Stałe IP za FREE - czy jest takie coś?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Stałe IP za FREE - czy jest takie coś?

Post autor: alias »

Czy znacie jakąś darmową usługę która pozwoli zalogować się zdalnie na konsoli serwera (a właściwie urządzenia) - zawsze z tym samym IP?

Może być to IP współdzielone przez wielu użytkowników, a nie na wyłączność - byle było zawsze takie samo.
Prędkość i limit danych nie mają większego znaczenia, bo to w zasadzie praca na zdalnej konsoli.

A może jakiś inny pomysł jak to rozwiązać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Stałe IP za FREE - czy jest takie coś?

Post autor: wojteks »

Hmm, darmowa usługa to ciężko będzie. Często trzeba kupić stały IP albo użyć ddns o ile dostawca daje zmienny publiczny IP (dostępny z zewnątrz).

Jaki masz sprzęt bo niektórzy producenci dają darmowy ddns (np. Netgear, Synology) wtedy będzie połączenie po nazwie ale to też opiera się o dynamiczny IP zewnętrzny/publiczny. Chyba że w tym urządzeniu do którego chcesz się łączyć da się uruchomić VPN.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

To co mi się wydaje jako możliwe rozwiązanie to jakieś SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network).
Np. darmowe pakiety mają: https://www.zerotier.com/ oraz https://tailscale.com/
ale jeszcze tego nie uruchamiałem.

Samo urządzenie bazuje na Linuksie, ale na wejściu ma sprzętowy firewall który wpuszcza tylko protokół SSH z jednego IP lub z zakresu IP na niestandardowym porcie.
Nie da się tego wyłączyć ani dodać inny protokół.
Można tylko doinstalować coś na tym Linuksie co połączy się z niego i nawiąże połączenie od środka.
Stąd pomyślałem o tym Zerotier, bo ma takich klientów: https://www.zerotier.com/download/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zerotier nie znam.

Skoro można tam coś doinstalować to instalujesz na serwerze z publicznym IP np. wireguarda (czy tam inny serwer vpn /np. openvpn/) a na urządzeniu klienta tego vpn'a który nawiąże połączenie z serwerem. Oczywiście wymagana konfiguracja serwera odpowiednio do potrzeb/ograniczeń/zabezpieczeń.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

W sumie zerotier daje ten sam efekt bez potrzeby posiadania serwera z publicznym IP i bez ponoszenie opłat.
Na razie przetestowałem go między dwoma komputerami pracującymi w różnych sieciach mobilnych, bez publicznego IP i za natem routera.
Działa doskonale, ten Zerotier na fajny panel do zarządzania swoimi sieciami via www.
Na ten moment bardzo mi się to podoba.
ODPOWIEDZ