O co chodzi z tym światłowodem?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel__k
Początkujący użytkownik forum

O co chodzi z tym światłowodem?

Post autor: pawel__k »

Dzień dobry,
Może jest tu jakaś przyjazna dusza, która w prostych inżynierskich słowach wyjaśni mi konstrukcję "ostatniej mili" światłowodu.
Zakładają mi na mojej wiosce.

Główna linia biegnie wzdłuż drogi.
Od tej drogi odchodzi 200m uliczka, z domami po obydwóch stronach.

1. Pod uliczką zrobiono przewiert do głównej drogi.
2. Przyszła ekipa, która na wysokości każdego domu dokopała się do przewiertu i poprowadziła wykopami kabel, taki sztywny, o średnicy około pół centymetra, do każdego z domów, zakończony przewiertem przez mury do środka.
3. Na koniec wszystko zasypali, naprawili szkody.

Wydawało się mi, że teraz przyjdzie ktoś z modemem i podłączy.

Przynajmniej tak mi się wydawało.
Ale nie.
Kolejna ekipa przyszła mi do domu i od mojego końca wepchnęła w ów "kabel" światłowód przypominający żyłkę do kosiarki.
Wepchnęli jej tyle, ile mniej więcej od domu jest do przewiertu.
Bo to nie był kabel tylko rurka.
Ale już nikt niczego nie kopał i nie podłączał.

W jaki sposób takie "wepchnięcie" łączy się z resztą? Wydawało mi się, że tu powinien być jakiś spaw. Jak to działa? Co tak naprawdę się stało?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Re: O co chodzi z tym światłowodem?

Post autor: alias »

1. pierwszy etap - to budowa mikrokanalizacji (to są puste rurki które biegną od jakiejś szafy rozdzielczej do każdego domu)
2. drugi etap to wdmuchnięcie włókna światłowodowego do każdej takiej rurki
3. w szafie rozdzielczej spawa się do do takiego światłowodu inne włókno światłowodowe, które jest jednym z wyjść spliter (rozdzielacza) światłowodowego - np. może być tam rozdzielacz 1 do 16, 1 do 8, 1 do 4
4. wejście tego rozdzielacza biegnie do Operatora, ale zazwyczaj przez kolejne analogiczne rozdzielacze (ponieważ węzeł Operatora na swoim wyjściu światłowodowym jest w stanie obsłużyć setki lub tysiące klientów - więc sygnał rozdziela się wielokrotnie - strukrtóra drzewiasta)
5. światłowód w domu zostanie zespawany z innym (kilkumetrowym) światłowodem zakończonym specjalną końcówką (to tzw. piktail)
6. taki piktail zostanie póżniej wpięty do konwertera światłowodowego który konwertuje sygnał na normalną skrętkę komputerową którą wpina się do routera, lub piktail zostanie wpięty od razu do routera który posiada wejście lan w postaci interfejsu światłowodowego

jak na razie jesteś na początkowym etapie instalacji, kolejne realizuje się zazwyczaj jak abonent podpisze umowę

duży zapas włókna światłowodowego to normalna rzecz, aby było z czego skracać w przypadku uszkodzenia włókna lub nieudanego spawu
ODPOWIEDZ