ZTE MC889A Pro Orange jak poprawnie ustawić kierunek BTS?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
u mnie działa
Początkujący użytkownik forum

ZTE MC889A Pro Orange jak poprawnie ustawić kierunek BTS?

Post autor: u mnie działa »

Cześć, zmieniłem domowy router MC888 na MC889A Pro + T5400, i teraz mam problem z poprawnym ustawieniem modemu na dachu.
W Orange zasugerowali mi nakierować modem na nadajnik przy ul. Radomskiej 4 id1625 w Częstochowie, przy takim kierunku mam prędkości pobierania 20-40mb/s, może to być spowodowane niskim położeniem mojego domu który znajduje się przy ul. Bełchatowskiej 5A
Obecnie modem na dachu skierowałem na nadajnik przy ul. Św. Rocha 182, ale z tego co widzę to tam jest nadajnik Play, wiec pewnie loguje się do jakiegoś innego nadajnika?
Szybkość Internetu jest całkiem dobra, ale chciałem to ustawić poprawnie i mam do Was kilka pytań:
1. W jaki sposób mogę sprawdzić do którego nadajnika loguje się obecnie modem?
2. Na co zwrócić uwagę przy ustawianiu modemu względem BTS-a, ponieważ w ustawieniach sieci jest tyle parametrów, że zgłupiałem na co patrzeć i który parametr jest kluczowy RSSI,SINR,RSRP, Szerokość pasma czy jeszcze coś innego?
3. Czy pasmo 5G jest w moim przypadku kluczowe, czy lepiej skupić się na LTE?
4. Jak sprawdzić, czy modem przełączył się na inny BTS, przy zmianie pozycji modemu?
5. W ustawieniach modemu, mam zaznaczone wszystkie pasma, czy mam coś wyłączyć?

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc, będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Przesyłam parametry sieci, oraz wyniki speedtest:
Obrazek

Obrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC889A Pro Orange jak poprawnie ustawić kierunek BTS?

Post autor: Mig25 »

Na tej zakładce powinieneś mieć id komórki w HEX , zamieniasz tą całą wartość (pomijasz slashe) na DEC, I tą wartość wpisujesz w QuickBTSearch na stronie btsearch.pl , wtedy będziesz wiedział z jakim BTSem łączy się aktualnie modem.
Na stronie beta.btsearch.pl możesz na mapie zobaczyć wszystkie nadajnikiem, przefiltrować je po Orange itp.
u mnie działa
Początkujący użytkownik forum

Post autor: u mnie działa »

Mig25 pisze: 2025-07-16, 06:02 Na tej zakładce powinieneś mieć id komórki w HEX , zamieniasz tą całą wartość (pomijasz slashe) na DEC, I tą wartość wpisujesz w QuickBTSearch na stronie btsearch.pl , wtedy będziesz wiedział z jakim BTSem łączy się aktualnie modem.
Na stronie beta.btsearch.pl możesz na mapie zobaczyć wszystkie nadajnikiem, przefiltrować je po Orange itp.
Dziękuję, z tego co widzę to przy LTE jest kod 60479520 który wskazuje na jedną z anten przy ul Radomskiej, jestem bardzo zaskoczony, bo modem na dachu skierowany jest w całkiem inną stronę, a mimo to ma tak dobry wynik z innego kierunku…
Czy sygnał sieci GSM może odbijać się od jakiś budynków? Zastanawiam się nad postawieniem wyższego masztu, i ponowne nakierowanie anteny na radomską?
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Pewnie że może się odbijać, ja odbieram z odbicia a szybkość całkiem dobra.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kotwica na LTE2600 jest z 2 sektora na Radomskiej czyli tego na azymut 173 stopnie czyli na ciebie, parametry sygnału na 2600Mhz dostateczne, jesli chodzi o N78 to po PCI trudno stwierdzić czy to ten sektor i BTS czy z Bialskiej lub Wręczyckiej , na N78 sygnał a szczególnie SINR słaby,
Wręczycka ma sektory na 40 i 163 stopnie a Bialska na którą ustawiłes MC889A PRO świeci na 180 i 300 stopni, trzeba zweryfikować PCI 816 .
Anteny dookólne w MC889A PRO na pasma 800-2600MHz i sharing na LTE z Radomskiej i niewykluczone przy tym N78 z Bialskiej/Wręczyckiej. Ustaw anteną na Radomska.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Stąd dobrze byłoby wiedzieć, skąd ten n78 (czyli PCI 816) jest , i na niego ustawić MC889A PRO ,a sygnal LTE -kotwica i tak będzie odbierany dobrze "bokiem".
Albo w ciemno przestawiać antenę po prostu ustawiając najlepszy sygnał na n78...
ODPOWIEDZ