TP-Link AX55 - router znacznie zwolnił
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
TP-Link AX55 - router znacznie zwolnił
Cześć, od paru miesięcy jestem w posiadaniu routera TP-Link AX55. Dokonałem zmiany, bo poprzedni Archer C6U już mnie irytował. Po zakupie byłem zachwycony tym jak działa. Pełna prędkość Internetu po WiFi, urządzenia IOT nie mają opóźnień itd. Ale od prawie dwóch tygodni mam podobny problem jak z C6U! Urządzenia IOT potrafią łapać spore opóźnienia albo co jakiś czas tracić połączenie, służbowy laptop potrafi się nie łączyć z siecią z rana bez powodu, prędkość pobierania po WiFi oscyluje między 50 a 100Mb/s, gdzie pełna to 600Mb/s i wiele innych jakichś opóźnień, spowolnień itp. Nic się wówczas nie zmieniło w konfiguracji sieci, żadne urządzenia raczej nie przybyły również. Zacząłem więc diagnozować problem, szukać poszczególnych ustawień, włączać i wyłączać jakieś opcje testując zmiany. Przywracałem też ustawienia fabryczne i sprawdzałem co potencjalnie może wpływać na ten spadek wydajności. Aż dzisiaj zrobiłem po prostu takie coś, że przywróciłem ustawienia, przeszedłem przez startową konfigurację, gdzie ustawia się np. nazwę sieci. I jest przykładowo pełna prędkość pobierania. Ale po jakimś czasie bez ruszania czegokolwiek znowu mam sytuację, że wszystko działa wolniej, znowu pobieranie między 50 a 100 itd. A właściwie jedyne co to podpięły się urządzenia pod WiFi. Ogólnie mam mniej więcej 30 urządzeń na WiFi. Telewizory, laptopy, smartfony, jakieś urządzenia IOT. Czyżby jednak router sobie nie radził z tyloma urządzeniami? Aktywuje nagle jakiś swój QOS pod stabilne działanie wszystkich urządzeń w sieci? A może jakieś urządzenie wpływa mi na wydajność sieci? Jeszcze podejrzewam, że TP-Link sztucznie postarza sprzęt, żeby była wymiana, bo to jest niemożliwe, że po resecie działa super, a po jakimś czasie znowu padaka na domyślnych ustawieniach. A domyślnie nie ma nawet włączonych jakichś "wspomagaczy" jak OFDMA, TWT, WMM itp. czy też nie ma jakichś włączonych trybów oszczędzania energii. Próbowałem też testy ze zmniejszeniem liczby podłączonych urządzeń między 15 a 20, ale z tego stanu router nie wychodził. Upałów też jakichś nie ma, żeby urządzenie się grzało, w mieszkaniu 22 stopnie, router stoliku, cyrkulacja powietrza jest. Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić, dlaczego router się tak od prawie dwóch tygodni zachowuje?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TP-Link AX55 - router znacznie zwolnił
Ilość urządzeń WiFi (szczególnie tych IoT które powinny być w zasadzie wydzielone do osobnej sieci/routera) może degradować prędkości/transfery/parametry WiFi.
Jeżeli masz jeszcze tego Archera rozdziel sieci na komputerowo/smartfonowo/telewizyjną i IoT z drugiego routera.
Nic nie piszesz o parametrach WAN, Tp-Link to z definicji kupa ale co kto lubi.
Jeżeli masz jeszcze tego Archera rozdziel sieci na komputerowo/smartfonowo/telewizyjną i IoT z drugiego routera.
Nic nie piszesz o parametrach WAN, Tp-Link to z definicji kupa ale co kto lubi.
Nie pomagam na PW!