP LTE kit (skierowany na BTS na RTCN Piaski w Giełczwi) z anteną Cybertech (Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO) + Mikrotik CRS109-8G-1S-2HnD-IN jako router i Wi-Fi, ale wAP LTE nie ma agregacji więc już dłuższy czas temu zrobiło się bardzo słabo.

Na czym mi zależy:
Jeśli chodzi o sprzęt to na razie kluczowa jest jednostka ODU. Chcę ją zamontować przy oknie na strychu, docelowo przy zmianie pokrycia dachowego pewnie pójdzie na dach. Strych jest nieużytkowy, nie ma tam sieci elektrycznej więc najlepiej coś zasilanego przez PoE. Obecnie nie mam możliwości wykonywania pomiarów na dachu, jedynie na zewnątrz na poziomie gruntu i w budynku w oknie. W roli IDU na tą chwilę zostanie Mikrotik CRS109-8G-1S-2HnD-IN. Sprzęt sieciowy w domu docelowo do zmiany, ale to na inny temat.

Z racji tego, że jestem fanem Mikrotika wstępnie rozważałem MikroTik ATL LTE18 kit, ale chętnie rozważę inne sprzęty pasujące do moich warunków.

Operator i oferta: zależy mi na ofercie bez limitu danych (ewentualnie jeśli cena by to uzasadniała to oferty na kartę minimum 400 GB miesięcznie). Mogę zostać przy obecnej ofercie, ale jeśli da się wyciągnąć większą prędkość to mogę zmienić. Jeśli nowa umowa w T-Mobile to tylko bez sprzętu, nie odpowiada mi przypisanie karty do jednostki ODU itd.

Najważniejsze pytania to:
  1. jakie ODU polecacie do mojej lokalizacji?
  2. czy warto w mojej lokalizacji inwestować w sprzęt pod 5G w paśmie C? Tutaj dodam, że jakieś 300 metrów ode mnie kończy się napowietrzna linia światłowodowa, niestety do mnie dotrze dopiero jak PGE będzie zmieniać napowietrzną linię energetyczną na podziemną. Plany PGE zrobiło już kilka lat temu, więc ciężko stwierdzić ile jeszcze to potrwa.
  3. zostać przy T-Mobile, czy może inny operator zaoferuje lepsze parametry?
Pomiary prędkości:
Test prędkości w sieci T-Mobile (oferta MIX) na telefonie Samsung Galaxy A52s 5G w dniu 7 marca, z BTS w Janówku. Ustawione tylko LTE. Testy wykonane na dworze (niebieska ramka na zdjęciu) i w budynku przy oknie (czerwona ramka na zdjęciu). Zrzuty ze SpeedTest Pro i NetMonster:

18:00
Obrazek

19:00
Obrazek

20:00
Obrazek

21:00
Obrazek

22:00
Obrazek

Nie robiłem teraz pomiarów na 5G na częstotliwościach LTE, mam gdzieś takie pomiary z października 2024, ale było gorzej niż na LTE.

Jeśli warto zrobić pomiary w innych sieciach itp. to proszę o wskazówki i chętnie uzupełnię pomiary.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie!
ODPOWIEDZ