B628-265 Dobór anteny i pasma

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ozzi91
Początkujący użytkownik forum

B628-265 Dobór anteny i pasma

Post autor: ozzi91 »

Hej,
Z dnia na dzień znacznie pogorszył mi się zasięg internetu, RSRP spadło/wzrosło? z 95 dBm na 105-110 dBm i trwa to już kilka dni. Często zdarzały się takie akcje ale trwało to np 2h. Nie da się korzystać z internetu przy takich parametrach.
Póki co radzę sobie poprzez wystawianie routera za okno na parapet, ale to router wewnętrzny i w końcu o nim zapomnę i go woda zaleje. Router musi wrócić do domu stąd konieczność kupna anteny.

Router to B628-265 z agregacją dwóch pasm.

Tak wygląda HMANAGER z routerem za oknem.
https://zapodaj.net/plik-rmatZtUVsM
https://zapodaj.net/plik-EzjkgTZWN5

Jaką antenę kupić? Mogę prosić o linka? Dalej w modzie Cybertech? Jaka dokładnie przy moich parametrach LTE?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: B628-265 Dobór anteny i pasma

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji od poczatku podstawą była zewnętrzna antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz do tego słabego routera, doszedłeś do tego po 20 m-cach. To ze router skacze po BTS-ach Walcownia/Cegielniana to żadna nowość, to wynika z układu sektorów na nich względem twojej lokalizacji, obecnie dramat z Cegielnianej, słaby RSRP i tragiczny SINR.
Nie raczyłeś podać tej lokalizacji ale warto uwzględnić że Play na Cegielnianej ma pozwolenie na 5G N78 a T-mobile odpalił n78 w Krzykawie i Podlipiu.
ozzi91
Początkujący użytkownik forum

Re: B628-265 Dobór anteny i pasma

Post autor: ozzi91 »

Nie, że doszedłem do tego po 20 miesiącach, do tej pory było ok i nie wymagało ode mnie wkładu finansowego. Życie się trochę zmieniło, dalej nie wiem czy będę mieszkał tu gdzie mieszkam, a jestem niemal pewny, że jak się przeprowadzę, to do miejsca ze światłowodem, więc poniesione duże koszty będą tylko stratą. Więc chciałbym ponieść jak najmniejsze koszty, chyba że wydanie większego hajsu będzie miało sens.

Ale wracając do tematu:
1. O jakiej antenie mówisz dokładnie? mogę Cię prosić o dokładnego linka? google kieruje do https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html czy to ta?
2. Rozumiem opinię o słabym sygnale.
3. Lokalizacja - Bukowno ul. Przymiarki 16
4. Co do pozwolenia dla Play - zakładam, że do 5G muszę kupić nowy router. Jesteś w stanie coś polecić?
5. Obecnie korzystam z żonglowania kartami SIM w virgin by było tanio. Czy koajrzysz jakąś ofertę T-Mobile by to zadziałało w miarę tanio na tym nadajniku z Podlipia i Krzykawy??

PS. Wiadomo, że można kupić router za 2tys i płacić 200zł/msc i się bedzie miało super połączenie. Mi zależy na minimalnie 50mbit/s DL, z 10 albo nawet i mniej UL i co najważniejsze niski ping. Dla niskiego pingu jestem w stanie dopłacić.
ODPOWIEDZ