U mnie wersja firmware po wyjęciu z pudełka to BD_STDPLMC889A PROV1.0.1B06 i na chwilę obecną modem nie znajduje nowszej wersji tj. B08.
Modem raportuje następujące szerokości pasm dla N78:
- 10 MHz przy N78 + B3 oraz N78 + B20
- 15 MHz przy N78 + B1 oraz N78 + B7
Porównałem szybkości pobierania MC889A Pro z MC889 oraz MC888D, w których raportowana szerokość pasma N78 to 100 MHz. W MC889A Pro szybkości pobierania są najlepsze i nie byłyby możliwe do osiągnięcia z faktycznie przyciętym N78 do 10 czy 15 MHz. Poniżej test z MC889A Pro:
Tak więc problem szerokości pasma N78 w MC889A Pro wynika z błędów softu, o czym już wspomniałem w innym wątku. Poza tym zauważyłem jeszcze inne błędy:
- gdy jestem zalogowany przez przeglądarkę do MC889A Pro na jednym urządzeniu to próba logowania przez inną przeglądarkę dwukrotnie wyrzuca błąd hasła i dopiero trzecia próba jest udana. W przypadku MC889 i MC888D od razu następowało poprane logowanie na nowym urządzeniu i automatyczne wylogowanie sesji z innego urządzenia
- brak możliwości zalogowania do MC889A Pro przez aplikację ZTELink pomimo, że jestem wylogowany z sesji w przeglądarce. Powód to błędne hasło pomimo prawidłowego jego wprowadzenia.
Moim zdaniem produkty ZTE pod względem hardware są bardzo dobre. Niestety ich bolączką jest zbugowany firmware, tak jakby był pisany przez studentów na praktykach. Niestety sytuacji nie poprawia wsparcie, ponieważ naprawa błędów i aktualizacje oprogramowania stoją na fatalnym poziomie.