AP TL-WA1201 problem z podłączeniem do sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
AP TL-WA1201 problem z podłączeniem do sieci
Witam.
Stwierdziłem, że zapytam bo moja wiedza się niestety skończyła.
Posiadam możliwość korzystania z internetu poprzez wifi od dostawcy. Wszystko działa dobrze, ale przy próbie podzielenia tej sieci bezprzewodowo wifi dostawcy>>mój AP klient, jest brak połączenia z internetem nawet, gdy już zaczyna się pojawiać informacja, że internet jest po podłączeniu do laptopa kablem i na stronie urządzenia AP.
Sieć od dostawcy łączy się bez hasła, ma uwierzytelnienie przez przeglądarkę gdzie podaje się login i hasło i wtedy sieć operatora automatycznie pamięta już urządzenie.
Dodam, że wszystko ładnie śmiga dzieląc hot spot przez kartę wifi w laptopie lub poprzez telefon z androidem, ale niestety z racji zasięgu i możliwości AP zdecydowałem się na jego zakup.
Próbowałem podmieniać adres IP z puli routera głównego dostawcy, wyłączać dns u mnie. Niestety bezskutecznie.
Pozdrawiam.
Stwierdziłem, że zapytam bo moja wiedza się niestety skończyła.
Posiadam możliwość korzystania z internetu poprzez wifi od dostawcy. Wszystko działa dobrze, ale przy próbie podzielenia tej sieci bezprzewodowo wifi dostawcy>>mój AP klient, jest brak połączenia z internetem nawet, gdy już zaczyna się pojawiać informacja, że internet jest po podłączeniu do laptopa kablem i na stronie urządzenia AP.
Sieć od dostawcy łączy się bez hasła, ma uwierzytelnienie przez przeglądarkę gdzie podaje się login i hasło i wtedy sieć operatora automatycznie pamięta już urządzenie.
Dodam, że wszystko ładnie śmiga dzieląc hot spot przez kartę wifi w laptopie lub poprzez telefon z androidem, ale niestety z racji zasięgu i możliwości AP zdecydowałem się na jego zakup.
Próbowałem podmieniać adres IP z puli routera głównego dostawcy, wyłączać dns u mnie. Niestety bezskutecznie.
Pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: AP TL-WA1201 problem z podłączeniem do sieci
Może dostawca ucina ci TTL , co prowadzi do tego ,że tylko jedno urządzenie jest w stanie korzystać z internetu , a następnemu po prostu tego czasu nie starcza.
Zobacz co wyświetla komenda wpisane w Wierszu poleceń wyrzuca:
Wg tego https://www.youtube.com/watch?v=Ah78rygYXZk
Zobacz co wyświetla komenda wpisane w Wierszu poleceń wyrzuca:
Kod: Zaznacz cały
nslookup -type=soa www.cloudns.net
-
Microsoft Windows [Version 10.0.19045.5737]
(c) Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Users\IPTV>nslookup -type=soa www.cloudns.netnslookup -type=soa www.cloudns.net
Usage:
nslookup [-opt ...] # interactive mode using default server
nslookup [-opt ...] - server # interactive mode using 'server'
nslookup [-opt ...] host # just look up 'host' using default server
nslookup [-opt ...] host server # just look up 'host' using 'server'
C:\Users\IPTV>
C:\Windows\system32>nslookup -type=soa www.cloudns.net
Server: cdns01.comcast.net
Address: 2001:558:feed::1
cloudns.net
primary name server = pns1.cloudns.net
responsible mail addr = support.cloudns.net
serial = 2025050601
refresh = 7200 (2 hours)
retry = 3600 (1 hour)
expire = 1209600 (14 days)
default TTL = 172800 (2 days)
Ogólnie internet może być jednocześnie na dwóch urządzeniach więc stąd pomysł żeby podzielić go siecią domową.
Podać adresy po podłączeniu wifi które się pokazują?
-
- Guru bezprzewodowy
No to na TTL nie ma co zwalać winy... A z innym AP próbowałeś ?
-
Ogólnie to najpierw kupiłem do tego celu repeater netgear, niestety nie przyniosło to skutku więc zakupiłem ten AP.
Tam z tym repeaterem była taka dziwna sytuacja, bo jak już złapał sygnał po konfiguracji to chodził mi tylko na telefonie, a już jak chciałem na jakimkolwiek innym urządzeniu podłączyć przez niego internet to nie działał. Masz jakieś pomysły? Chyba wszystkie możliwe adresy routera próbowałem przepisywać, za każdym razem reset i bez zmian.
W tej chwili zrobiłem Access point z laptopa ethernetem wifi dostawcy>laptop>ap tp link. Na tym Tp-linku jest internet elegancko.
Próbowałem to samo zrobić w trybie extender bezprzewodowo z laptopa używając hotspot wifi w laptopie i też na urządzeniu końcowym jest podzielony internet elegancko.
Zastanawiam się czy można jakoś próbować podmienić jeszcze te adresy IP.
Tam z tym repeaterem była taka dziwna sytuacja, bo jak już złapał sygnał po konfiguracji to chodził mi tylko na telefonie, a już jak chciałem na jakimkolwiek innym urządzeniu podłączyć przez niego internet to nie działał. Masz jakieś pomysły? Chyba wszystkie możliwe adresy routera próbowałem przepisywać, za każdym razem reset i bez zmian.
W tej chwili zrobiłem Access point z laptopa ethernetem wifi dostawcy>laptop>ap tp link. Na tym Tp-linku jest internet elegancko.
Próbowałem to samo zrobić w trybie extender bezprzewodowo z laptopa używając hotspot wifi w laptopie i też na urządzeniu końcowym jest podzielony internet elegancko.
Zastanawiam się czy można jakoś próbować podmienić jeszcze te adresy IP.
-
Edit:
Teraz podłączyłem repeater po skrętce z laptopa i też pięknie rozsyła sygnał. Natomiast założenie czyli to co chciałem osiągnąć aby bez laptopa był internet. Niestety nie działa.
Teraz podłączyłem repeater po skrętce z laptopa i też pięknie rozsyła sygnał. Natomiast założenie czyli to co chciałem osiągnąć aby bez laptopa był internet. Niestety nie działa.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to wersja V2 to można temu routerowi wgrać OpenWRT , i liczyć na to ,że to błąd orginalnego fw.
-
To jest nówka. Dopiero kupiłem więc raczej wątpię żeby na dwóch urządzeniach było to samo. Może to być jakaś blokada?

-
- Guru bezprzewodowy
To może możesz zwrócić... Po co taki przestarzały router WIFI5 ( bez ax czyli WIFI6 ) , skoro już dziś wprowadza się WIFI7...
-
Tak mogę zwrócić jak najbardziej. Ten router jest przestały? Wydaje mi się, że jeden z nowszych. Kupiłem go dlatego bo wydawał mi się być dobrym sprzętem, ale niestety... Co byś radził oprócz tego, że trzymać łapka włączonego całą dobę? Jest jakiś inny sprzęt który bardziej byś polecił do takich "zabaw"?
-
- Guru bezprzewodowy
A jaki masz budżet ?
Generalnie to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby ,żeby do połączenia się z dostawcą był jeden AP i podpięty kablem do routera ,który rozgłasza internet dwoma radiami , więc kwestia jak chcesz to zrobić , jak najtaniej , dobrze , czy może kasa nie gra roli ( bo routery są i bardzo tanie i bardzo drogie). Czy ten internet to jest na 5Ghz , czy na 2,4Ghz ?
Generalnie to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby ,żeby do połączenia się z dostawcą był jeden AP i podpięty kablem do routera ,który rozgłasza internet dwoma radiami , więc kwestia jak chcesz to zrobić , jak najtaniej , dobrze , czy może kasa nie gra roli ( bo routery są i bardzo tanie i bardzo drogie). Czy ten internet to jest na 5Ghz , czy na 2,4Ghz ?
-
Radio które odbieram jest na 5GhZ, tylko żaden router nie chce dać internetu po podłączeniu z tą siecią. Podpiąłem teraz pod komputer Seria SBG10 który używałem wcześniej jako modem i po wyłączeniu DHCP, ustawieniu adresu z puli, też śmiga aż miło. Tyle, że komp cały czas odpalony. Nie ma czegoś takiego jak inteligentny router? Taki jak np. na androidzie który robi hotspot albo takie udostępnianie jak z Windowsa teraz robię.
Nie chciałbym się specjalnie pchać w koszty, ten router co teraz oddaje kosztował mnie prawie 50$, czyli jakoś poniżej 200zł (jestem za granicą).
Nie chcę się pchać w duże koszty dlatego, że dostawca którego mam podniósł bardzo ceny internetu modemowego (kablowego) im dłużej z nimi jesteś tym co roku płacisz drugie tyle za internet.
Ma natomiast właśnie też ofertę internetu po wifi która jest śmiesznie tania a prędkość jest porównywalna z podstawowym pakietem internetowym po kablu, chociaż nie jest gwarantowana. Stąd pchanie się w sprzęt gdy nie mam gwarancji ile na tym popracuje jest dla mnie bez sensu, natomiast jeżeli to będzie koszt 200-300zł za taki sprzęt to mogę to rozważyć.
Nie chciałbym się specjalnie pchać w koszty, ten router co teraz oddaje kosztował mnie prawie 50$, czyli jakoś poniżej 200zł (jestem za granicą).
Nie chcę się pchać w duże koszty dlatego, że dostawca którego mam podniósł bardzo ceny internetu modemowego (kablowego) im dłużej z nimi jesteś tym co roku płacisz drugie tyle za internet.
Ma natomiast właśnie też ofertę internetu po wifi która jest śmiesznie tania a prędkość jest porównywalna z podstawowym pakietem internetowym po kablu, chociaż nie jest gwarantowana. Stąd pchanie się w sprzęt gdy nie mam gwarancji ile na tym popracuje jest dla mnie bez sensu, natomiast jeżeli to będzie koszt 200-300zł za taki sprzęt to mogę to rozważyć.
-
- Guru bezprzewodowy
Inteligentny , to może na OpenWRT , tam prędzej przy pomocy konsoli i komend wyszłoby co jest nie tak.
-
Masz na myśli jakiś konkretny sprzęt? Openwrt muszę dograć osobno? Nie ma takich które mają fabrycznie linuksa?
-
- Guru bezprzewodowy
Każdy producent tworzy własne oprogramowania , jedne bazują na openwrt , inne na innych systemach ,ale każde jest mniej lub bardziej zamknięte.
A OpenWRT charakteryzuje się otwartością , są dostępne kody źródłowe , itp.
Nie mam na myśli czegoś konkretnego. Skoro jesteś pewny ,że każdy router nie jest w stanie na fabrycznym fw rozdzielić tego internetu , i skoro masz WA1201 ( mam nadzieję ,że wersję V2 ) , to jemu wgraj openWRT , wejdź na forum eko.one.pl , i tam może głowny szef Cezary to rozgryzie , albo inni. Tam też ew znajdziesz porady ,jak wgrać , no i poczytać o pierwszych krokach w OpenWRT.
A OpenWRT charakteryzuje się otwartością , są dostępne kody źródłowe , itp.
Nie mam na myśli czegoś konkretnego. Skoro jesteś pewny ,że każdy router nie jest w stanie na fabrycznym fw rozdzielić tego internetu , i skoro masz WA1201 ( mam nadzieję ,że wersję V2 ) , to jemu wgraj openWRT , wejdź na forum eko.one.pl , i tam może głowny szef Cezary to rozgryzie , albo inni. Tam też ew znajdziesz porady ,jak wgrać , no i poczytać o pierwszych krokach w OpenWRT.
-
Ale jaja...
Router oddałem, bo mi się wydawał za drogi na takie nieoficjalne konfiguracje mimo wszystko.
Natomiast kupiłem na rynku wtórnym jeszcze wcześniej ten repeater netgear Ex3700 i myślę tak... Kosztował 10$ to spróbuje na nim iii...
Aż nie mogę uwierzyć, wgrałem mu przez update w opcjach repeatera paczke z openwrt.
Repeater poszedł spać. Odgrzebałem instalacje i podłączyłem go po ethernecie tak i tak, żadnych skutków nie mogłem się połączyć do ustawień. Więc znalazłem do niego w końcu właściwy adres ip i ku mojemu zdziwieniu otworzyła się strona OpenWrt- LuCi cokolwiek to znaczy. Normalnie trochę używając głowy jak w dzisiejszych linuksach można graficznie nie znając komend sobie to poustawiać połączyć. Wifi trzeba było aktywować, nie działa mi za bardzo ale to nie jest istotne, bo... Najistotniejszy jest fakt, że za niedługo internet wskoczył wraz ze stroną mojego dostawcy przy wpisywaniu jakiejś strony żebym mu podał mój login i hasło do sieci. Tak więc podałem i internet odpalił od razu. Wifi chce na repeaterze deaktywować i postawie obok tak jak teraz jest router też z dwoma zakresami jako AP z wyłączonym DHCP.
Nie mogę uwierzyć, że takie oprogramowanie tyle może zdziałać.

Podsumowując za 10$ mam odbiornik do mojego internetu.
Jesteś naprawdę Gościu, Dziękuje
Router oddałem, bo mi się wydawał za drogi na takie nieoficjalne konfiguracje mimo wszystko.
Natomiast kupiłem na rynku wtórnym jeszcze wcześniej ten repeater netgear Ex3700 i myślę tak... Kosztował 10$ to spróbuje na nim iii...
Aż nie mogę uwierzyć, wgrałem mu przez update w opcjach repeatera paczke z openwrt.
Repeater poszedł spać. Odgrzebałem instalacje i podłączyłem go po ethernecie tak i tak, żadnych skutków nie mogłem się połączyć do ustawień. Więc znalazłem do niego w końcu właściwy adres ip i ku mojemu zdziwieniu otworzyła się strona OpenWrt- LuCi cokolwiek to znaczy. Normalnie trochę używając głowy jak w dzisiejszych linuksach można graficznie nie znając komend sobie to poustawiać połączyć. Wifi trzeba było aktywować, nie działa mi za bardzo ale to nie jest istotne, bo... Najistotniejszy jest fakt, że za niedługo internet wskoczył wraz ze stroną mojego dostawcy przy wpisywaniu jakiejś strony żebym mu podał mój login i hasło do sieci. Tak więc podałem i internet odpalił od razu. Wifi chce na repeaterze deaktywować i postawie obok tak jak teraz jest router też z dwoma zakresami jako AP z wyłączonym DHCP.
Nie mogę uwierzyć, że takie oprogramowanie tyle może zdziałać.

Podsumowując za 10$ mam odbiornik do mojego internetu.
Jesteś naprawdę Gościu, Dziękuje