Cześć, na początku zaznaczę, że jestem zielony w temacie routerów 5G i ich ustawień.
Ale może ktoś z Was podpowie jak się za to zabrać, a więc szukam optymalnych ustawień MC888 z kartą PLAY,
na ten moment mam ustawienia domyślne.
Prędkość: Pobieranie 60-80Mb/s wysyłanie 20Mb/s (router stoi w salonie na szafce)
Zasięg w teście ZTE pokazuje „Dobry”, czy warto ustawić router na konkretny nadajnik?
Wszystkie pasma w ustawieniach mam zaznaczone, czy warto coś zmienić?
Kupiłeś router wewnętrzny ,postawiłeś w środku domu , i liczysz ,że będzie szybko przez ściany ?
W Play raczej na 5G u Ciebie nie ma co liczyć , właśnie prędzej z Orange/T-Mobile , z nadajnika na Radomskiej 4. Wyjdź z tym routerem na dach i zobacz ,jak tam będzie ( dla Orange i Play) i później zastanów się , czy nie trzeba Ci zewnętrznego modmemu 5G.
Nie liczę na spektakularne prędkości w domu, zupełnie wystarczające są prędkości które osiągam.
Zapytałem bardziej o to, czy należy cos zmienić w ustawieniach po zakupie rutera?
Orenge tutaj gdzie mieszkam ma z każdej strony domu fatalny zasięg, na pograniczu zrywania zasięgu.
Fatalny to jest wybór sprzetu i operatora do tej lokalizacji, Play nie ma w poblizu BTS-a z N78, nawet Play z ŁĘCZYCKIEJ szału nie robi , 4 pasma LTE w agregacji albo N1+LTE1800+2600+800 , pasmo podstawowe na LTE1800, parametry sygnału z 1 sektora w domu tylko dostateczne, SINR nie pozwala na modulację QAM256.
Dziwne ze BTS z Rocha ma tylko pomiar PEM sprzed 10 m-cy na mocach testowych bo on ma sektor na azymut 250 ale ten BTS tak jak Łęczycka nie ma nawet pozwolenia na N78.
W tej lokalizacji korzysta się z Orange/T-mobile i N78 w agregacji z 3/4 pasmami LTE z BTS-a na Radomskiej 4 i ma się po kilkaset Mb/s, oczywiście na konkretnym sprzęcie a nie na MC888.
A co ty chcesz ustawiać do Play i po co jak cieszą cię prędkości około lub ponizej 100Mb/s, Play ma w okolicy starą infrastrukturę i tyle, nic nie trzeba ustawiać bo MC888 korzysta z tego co jest tam dostepne.
Opinia o Orange bez żadnej wartości, to rejon gdzie operatorzy NetWorks maja 3 stacje bazowe na wypasie z N78 więc to zupełnie inna jakość niż Play, tylko trzeba wiedzieć jak i na czym wykorzystać ich potencjał, na pewno nie na wew. routerze 5G jakim jest MC888.
Zestaw zew. CPE 5G/LTE + router wew. dziś mozna kupić nowy za około 1000 zł wiec tylko nieco drozej od MC888 lub w tej samej cenie i korzystać z internetu kilka razy szybszego niż ten Play.
Do tego nadajnika na Radomskiej masz 1km , zwłaszcza na dachu te 5G powinno być ( chyba ,że sektor wybitnie nie w tym kierunku).
Ale jeśli to Ci odpowiada. Teraz łapie ci z dalszego nadajnika na Łęczyckiej 53/55, możesz co najwyżej próbować ustawiać router ,żeby to był bliższy na ul. Świętego Rocha 182 ( chyba ,że też to właśnie ten z Łęczyckiej ma sektor w Twoim kierunku).
W celu wyjaśnienia sytuacji, router dostałem od brata za darmo ponieważ podłączyli mu światłowód.
Tutaj gdzie mieszkam, też jest światłowód, ale jeden z mieszkańców blokuje dalsze przeprowadzenie instalacji przez jego działkę (ale to już temat na inną rozmowę) możliwe, że konflikt wkrótce zostanie rozwiązany i będę miał doprowadzony internet światłowodowy do domu.
Ale wracając do MC888, założyłem mu kartę SIM Orange 5G, mimo, że pokazywał bardzo dobry zasięg i 5G to prędkości były na poziomie 40-60Mbps, wynika to pewnie z tego,
Że nadajnik na Radomskiej jest w lekkim dołku i nasze domy też są w dołku, sąsiad z domu obok zamontował maszt ok 6m i na nim ma antenę skierowaną na radomską, podpytam jak go spotkam o jego wyniki i wyciągnę dalsze wnioski.
Właziłem nawet na drabinę na tarasie, ale nic to nie zmieniło, na lini dom —> radomska mam sporo budynków i dwa bloki 2 piętrowe
Oczywiście jeśli zmiana będzie duża, to rozważę zakup zewnętrznego urządzenia 5G.
Na ten moment, Internet potrzebuje do sprawdzania poczty, czasami jakiś Netflix (który działa całkiem płynnie)
Nie gram w gry, nie wysyłam żadnych dużych plików, zależy mi bardziej na stabilności połączenia, ponieważ do internetu mam wpiętą centralkę alarmową, i kilka innych sprzętów w domu (nawadnianie, odkurzacz sprzątający itp.)