Zestaw 2x ZTE MC889 podwaja prędkość ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zestaw 2x ZTE MC889 podwaja prędkość ?
Czy ktoś testował taką konfigurację spiętych do jednego IDU dwóch routerów ZTE, walczę o transfer który siadł mi okrutnie w t-mobile odkąd w mojej okolicy przybyło mi sąsiadów, albo t-mobile nie lubi mojej karty. Obecnie jadę na jednym MC889 ale co bym nie przełączał to transfer dramatyczny.
Czy taka konfiguracja komuś pomogła i net przyspieszył ?
Czy taka konfiguracja komuś pomogła i net przyspieszył ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zestaw 2x ZTE MC889 podwaja prędkość ?
Karta SIM pochodzi oryginalnie z tego routera wziętego na umowę?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ja w tej chwili korzystam z dwóch modemów na raz - 889 i mikrotika. Są podpięte do rutera Open WRT obsługującego Speedify, co zapewnia bonding linków. Normalny ruter z Load Balancingiem nie sumuje przepustowości dwóch łącz, ale rozdziela sesje między te łącza - czyli jak masz w load balancingu 2x10Mbps to strumień 15Mbps nie przejdzie, ale dwa po 8 tak (czyli np. ty coś pooglądasz i żona też). Dodatkowo w load balancingu jak jedno łącze padnie, to aktualne sesje na tym łączu zostaną przerwane. Przy bondingu łącza się zsumują i wzajemnie uzupełniają w sposób bezprzerwowy, z utrzymaniem sesji. Ale nie jest tak pięknie - Speedify samo twierdzi, że nie zapewnia więcej niż 100Mbps klientom, którzy nie wykupią dedykowanego serwera. Licencja na bonding dla rutera to 30$ miesięcznie (i to bez tego dedykowanego serwera), a mierzone Speedtestem pasmo bynajmniej nie jest sumą prędkości z obu łącz, nawet nie blisko. Jednak bardzo dobra jest jakość połączenia i stabilność - jak jedno się przycina to drugim nadrabia.
Jeśli chcesz łączyć linki to po pierwsze musisz mieć sprzęt, który to połączy - przynajmniej ruter obsługujący Load Balancing. Do tego mały sens ma sumowanie dwóch kart tego samego operatora - jak będziesz miał dwa modemy, to najlepiej z różnymi kartami operatorów działających na odrębnej infrastrukturze.
A ostatecznie warto potwierdzić czy problem nie jest spowodowany jakimiś sztuczkami operatora jak pewnie podejrzewa Wojteks.
Jeśli chcesz łączyć linki to po pierwsze musisz mieć sprzęt, który to połączy - przynajmniej ruter obsługujący Load Balancing. Do tego mały sens ma sumowanie dwóch kart tego samego operatora - jak będziesz miał dwa modemy, to najlepiej z różnymi kartami operatorów działających na odrębnej infrastrukturze.
A ostatecznie warto potwierdzić czy problem nie jest spowodowany jakimiś sztuczkami operatora jak pewnie podejrzewa Wojteks.
-
- Guru bezprzewodowy
Ja mam w porywach trzy modemy w openwrt i mwan3 w loadbalancingu...
No i jakoś jest to w miarę rowno rozbijane (pod względem ilości danych) , ale (jak wyżej koledzy pisali) pojedynczej sesji rozdzielić się nie da.
Co do różnych operatorów i infrastruktury, to też do końca trudno o separacje , bo np. na jednym BTSie wszyscy operatorzy
Ale jak najbardziej trzeba od nowa zrobić rekonesans jaki operator obecnie oferuje najlepsze prędkości i olać Tmobile ( jak wiem ,że może być podpisana umowa , ale trzeba to przełknie, jak się mimo to nie da z niego korzystac).
No i jakoś jest to w miarę rowno rozbijane (pod względem ilości danych) , ale (jak wyżej koledzy pisali) pojedynczej sesji rozdzielić się nie da.
Co do różnych operatorów i infrastruktury, to też do końca trudno o separacje , bo np. na jednym BTSie wszyscy operatorzy

Ale jak najbardziej trzeba od nowa zrobić rekonesans jaki operator obecnie oferuje najlepsze prędkości i olać Tmobile ( jak wiem ,że może być podpisana umowa , ale trzeba to przełknie, jak się mimo to nie da z niego korzystac).
-
Jest to karta internetowa w t-mobile abonament, router kupiłem sam od dystrybutora PL, bez umów itp..
Pamiętam czasy jeszcze rok temu gdy normalnie szło w granicach 200 Mb/s dziś nie idzie nawet 50.
Nie pomaga ustawianie na inne nadajniki, chociaż ten "najlepszy" widzę z dachu, moja lokalizacja to Górno 26-008
Nie mam już pomysłu i zakup drugiego MC889 i połączenie tego do IDU ZTE T5400 to w zasadzie już akt desperacji.
-
- Guru bezprzewodowy
Wg manuala ZTE T5400 na podwójny WAN I loadbalancing więc teoretycznie byłoby to możliwe( w praktyce ja tego routera nie testowalem).
Ale sprawdz też Plusa ,bo wg jego map jest tam zasieg 5G , a i pozwolenie na n41 też jest...
Ale sprawdz też Plusa ,bo wg jego map jest tam zasieg 5G , a i pozwolenie na n41 też jest...
-
- Guru bezprzewodowy
Plus ma tam 5G N1 , kwestia lokalizacji, dodatkowo w Górnie 2 stacje bazowe NetWorks i Play. Brak podstawowych informacji z którego BTS-a korzystasz, skoro sektor na nim jest przeciązony to jaki jest sens zakupu kolejnej karty tego samego operatora. Robi się testy pozostałych 3 operatorów i sprawdza jak oni działają.
-
Od wczoraj jadę na karcie Vikinga łapie tu od strony miasta 5G N78 gdzie SIŁA SYGNAŁU -91 SINR 3.0dB nr stacji dla 4G to 6685710, niestety nie jestem w stanie namierzyć skąd łapie mi to 5G bo najbliższy z N78 jest dość daleko, albo nie umiem go namierzyć. Niestety rano ZTE wisiał całkowicie trzeba było go wyłączyć włączyć, nie wiem czy nie powiesiło go odnawianie dzierżawy. Obecnie używany jest z IDU jakimś TP-Link ale dziś sprawdzę z T5400.
-
- Guru bezprzewodowy
Zeby ustalić który to BTS , to trzeba wiedzieć jakie PCI jest na jakim nadajniku.... Z Play jest o tyle prosto , że PCI każdego pasma mają te same wartości na tym samym BTSie ( a konkretnie jego sektory , bo każdy sektor ma inny PCI różniący się o 1 , i przeważnie są trzy sektory w kierunkach co 120stopni ).
Jeżeli łapiesz n78 , to całkiem sporo , bo takie najbliższe nadajniki Playa to są w Kielcach ew w Morawicy...
Jeżeli łapiesz n78 , to całkiem sporo , bo takie najbliższe nadajniki Playa to są w Kielcach ew w Morawicy...
-
Tak na szybko dane tego połączenia, nie umiem tego zidentyfikować co to za nadajnik.

-
- Guru bezprzewodowy
Kotwica na LTE1800 z 1 sektora w Cedzynie do tego pasma LTE z niego, sygnał poprawny, niski SINR. Pasmo zasadnicze N78 zapewne z komina MPEC na Bosaka bo sektor na azymut 110 stopni lub z komina na Żniwnej bo sektor na 120. Ogólnie brak lokalizacji ale aZymuty mniej wiecej na twój kierunek, pytanie czy ustawiłeś MC889 na kierunek tych BTS-ów z N78?
-
Dzięki za info, generalnie antena jest ustawiona w stronę miasta i w ten na Żniwnej jestem wstanie uwierzyć ale jedno i drugie to nadal naprawdę spore odległości tak że nieźle że to tak działa...między mną a Hauke Bosaka jest góra..