Widać, że pasmo n78 jest 20MHz, czasami potrafi nawet spaść do 15Mhz. W tym samym czasie telefon w tej samej lokalizacji pokazuje połączenie z tym samym BTS-em ale juz NR_BW:100 (MHz) i transfery co najmniej 2x wyższe:
Podobny problem , to nie można było tam pisać ?
Może to kwestia oprogramowania (masz B08 , jest jeszcze B06),może nie bez przyczyny nie aktualizują tych co mają B03 ( tak jak ja).
EDIT : Ale zdaje się , że to Play, a tam pasmo n78 o szerokości 100Mhz ma EARFCN 639072 , więc albo 635616 wcale nie ma 100Mhz , albo Play nie nadaje na swojej przydzielonej częstotliwości...
Mig25 pisze: ↑2025-05-20, 17:02
EDIT : Ale zdaje się , że to Play, a tam pasmo n78 o szerokości 100Mhz ma EARFCN 639072 , więc albo 635616 wcale nie ma 100Mhz , albo Play nie nadaje na swojej przydzielonej częstotliwości...
Jak porównasz to z tym co telefon wypluwa to zobaczysz, że odbiera ten sam n78 z tym samym EARFCN ale ma szerokość pasma 100MHz (NR_BW:100). I transfery z telefonu to potwierdzają. Co więcej czasami ZTE łączy mi się z n78 z tym samym PCI i ta sama ARFCN ale z szerokością pasma 15MHz więc myślę że teoria z ARFCN jest nietrafiona. Prędzej bym się skłaniał do tego, że ZTE coś w sofcie ma nie tak.
Dla porównania łączyłem się z jeszcze jedną komórka PCI 337 i tam było tak samo. Te same AFRCN-y i pasmo 15MHz...
Blokada pasm 5G na ZTE nic nie zmienia. Nadal 15/20 MHz.
Sprawdzę na innym modemie CPE Pro 2 jak tam się łączy z n78.
Tak się składa ,że porównałem , i też wcale nie zakładam ,że on koniecznie mówi prawdę ( może jeszcze inaczej interpretuje to co mu BTS wysyła).
Wg mnie ARFCN jest jeden dla konkretnego operatora ( dla pasma o takich samych parametrach), napisałem Ci jaki jest dla Play ( i pasma 100Mhz), jak twierdzisz inaczej , no to ok. czas pokaże ,kto miał rację.
3534.240 MHz to ARFCN635616 czyli to zakres Play na C-band, coś jest z tym BTS Play w Kleszczewku, podobnie było z BTS-em w Białymstoku gdzie jak wiadomo jest też ograniczenie do 40MHz na BTS-ach Play i ta sama nośna.
Nie twierdze ze jest inaczej, bazuje na tym co mam czyli dane ze smartphona i modemu.
Spróbuje cell lock zrobić na ten AFRCN co podałeś i zobaczymy czy się połączy aczkolwiek w internetach znalazłem ARFCN dla PLAY ten co ja mam (screen z pasmem 50MHz) i ten co ty podałeś tak więc może byc tak że ty i ja mamy racje :-P
Nie da się Cell locka robić w 5G NSA.
A nawet jeśli , to musiałby on fizycznie być , a tymczasem BTS rozgłasza tylko ten. Chyba ,że jesteś w zasięgu innego BTSa.
matek451 pisze: ↑2025-05-20, 18:44
3534.240 MHz to ARFCN635616 czyli to zakres Play na C-band, coś jest z tym BTS Play w Kleszczewku, podobnie było z BTS-em w Białymstoku gdzie jak wiadomo jest też ograniczenie do 40MHz na BTS-ach Play i ta sama nośna.
Teoretycznie tak , tyle ,że ktoś ma jeszcze taki ARFCN w jakiejś innej miejscowości ? Ja wszędzie widzę 639072...
Tak jak matek pisze. Na tym BTS-ie nie ma ARFCN 639072, jest tylko 635616. Tylko z tym drugim się łączy jak zrobie cell lock na ten twój ARFCN to nie mam połączenia na pasmie N78. Ciągle jest 20MHz a telefon łączy sie z pasmem 100MHz więc pewnie jest coś z konfiguracja ZTE skopane.
Mig25 pisze: ↑2025-05-20, 18:58
Nie da się Cell locka robić w 5G NSA.
A nawet jeśli , to musiałby on fizycznie być , a tymczasem BTS rozgłasza tylko ten. Chyba ,że jesteś w zasięgu innego BTSa.
matek451 pisze: ↑2025-05-20, 18:44
Teoretycznie tak , tyle ,że ktoś ma jeszcze taki ARFCN w jakiejś innej miejscowości ? Ja wszędzie widzę 639072...
W internetach widzialem scrren-y z netmonstera z tym ARFCN więc nie jest to odosobniony przypadek. Problem w tym wypadku jest ZTE.
Mam MC889A PRO i używam z Virgin Mobile jakiś czas , i działa ok. (tylko u mnie wersja fw B03 - menu jest "po staremu" , tu wygląda trochę inaczej choć podobnie, no i EARFCN na n78 jest 693072) .
Także czy on jest problemem... Może akurat w połączeniu z tym konkretnym nadajnikiem tak , ale ja bym nie generalizował.
Mig25 pisze: ↑2025-05-20, 19:10
Mam MC889A PRO i używam z Virgin Mobile jakiś czas , i działa ok. (tylko u mnie wersja fw B03 - menu jest "po staremu" , tu wygląda trochę inaczej choć podobnie, no i EARFCN na n78 jest 693072) .
Także czy on jest problemem... Może akurat w połączeniu z tym konkretnym nadajnikiem tak , ale ja bym nie generalizował.
Nie generalizuje bo mam w tej samej lokalizacji telefon który łączy się z tym samym nadajnikiem ale pasmo jest 100MHz i prędkości conajmniej 2x lepsze w DL. To już pozwala mi wysuwać pewne wnioski. Sprawdzę jeszcze z moim CPE Pro 2 co on pokaże.
Nie to import z Telepolis i kolegi z Białegostoku, oni pokazują własnie akurat tą nośną co u ciebie , coś jest pewnie na rzeczy z tym Play i tą nośną. Sprawdź na tym CPE 2 PRO.
No dobra, myślę że sprawa jest ogarnięta.
Testy:
1. ZTE MC889A PRO - n78 pasmo szerokości 20MHz - transfery DL/UL 130/60
2. Telefon S21 FE 5G - n78 pasmo szerokości 100MHz - transfery DL/UL 450/15
3. CPE Pro 2 - n78 nie mam jak sprawdzić ale modem skierowany antenami 5G w stronę tego samego nadajnika co ZTE i transfery DL/UL 450/60
Dodatkowo różnicę widać w pingu. Na tel i na CPE Pro 2 byl w okolicach 18 a na ZTE 30. I tak jest za każdym razem jak robię testy.
Myślę, że to wyjaśnia sprawę. ZTE ogranicza pasmo n78, czy celowo czy to soft bug nie wiem i pewnie się nie dowiem. Pozostaje tylko czekać na nowy soft a w międzyczasie wyprowadzę złącza antenowe 5G z CPE Pro 2 na zewnątrz i podłączę moja parabolę na 5G z 22dBi.
Dzisiaj po nocy modem zafiksowal sie naszerokosci pasma 15MHz, czyli gorzej niz wczoraj...
oczywiście po restarcie wraca do 20MHz
Podjechałem pod Trabki Wielkie i tam tez jest n78 na nośnej 635616 i z szerokością pasma 100MHz na telefonie, a ZTE ?? a jak, 20MHz i nie więcej.
Tyle piniądzorów na sprzęt i niestety zawiodłem się. Spróbuję zrobić factory reset bo tylko to pozotało.
No zobaczymy i porównamy z innym egzemplarzem. Jak ten od krowy bedzie trefny to pojdzie do sasiada w promocyjnej cenie bo on ma teraz plusa i rwie wlosy z glowy z desperacji. 100 - 300Mbit jak mu wpadnie to bedzie po raczkach calowal hehe.