Router LTE cena/jakość
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router LTE cena/jakość
Cześć,
Padł mi mój B818...niestabilne połączenie a wczoraj już w ogóle nie łaczył z siecią komórkową żadnego operatora (wypróbowałem trzech).
Na szybko, żeby w ogóle mieć net kupiłem w znanej sieciówce Asusa 4g-N16. No szału nie ma. Mam anteny zewnętrzne i B818, dopóki działał, wyciągał ~80Mbps z tym Asusem 20 to max...
I teraz tak, połozyli mi w drodze światłowód ale ponoć mają podłączać ludzi dopiero za rok. Muszę więc ten rok jakoś przetrwać, a 3/4 pracuję z domu i muszę mieć stabline połączenie (m.in. videokonferencje).
Polecicie coś budżetowego? Znalazłem używany B353-232 za niecałe 200 pln i się mocno nad nim zastanwiam a tego Asusa zamierzam oddać w cho...rę.
Kartę mam micro SIM ale mogę ją zmienić.
Padł mi mój B818...niestabilne połączenie a wczoraj już w ogóle nie łaczył z siecią komórkową żadnego operatora (wypróbowałem trzech).
Na szybko, żeby w ogóle mieć net kupiłem w znanej sieciówce Asusa 4g-N16. No szału nie ma. Mam anteny zewnętrzne i B818, dopóki działał, wyciągał ~80Mbps z tym Asusem 20 to max...
I teraz tak, połozyli mi w drodze światłowód ale ponoć mają podłączać ludzi dopiero za rok. Muszę więc ten rok jakoś przetrwać, a 3/4 pracuję z domu i muszę mieć stabline połączenie (m.in. videokonferencje).
Polecicie coś budżetowego? Znalazłem używany B353-232 za niecałe 200 pln i się mocno nad nim zastanwiam a tego Asusa zamierzam oddać w cho...rę.
Kartę mam micro SIM ale mogę ją zmienić.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router LTE cena/jakość
B818 to router cat.18 , więc przy samym LTE niewiele routerów jest mu w stanie dorównać ( tych z samym LTE , bo współcześniejsze 5G to już większość te min. cat.18 LTE ma) ,a już na pewno nie asus 4g-n16 ( cat.4 - brak agregacji ) , czy B353 ( cat.7 - agregacja jednego pasma ...)
Ja bym kupował to ,co może najlepiej obsłużyć w Twojej lokalizacji ( zwłaszcza ,jak pracujesz z domu) , za rok po prostu sprzęt sprzedasz ( jak dobrze wybierzesz , to może nawet niewiele stracisz).
Także podaj lokalizację , i screene z programu Netmonster dla możliwe wielu operatorów...
Ja bym kupował to ,co może najlepiej obsłużyć w Twojej lokalizacji ( zwłaszcza ,jak pracujesz z domu) , za rok po prostu sprzęt sprzedasz ( jak dobrze wybierzesz , to może nawet niewiele stracisz).
Także podaj lokalizację , i screene z programu Netmonster dla możliwe wielu operatorów...
-
- Użytkownik forum
Lokalizacja to Zawiła 52, 95-041 Borowa
Mam abonament w Orange, łapię maszt w Bukowcu. Wolałbym nie zmieniać operatora, bo i tak muszę płacić...
A i netmonsterem nie zbadam Orange bo kartę mam micro a nie mam już telefonu ani jednego, który ten standard obsłuży.
Od razu też napisze, że nie przekieruję anten na inny maszt obecnie, bo dodatkowo mam na nim antenę C+ i byłaby to większa zabawa. Nie, antena C+ nie wpłynęła na jakość sieci LTE, mam ją ponad rok, a sieć zaczęła "kuleć" z miesiąc temu.
Mam abonament w Orange, łapię maszt w Bukowcu. Wolałbym nie zmieniać operatora, bo i tak muszę płacić...
A i netmonsterem nie zbadam Orange bo kartę mam micro a nie mam już telefonu ani jednego, który ten standard obsłuży.
Od razu też napisze, że nie przekieruję anten na inny maszt obecnie, bo dodatkowo mam na nim antenę C+ i byłaby to większa zabawa. Nie, antena C+ nie wpłynęła na jakość sieci LTE, mam ją ponad rok, a sieć zaczęła "kuleć" z miesiąc temu.
Ostatnio zmieniony 2025-05-03, 16:12 przez pep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
No to szkoda , bo z Playa miałbyś szansę na prawdziwe 5G z nadajnika z Gałkowa Dużego ( może i nie stuprocentową , ale warto próbować).
Wystarczyłoby coś zewnętrznego ....
Wystarczyłoby coś zewnętrznego ....
Ostatnio zmieniony 2025-05-03, 16:15 przez Mig25, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Ale koszta niewspółmierne do czasu używania
. Tych 80 Mbps przez najbliższy rok zupełnie by mi wystarczyło

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nic lepszego niż Twój B818 nie ma rynku.
Obecnie jedyną poprawę zapewni 5G3600 i router zewnętrzny.
Obecnie jedyną poprawę zapewni 5G3600 i router zewnętrzny.
MC888 -> Orange
-
- Guru bezprzewodowy
Na tym Bukowcu masz trzy pasma LTE tylko... Coś z antenami zewnętrznymi to praktycznie tylko B818 , ew LBR20 ...
Dużo lepsze będzie choćby Nokia FastMile 4G05-B zamiast tych zewnętrznych anten ( to ma min cat.12 , w sam raz do zagregowania tego co tam masz). Tyle ,że trzebaby wymienić te anteny zewnętrzne na tą Nokię , a w środku jeszcze router do rozdziału internetu....
Dużo lepsze będzie choćby Nokia FastMile 4G05-B zamiast tych zewnętrznych anten ( to ma min cat.12 , w sam raz do zagregowania tego co tam masz). Tyle ,że trzebaby wymienić te anteny zewnętrzne na tą Nokię , a w środku jeszcze router do rozdziału internetu....
-
- Guru bezprzewodowy
W Borowej od początku 2025 operatorem numer 1 jest Plus. Orange ma sektor mniej więcej na ciebie, stacja ma też pseudo 5G N1 w DSS z LTE na 2100MHz, router B628-350 , używany za około 300 zł. ma złacza TS9 jak B818. Agreguje 3 pasma LTE w QAM256.
Play w Gałkowie z N78 nie ma sektora na Borową , znam twoja lokalizację bo mam 2 klientów w Borowej na Poprzecznej.
Play w Gałkowie z N78 nie ma sektora na Borową , znam twoja lokalizację bo mam 2 klientów w Borowej na Poprzecznej.
-
- Użytkownik forum
To prawda z tym Plusem. Mam służbowy telefon w plusie i znacznie się poprawił zasięg względem prywatnej komórki w t-mobile.
Dzięki za podpowiedź routera!
Dzięki za podpowiedź routera!
-
- Guru bezprzewodowy
Plus jako jedyny ma 5g na dedykowanym pasmie , czyli N41 na TDD 2600MHz a do tego 40MHz pasma w agregacji LTE2600+1800, sektor na azymut 110.