Router do internetu 500/1000 o zasięgu 2m :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router do internetu 500/1000 o zasięgu 2m :)
Cześć, mam do Was sprawę bo w temacie sieci/routerów jestem totalnie zielony.
Mam w domu internet 500 mega download (niebawem będzie zmiana na 1000 download).
Szukam routera (taniego) , który postawię koło biurka w drugim pokoju, gdzie mam internet doprowadzony kablem rj45.
Chodzi o połączenie się z tą siecią WIFI w pokoju za pomocą telefonu i tableta (wifi 6e z tego co pamiętam).
Co polecacie?
Czytałem, że ważne, żeby router miał aktualizacje (albo jak open wrt to ,żeby samemu aktualizować ale w to chyba nie chcę mi się bawić bo musiałbym się tego nauczyć a naprawdę urządzenia będą blisko routera) bo to bezpiecznie, łatki bezpieczeństwa są itd.
Jaki router mam wybrać Waszym zdaniem? znajdę gdzieś w ogóle jakieś rozpiski np. polecany routera do 100zł, do 150zł, do 200zł itd. ? W internecie pełno jest testów wszelakich ale nie routerów tylko każdego innego sprzętu.
PS. Było by dla mnie ogromną zaletą gdyby router był możliwie mały ,żeby dużo miejsca na biurku sobie nie zajmować.
Mam w domu internet 500 mega download (niebawem będzie zmiana na 1000 download).
Szukam routera (taniego) , który postawię koło biurka w drugim pokoju, gdzie mam internet doprowadzony kablem rj45.
Chodzi o połączenie się z tą siecią WIFI w pokoju za pomocą telefonu i tableta (wifi 6e z tego co pamiętam).
Co polecacie?
Czytałem, że ważne, żeby router miał aktualizacje (albo jak open wrt to ,żeby samemu aktualizować ale w to chyba nie chcę mi się bawić bo musiałbym się tego nauczyć a naprawdę urządzenia będą blisko routera) bo to bezpiecznie, łatki bezpieczeństwa są itd.
Jaki router mam wybrać Waszym zdaniem? znajdę gdzieś w ogóle jakieś rozpiski np. polecany routera do 100zł, do 150zł, do 200zł itd. ? W internecie pełno jest testów wszelakich ale nie routerów tylko każdego innego sprzętu.
PS. Było by dla mnie ogromną zaletą gdyby router był możliwie mały ,żeby dużo miejsca na biurku sobie nie zajmować.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router do internetu 500/1000 o zasięgu 2m :)
Od dostawcy masz jakieś urządzenie czy wprost kabel z rj-45?
Nie pomagam na PW!
-
Od dostawcy mam routera (UPC) ale to w salonie, do drugiego pokoju doprowadziłem kablem internet i do do tego kabla chcę router podpiąć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kupujesz router który ma WiFi 6e i już. Tylko że on 100pln kosztował nie będzie raczej pod 400 najtańsze a wybór zaczyna się koło 700.
Nie bardzo wiem do czego w telefonie i tablecie potrzeba łącza 1Gbps.
Nie bardzo wiem do czego w telefonie i tablecie potrzeba łącza 1Gbps.
Nie pomagam na PW!
-
Szczerze powiedziawszy to pewnie nie potrzebuję 1 giga w tablecie i smartfonie, połowa tego by wystarczyła i to 1x na miesiąc przy pobieraniu z chmury pliku kilka GB i tyle.
Kierowałem się po prostu taką logiką (może błędnie, poprawcie mnie jak się mylę), że skoro 6E mam w urządzeniach mobilnych to o takim czymś pomyślałem ale cenowo wychodzi dla mnie za drogo pod to zastosowanie więc może faktycznie coś np. na WIFI 6 (bez E) ale po kablu ten 1 giga bym chciał do PC
Czegoś małych rozmiarów szukam
PS. Czy jest w ogóle coś co spełni moje wymagania ale będzie takie nietypowo małe?
coś jak np. wr710N tp link albo GL.iNet GL-AR300M16-Ext ewentualnie.
Albo mój faworyt TP-Link TL-WR1502X tylko nie wiem jak z aktualizacjami
Kierowałem się po prostu taką logiką (może błędnie, poprawcie mnie jak się mylę), że skoro 6E mam w urządzeniach mobilnych to o takim czymś pomyślałem ale cenowo wychodzi dla mnie za drogo pod to zastosowanie więc może faktycznie coś np. na WIFI 6 (bez E) ale po kablu ten 1 giga bym chciał do PC
Czegoś małych rozmiarów szukam

PS. Czy jest w ogóle coś co spełni moje wymagania ale będzie takie nietypowo małe?
coś jak np. wr710N tp link albo GL.iNet GL-AR300M16-Ext ewentualnie.
Albo mój faworyt TP-Link TL-WR1502X tylko nie wiem jak z aktualizacjami
- wojteks
- *** Administrator ***
Myślę że dowolny router/AP gigabitowy z WiFi 6 (a pewnie nawet WiFi5) spełni te wymagania (w zasadzie nie masz żadnych wymagań).
Tp-Link, Cudy, Mercusys to poniżej 200pln kupisz, trochę drożej Asus, Tenda.
Tp-Link, Cudy, Mercusys to poniżej 200pln kupisz, trochę drożej Asus, Tenda.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Proponuję Cudy WR3000S.
-
- Stały użytkownik forum
Potrzebujesz access pointa, a nie rutera. Ten masz. Może ci pasuje taki format https://www.komputronik.pl/product/9617 ... e500x.html, nie jako wzmacniacz, ale access point po Ethernecie. A jak nie to taki cudy ja powyżej. W ruterze i tak powinieneś włączyć tryb Access point, co wyłączy wszystkie funkcje ruterowe.
- wojteks
- *** Administrator ***
Hmm, Tp-Link czyli najniższa półka a do tego ma tylko jeden ethernet więc dyskwalifikacja od razu bo jak podpiąć PC do niego kablem. Niby można dać switch ale to kolejny klocek, kolejny zasilacz i zupełnie zbędny wydatek.
To jedynie słuszna opcja żeby nie mnożyć NATów w sieci i wszystkie urządzenia domowe były w jednej sieci ale to nie zawsze jest pożądane lub konieczne więc autor tematu musi sam zdecydować.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
No nie był bym taki pewny czy router tam jest ?
Coś za router jednak robić musi , dostawca zakańczając skrętką u klienta robi tak , że co najwyżej jeden klient na raz może się do niej połączyć ( tylko on dostanie IP , bo za dodatkowe IP się dodatkowo płaci....) . Chyba ,że dostawcą jest nasz sąsiad...
Ale nawet jeśli , to jakiś firewall i tak potrzebny ,żeby się od sąsiada sieci odciąć.. Dlatego ,żeby rozdzielić internet router jak najbardziej potrzebny.
-
- Stały użytkownik forum
Autor wątku napisał, że ma ruter od ISP (UPC) w innym pokoju i tylko potrzebuje przedłużyć WiFi.Mig25 pisze: ↑2025-05-29, 15:49No nie był bym taki pewny czy router tam jest ?
Coś za router jednak robić musi , dostawca zakańczając skrętką u klienta robi tak , że co najwyżej jeden klient na raz może się do niej połączyć ( tylko on dostanie IP , bo za dodatkowe IP się dodatkowo płaci....) . Chyba ,że dostawcą jest nasz sąsiad...
Ale nawet jeśli , to jakiś firewall i tak potrzebny ,żeby się od sąsiada sieci odciąć.. Dlatego ,żeby rozdzielić internet router jak najbardziej potrzebny.
-
- Guru bezprzewodowy
Ok , przeoczyłem następny post...
Tyle ,że jak to możliwe , że wifi nie dociera do następnego pokoju ?
Tyle ,że jak to możliwe , że wifi nie dociera do następnego pokoju ?
-
- Guru bezprzewodowy
Za nieco ponad 200 zł to jest router z Easy MESH portami 2.5Gb/s i Wifi 7 BE3600.