Takie pytanie mam bo mnie zaczyna juz to denerwować.Mam BTS w odległości ok. km od domu na czystej przestrzeni.Miałem kiedy problemy z zasięgiem,kupiłem antenę wszystko śmigało na EDGE ile fabryka dała.Ostatnio coś zaczęło sie "kopać" przełącza mi sie pod inny sektor(chyba) na którym jest gprs i ogólnie nie da sie wtedy korzystać z neta.Wyniki z komendy AT+CREG=2
+CREG: 1,"5228","AFC9" tutaj mam GPRS
+CREG: 1,"5228","AFCA" tutaj EDGE
I teraz czy da się jakoś wymusić żeby modem korzystał tylko z tego drugiego sektora,albo coś w tym rodzaju.Mój modem to SE GC89
Wymuszanie sektora z BTS-a
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Wymuszanie sektora z BTS-a
Z tego co wiem to przeważnie EDGE nadaje na wszystkich sektorach danego BTS. Ale moge sie mylic. Jesli sie nie myle to przelacza cie na sektor bardziej obciazony, dlatego niska predkosc. Jak ktos juz pisal cyt "pierwszenstwo maja rozmowy glosowe".
-
- Mistrz bezprzewodowy
To jest ta stacja:
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 3&mode=std
Łapiesz z niej dwa sektory, ale na tej samej częstotliwości. BTS- jest 3-sektorowy więc o innej częstotliwości nie może być mowy. Niemożliwe też, żebyś w takim przypadku na jednym miał EDGE a na drugim GPRS. Co teraz zrobić? Mieszkasz prawdopodobnie w takim miejscu, że obie anteny sektorowe "widzą" Cie w tej samej pozycji i odbierasz na podobnej sile sygnału z obu. Jeśli masz antenę kierunkową możesz pokombinować z jej ustawieniem. Sektora nie wymusisz programowo na tym sprzęcie.
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 3&mode=std
Łapiesz z niej dwa sektory, ale na tej samej częstotliwości. BTS- jest 3-sektorowy więc o innej częstotliwości nie może być mowy. Niemożliwe też, żebyś w takim przypadku na jednym miał EDGE a na drugim GPRS. Co teraz zrobić? Mieszkasz prawdopodobnie w takim miejscu, że obie anteny sektorowe "widzą" Cie w tej samej pozycji i odbierasz na podobnej sile sygnału z obu. Jeśli masz antenę kierunkową możesz pokombinować z jej ustawieniem. Sektora nie wymusisz programowo na tym sprzęcie.
-
No i sprawa załatwiona.Hehs pomogło mu przestawienie anteny na drugi parapet i EDGE sie utrzymuje cały czas.Temat do zamkniecie i dzięki za pomoc 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie zamykamy bo być może komuś się jeszcze przyda