Poprawa wifi w domu 2 piętrowym

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
biejaku
Początkujący użytkownik forum

Poprawa wifi w domu 2 piętrowym

Post autor: biejaku »

Hej!
Od długiego czasu u rodziców w domu stoi modem Huawei B315 wraz z anteną Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO.
Zasięg jest wystarczający. Dom ma 2 piętra, modem stoi na górnym piętrze. Na dolnym piętrze został dodany telewizor z telewizją po wifi i panel na wifi z fotowoltaiki. Oba urządzenia nie łapią sygnału wifi. Telefon Samsung a53 obok nich ledwo widzi wifi./

Opcje mam dwie
1-zmienić modem na coś z lepszym wifi byle by kabel antenowy był taki sam żeby nie przeciągać innego kominem itd. dużo zamieszania
2-pociągnąć skrętkę z modemu do routera (który trzeba będzie kupić) na dolne piętro (około 5/7m kabla)

Piętra mają po 50m2, a podłoga jest dość gruba.

Zależy nam żeby cenowo wychodziło jak najtaniej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Poprawa wifi w domu 2 piętrowym

Post autor: wojteks »

Kabel ethernet od B315 do dodatkowego AP na dolnym piętrze, zapewne wystarczy jakiś AP 802.11 b/g/n (nawet używany). Długość kabla ethernet nie ma większego znaczenia, czy to będzie 8 czy 15m
Nie pomagam na PW!
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

a jeszcze lepiej AP podłączone po PLC czyli HomePlug poprzez 230V, używam z powodzeniem takich urządzeń i sobie chwalę ale nie wszędzie to dobrze działa, dobrze sobie poczytać na ten temat i popytać ludzi jeśli nie ma się doświadczenia w tym temacie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Popatrz na cenę skoro B315 jest na dziś zabytkiem.. Kabel z 20pln, używany AP kolejne 20-40. Kupisz używane PLC mające WiFi za 50pln?
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

pawel_b pisze: 2025-05-25, 17:02 a jeszcze lepiej AP podłączone po PLC czyli HomePlug poprzez 230V, używam z powodzeniem takich urządzeń i sobie chwalę ale nie wszędzie to dobrze działa, dobrze sobie poczytać na ten temat i popytać ludzi jeśli nie ma się doświadczenia w tym temacie
Odradzam PLC tam gdzie u siebie lub u sąsiadów zainstalowana jest fotowoltaika.
Ja fotowoltaiki nie mam (ma kilku sąsiadów mojej na ulicy) i w okresie wiosna-lato- jesień zakłócenia z ich instalacji praktycznie zabijają urządzenia PLC.
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

alias pisze: 2025-05-26, 12:02
pawel_b pisze: 2025-05-25, 17:02 a jeszcze lepiej AP podłączone po PLC czyli HomePlug poprzez 230V, używam z powodzeniem takich urządzeń i sobie chwalę ale nie wszędzie to dobrze działa, dobrze sobie poczytać na ten temat i popytać ludzi jeśli nie ma się doświadczenia w tym temacie
Odradzam PLC tam gdzie u siebie lub u sąsiadów zainstalowana jest fotowoltaika.
Ja fotowoltaiki nie mam (ma kilku sąsiadów mojej na ulicy) i w okresie wiosna-lato- jesień zakłócenia z ich instalacji praktycznie zabijają urządzenia PLC.
no może tak być, dlatego pisałem że nie w każdym przypadku się sprawdza ale czasem genialnie rozwiązuje problem braku okablowania Ethernet
ODPOWIEDZ