Antena pod pasmo C

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

sql
Stały użytkownik forum

Re: Antena pod pasmo C

Post autor: sql »

BikeBarian pisze: 2025-05-13, 17:12
sql pisze: 2024-10-09, 20:22 Zobaczymy jak będzie się sprawował z ruterem LTE (póki co bez 5G). Czy gdzieś opisywałeś/dawałeś recenzję jak sprawuje się taki zestaw? Nie mogę znaleźć. Ja jeszcze czekam na kabel "na zamówienie" więc jeszcze do następnego tygodnia poczekam.
Ja mam talerz 1m i promiennik 1700 - 2700MHz. Na 4G LTE działa jak szalony. 7st wiązka i 28dBi wzmocnienie przy założeniu ze antena ma 75% efektywności. Mam też kilka innych anten parabolicznych i też takie na 5G. Niedługo zrobię zestawienie z testów osobno na 4G i na 5G. Zasadniczo do 4G to parabola przydaje sie w beznadziejnych lokalizacjach i przy duuużych odległościach.
Z niecierpliwością czekam na testy :-)
BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: BikeBarian »

Spoko, ale mam watpliwosci czy robić testy 4G. Teraz coraz mniej sie tego uzywa w konfiguracji tylko LTE i dominuje 5G NSA. Do 5G mam grida od chinczyka i podepne go do CPE PRO 2 ale moze skuszę sie na eksperyment CPE PRO 2 w ognisku paraboli :-)
sql
Stały użytkownik forum

Post autor: sql »

BikeBarian pisze: 2025-05-24, 20:28 Spoko, ale mam watpliwosci czy robić testy 4G. Teraz coraz mniej sie tego uzywa w konfiguracji tylko LTE i dominuje 5G NSA. Do 5G mam grida od chinczyka i podepne go do CPE PRO 2 ale moze skuszę sie na eksperyment CPE PRO 2 w ognisku paraboli :-)
Najlepiej 4G i 5G. 5G NSA dopiero się rozwija
BikeBarian

Szybki test ala Janusz, Parabola chyba 70-80cm (nie mierzyłem) na BTS-a oddalonego o 6Km. Sygnał n78 z niego z anten wewnętrznych modemu bardzo dobry SNR=24. Przystawiłem CPE PRO 2 w ognisko paraboli. Sygnał n78 poprawka niewielka ale LTE za to +10dB. Transefry z 450/15 wzrosły do 550/50. Potem przejscie na drugą stronę domu gdzie mam już więcej zakóceń i śłabszy sygnał n78 z nadajnika oddalonego o 4Km (czubki drzew i anteny 5G niżej). Sygnał n78 SNR z samego modemu 10dB, po wstawieniu do ogniska paraboli 18dB. Wszystko robione z "balkonów" a nie z dachu. Na ten drugi BTS musze z dachu robic bo wtedy na samym modemie mam lepszy sygnał. Tak czy siak dopiero jak wyprowadzę złącza do 4G/5G z mojego CPE PRO 2 na zewnątrz to będę mógł właściwe testy porobić. W międzyczasie podepnę B715 albo B818 do paraboli żeby poskanować nadajniki 4G ale szczerze to ciężko będzie się do czegokolwiek odnieść bo nie będę miał porównania do innych anten. Może wygrzebie gdzieś panel cybertecha 1800- - 2600 dla porównania, ale to wszystko wymaga czasu.
luk4444
Użytkownik forum

Post autor: luk4444 »

To o tym promienniku tutaj rozmawiamy?

Obrazek

Czy ktoś potwierdził ze to rzeczywiście działa w paśmie n78/C ?
BikeBarian

Nie, ja mam antenę satelitarną z promiennikiem niby 1700-2700MHz od ruskich i na LTE robi robotę. Jutro sprawdzę czy ten promiennik łapie sygnał na pasmie 3500MHz. Mam tez chińskiego grida 1700-4200MHz. Jutro też go podłączę do mojego CPE PRO 2 w miejsce oryginalnej antenki 5G (mam już wszystkie łącza wyprowadzone) i zobaczę co on daje.
BikeBarian

No dobra testy porobione.

Promiennik ruski LTE na 5G coś tam łapie, niby wzmacnia ale jak na parabole duupy nie urywa. Ot działa jak porządna antena panelowa. Za to na LTE z porządna parabolą robi niezłą robotę.

Chiński grid 22dBi 1700 - 4200 MHz na LTE i 5G działa bardzo dobrze. Lepiej od tych anten wbudowanych w ODU (w zależności od jakości sygnału było od 5 (słaby sygnał wejściowy) do 10 (dobry sygnał wejściowy)dBi więcej). Dodatkowo jeśli ktoś ma potrzebę wyprowadzenia sygnału 5G na zewnątrz to śmiało można stosować. Przydaje się w lokalizacjach gdzie są inne nadajniki n78 bo zapewnia dobrą selektywność sygnału co w typowych ODU nie istnieje bo kąty promieniowania wbudowanych anten są od 45st wzwyż.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antacz anten zewena pod pasmo C

Post autor: matek451 »

A ile złącz ma ten promiennik z Chin a ile złącz anten zew. masz z CPE PRO2, co z pasmami LTE w przypadku sharingu oraz kotwicy na LTE z innej stacji bazowej niż N78? Jak to przełozyło się na konkretnego operatora, jego BTS-y i osiagi z nich na N78?
BikeBarian

Re: Antacz anten zewena pod pasmo C

matek451 pisze: 2025-06-08, 19:37 A ile złącz ma ten promiennik z Chin a ile złącz anten zew. masz z CPE PRO2, co z pasmami LTE w przypadku sharingu oraz kotwicy na LTE z innej stacji bazowej niż N78? Jak to przełozyło się na konkretnego operatora, jego BTS-y i osiagi z nich na N78?

Matek daj spokój. Ja to robię hobbystycznie.

Chiński grid złącz ma x2 więc jak większość takich wynalazków. Jedyne MIMO 4x4 jakie znalazłem u chinola to panel za 300-400zł więc mało to opłacalne. CPE Pro 2 ma 4 złącza LTE i 2 5G. Z moich testów które robiłem to wynika, że dwa złącza LTE (Diversity) Można spokojnie zostawić na patykach oryginalnych. Antena 5G w tym CPE PRO 2 jest mała ale daje dobre rezultaty jak się wie w którą stronę ustawić router. W moim wypadku mam na tyle silny sygnał 5G, że kombinowanie z anteną zewnętrzną pod 5G nie przynosi korzyści bo kluczem do sukcesu jest poprawa parametrów sygnału LTE. Dlatego też dałem na zewnątrz 2x SMA z głównych złącz LTE tego modemu i podpiąłem pod nie chińskiego grid-a.

Na LTE kotwica jest z tej samej stacji co n78. Kombinacja z innymi BTS-ami jako kotwica LTE nie ma sensu bo do tego potrzeba kolejnej anteny. Jestem świadom tych ograniczeń dlatego też skupiłem się na tylko na poprawie LTE i to z tego samego BTS-a z którego mam n78. Zestaw zrobiłem dla sąsiada, który ma dom w jeszcze lepszym położeniu względem BTS-a Kleszczewko niż ja i będzie to u niego super śmigać na jednej antenie zewnętrznej i na wewnętrznej antenie 5G tej z modemu. To jest rozwiązanie skrojone na potrzeby jednego konkretnego przypadku a nie próba udowadniania że anteny zewnętrzne są lepsze od zewn. CPE. Nie są bo mało komu chce się w to bawić. Łażenie po dachu, kombinowanie z kablami, złączami, szukanie dobrego sygnału etc to jest niezły masochizm. Ja to akurat lubię więc hobbystycznie latam po dachu i szukam najlepszego RSRQ i SINR.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dzięki , ja podzielam twoje zdanie i podziwiam ze ci się chce. A na dachu to uważaj, ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam podnosnik koszowy 22m ale nawet za jego pomocą mi się by nie chciało. Nie po to mamy teraz zew. CPE aby nadal walczyć z kablami koncentrycznymi a trochę ich w życiu poprzeciągałem u klientów ale jak ktoś lubi takie zabawy to niech próbuje.
ODPOWIEDZ