Analiza nadajnika -> dobór sprzętu po awarii

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Doolar
Początkujący użytkownik forum

Analiza nadajnika -> dobór sprzętu po awarii

Post autor: Doolar »

Z góry przepraszam za brak testów. Próbuję ogarnąć wszystko na szybko.
Sprzęt u rodziców padł. Niestety ciężko im zlecić jakieś testy a mam tam daleko...
Chcę ogarnąć im to w weekend (podłączenie).

Do tej pory używany sprzęt: LTE TP-LINK TL MR3420 + Huawei E3372. Miał chyba z 10 lat.
Lokalizacja nadajnika: Orange (26003) ID: 3542 (N!), Turośl, własna wieża przy DW647.
Sieć: Orange - umowa na prawie 2 lata.
Info z mapy zasięgu orange: 5G do 370 Mb/s oraz LTE z agregacją 4 pasm.
Odległość: <2km w linii prostej. Widoczność nadajnika z okna na piętrze (zasłania tylko jeden inny budynek).

Pytania:
1. Czy dobrze odczytałem dane?
2. Zakładam że router 5G poradzi sobie też z LTE i agregacją. Czy mam rację?
3. W jaki sprzęt warto iść aby nie wydawać majątku? Mam świadomość iż to trochę wróżenie z fusów bez testów. Jednak sytuacja jest taka a nie inna...

PS. Niestety nie siedzę w tym temacie już od kilku lat, proszę o wyrozumiałość.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Analiza nadajnika -> dobór sprzętu po awarii

Post autor: Zeusek »

Na mapie Orange to oznacza zasięg 5G2100 w DSS, nie warto inwestować w router 5G tylko dla tego pasma które jest dzielone dynamicznie z LTE 2100.
Nie chcesz przepłacać to np. Nokia 4G05-b wystarczy z agregacją 3 pasm LTE https://allegro.pl/oferta/domowy-modem- ... 3830823702
2. Tak, router 5G sobie radzi też z LTE i agregacją.
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Ad.1 Nie wiadomo czy dobrze , bo żadnych nie podałeś....
Ad.2 Jak najbardziej sobie poradzi.
Ad.3 Przede wszystkim w zewnętrzny ,bo nie są już teraz tak drogi , i wychodzą nawet taniej niż wewnętrzny plus antena.

EDIT: To co kolega wyżej podał możnaby do testów wziąć jak najbardziej , tyle ,że najprawdopodobniej potrzebny będzie jeszcze zwykły router wewnętrzny do rozdzielenia tego internetu i rozsyłania po wifi.... Także ten z zestawem DIR-2150 też jest ok ( choć wifi w nie najnowszym standardzie to da radę) https://allegro.pl/oferta/router-4g-lte ... 3830823702
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Ewentualnie można rozważyć zakup routera 5G dla pasma 5G700... tylko czy warto zainwestować gdy dopiero 5G700 startuje... to już sam musisz sobie odpowiedzieć (router 5G będzie droższy od tego co kolega zaproponował).
MC888 -> Orange
Doolar

Dziękuję za pomoc. Wiem już w takim razie że należy iść w LTE i agregację oraz router zewnętrzny. 5G nie jest niezbędne. Internet do netflixa, zwykłego internetu i pracy zdalnej.

Właśnie! Rozprowadzanie tego po domu....
Podciągnął bym od razu osobne kable na parter i piętro i tam podpiął dwa osobne AP/routery? Potrzeby to dół: 2x lan + wifi, góra: 1x lan + wifi.
Czy możecie polecić może jakiś router zewnętrzny z dwoma gniazdami lan?
Mig25
Guru bezprzewodowy

A po co zewnętrzny ? Skoro parter i piętro ?
Doolar

Mig25 pisze: 2025-08-06, 11:42 ...
Ad.3 Przede wszystkim w zewnętrzny ,bo nie są już teraz tak drogi , i wychodzą nawet taniej niż wewnętrzny plus antena.
...
Kierowałem się tym i myślą że w takim przypadku nie ograniczają go w żaden sposób ściany budynku.
Być może stary nawyk gdzie zwykły domowy modem lte wyrzucony za okno działał lepiej.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Modem zewnętrzny to tak jak najbardziej ,ale zmyliło mnie to ,że piszesz o nim router :)
Dobra już wiem o co Ci chodziło.
Raczej nie ma takich , ale mógłbyś to zrobić tak: Ustawić ten zewnętrzny modem w trybie router i przeciągnąć kabel do głupiego AP na piętrze , i od niego pociągnąć dalej na parter do kolejnego glupiego AP.
No albo potrzebne jeszcze trzecie urządzenie ,czyli switch.
Doolar

Dziękuję bardzo za pomoc.
Prędkości rzędu 100Mb/s praktycznie o każdej porze.
Rodzice mogą po raz pierwszy uświadczyć materiałów w 4K mimo iż taki TV posiadają od 2 lat :)
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ