Pasmo 5G N77, oraz N78.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
CommScope Andrew

Pasmo 5G N77, oraz N78.

Post autor: CommScope Andrew »

Witam
Zakładam temat ponownie, ponieważ nastąpił jakiś błąd systemu. I wywaliło temat. Jak będzie coś nowego, to napiszę. Z tym jest dużo do zbadania.
CommScope Andrew

Re: Pasmo 5G N77, oraz N78.

Jeszcze raz zbadałem temat. Okazuje się, że aplikacja NetMonitor pokazuje niepoprawne dane. Posiadam też aplikacje NetMonster, i ona już pokazuje tak jak powinno być. I to są dwie różne aplikacje. I nie jest prawda jak pisał matek451 że aplikacja NetMonster pokazuje jako N77. Ona pokazuje jako N78. Przecież nie ma żadnego pasma 3700mhz. I sprawdziłem też jeszcze iPhone 15 Pro, bo to mój główny telefon. I dzięki iPhone zdiagnozowałem poprawnie stacje BTS, a no bo pokazuje takie same dane jak w routerze. Więc moim zdaniem nie ufajcie za bardzo aplikacji NetMonitor.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Gdzieś na innym forum czytałem jedna z tych aplikacji pokazuje czasami niepoprawne dane, nie pamiętam o którą chodziło.
MC888 -> Orange
CommScope Andrew

Zeusek pisze: 2025-05-14, 11:45 Gdzieś na innym forum czytałem jedna z tych aplikacji pokazuje czasami niepoprawne dane, nie pamiętam o którą chodziło.
O NetMonitor.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Tyle ,że nikt tu nie poleca NetMonitor , tylko zawsze jest mowa o NetMonster , także ogłaszasz triumfalnie jak to sobie z problemem poradziłeś ,ale pomijasz to ,że sam go sobie stworzyłeś...
CommScope Andrew

Patrzcie nagle się znawcy znajdują, a jak napisałem pierwszy raz to nikt nie umiał tego napisać w dwóch słowach. Tylko jeden wysyła mi 51 stron, i mam szukać. Taka to jest mentalność tego forum.
Mig25
Guru bezprzewodowy

To przypomnij sobie co pisałeś. Nawet podanie operatora było problemem , nie mówiąc już który to konkretnie BTS. Jakim to programem zaczytałeś też nie napisałeś , jakim telefonem....

Taka jest twoja mentalność.
CommScope Andrew

Było napisane jakim programem, nawet numery PCI były. A jak ktoś nie wierzy, to niech napisze do administratora aby naprawił tamten temat. Tam jest dowód.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Numery PCI nic nie dają ( "nawet " :) ) A i nazwy programu też nie przypominam sobie. Sam pisz do administratora .
CommScope Andrew

Jak ktoś sobie nie przypomina, to ja juz nic na to nie poradzę.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Nikt na to nie poradzi , jak ktoś nie umie opisać problemu i wyjaśnić jak powstał , co używał...
CommScope Andrew

Dokładnie. Więc jak nikt na to nie poradzi, to niech matek451 nie wypisuje sowich mądrości. A jeśli czegoś nie podałem, to tak trudno jest dopytać o coś…
CommScope Andrew

Zapomniałem właśnie. Aplikacja NetMonster także nie pokazuje poprawnie wszystkich danych. Na przykład numery PCI, mi pokazało niepoprawnie.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Konkrety , dowody , screeny .... jaki telefon , co jest ,a co powinno być. To tylko jeden telefon cię tak oszukuje ? A ty jak zwykle wrzucasz coś z kapelusza i ... To nie jest pierwszy temat ,gdzie mówisz "że mi nie działa" i zgaduj ,albo się dopytuj...
CommScope Andrew

Telefon to Motorola Edge 20 5G. To mój drugi telefon, do różnych testów. Główny telefon mam iPhone 15 Pro. Co pokazuje nie tak? Tutaj chodzi o pasmo N78. I na Motorola pokazuje PCI 374, a iPhone pokazuje PCI 928. Oraz Mikroitk też pokazywał PCI 928. I poprawnie jest 928. Podjechałem pod stację, i po sprawdzałem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Po kolei, poprzedni temat w którym naubliżałeś mi po prostu wyladował w koszu, to i tak najmniejszy wymiar kary ale to nie mój problem.
Po drugie dostałeś linka do https://www.telepolis.pl/forum/viewtopi ... start=1000 gdzie wszystko jest czarno na białym, nie zamierzałem przypisywać sobie tych wyjaśnień tylko odesłałem do Telepolis i tamtejszych kolegów którzy mają akurat NetMonitora czy NetMonster obcykanego.

Po 3 wystarczyło przeczytać 3 strony wstecz, tak w 3 minuty i na stronie 48 znaleźć screeny z https://i.ibb.co/T4h7dTz/Screenshot-202 ... onster.jpg i kilka kolejnych, to screeny z NetMonster gdzie zamiast N78 pokazuje N77, a do tego nawet band N48 https://i.ibb.co/5sxCcq3/Screenshot-202 ... onster.jpg
Jak wiadomo N48 też zawiera się w N77 lub w N78.
@Zeusek teraz już wiesz które to forum.

Odpowiedź została już udzielona przeze mnie i wyczerpywała temat, podobnie było z Netmonitor , koledzy z Telepolis korzystają z niego i też juz to kiedys tłumaczyli, dla mnie w wielu kwestiach to autorytety i nie jest dla mnie przeczytanie ich wpisów nawet 51 stron, oczywiście jak ktoś jest leniwy to jeszcze przy okazji obraża kolejne 2 razy moją osobę ale to nie dziwi bo jak widać jest to bezkarne.

A na koniec o twoim poziomie wiedzy świadczy twierdzenie ze nie ma pasma 3700MHz , jest w C-band i to właśnie na 3.7 GHz swoje 100MHz w TDD ma po aukcji T-mobile.
Dla zainteresowanych podział pas NR czyli potocznie 5G https://en.wikipedia.org/wiki/5G_NR_frequency_bands
ODPOWIEDZ