ZTE G5 Ultra

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sicyb
Stały użytkownik forum

ZTE G5 Ultra

Post autor: sicyb »

Pojawił się już w sklepie ZTE G5 Ultra za 1799zł https://zteshop.pl/g5-ultra-router-stac ... -lte-kat19 Ciekawe jak z softem...
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Re: ZTE G5 Ultra

Post autor: Zeusek »

Aż się ślinię na jego widok :D
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
tommy7600
Użytkownik forum

Post autor: tommy7600 »

Z tego co widzę to komentarzach, to jest to MC8512 a nie MC8531. Czyli bardziej Pro niż Ultra. W 8512 chipset to bodajże MTK-T830.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

To jest MC8512. Mam jego od dwóch dni.

Wersja oprogramowania
BD_STDPLMC8512V1.0.0B03
sicyb
Stały użytkownik forum

Post autor: sicyb »

Czyli jednak wersja Pro, a nie Ultra. Co oznaczałoby jednak Mediateka T830.
tommy7600
Użytkownik forum

Zeusek pisze: 2025-08-10, 13:34 To jest MC8512. Mam jego od dwóch dni.

Wersja oprogramowania
BD_STDPLMC8512V1.0.0B03
Jak się spisuje, np. w porównaniu do MC888? Soft pewnie bez fajerwerków?
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Właśnie robiłem speed test 862/94. Pobieranie zbliżone ale wysyłanie wyzsze gdyż agreguje dwa pasma. Wi-fi podobne, zasięg wi-fi 6GHz dosyć słaby i przełączyłem na 5GHz w komórce.
W opcjach jest QoS ale też tryb Al (w trybie Al masz o jakieś 1/4 mniejszy speed test bo chyba rezerwuje reszte pasma dla innych).
Bywa że jest od spodu ciepły ale to chyba jak masz podłączony pendrive (jeszcze nie wyczułem tego). Ogólnie mam wrażenie że trzeba dać trochę czasu aby Al dostosowała pracę routera do warunków lokalnych.
Trochę opcji jest, jak by ktoś chciał wiedzieć to DNS nie idzie zmienić. Sieć gości można dać na trzy pasma tzn. 2.4/5/6 a w MC888 było tylko 2.4.

Ogólnie bez efektu WOW i można to nazwać ewolucją a nie rewolucją w działaniu... podejrzewam że pokaże co potrafi dopiero przy agregacji 5G. Nie udało mi się wymusić agregacji N1+N78 a to być może Orange nie pozwala na to.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A w jakim celu robić agregację n1 + n78 ? To byloby to samo co z LTE lub wręcz gorzej z tą protezą na n1

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A za ile takie cudo na T830, Orange i T-mobile tam gdzie odpalają N78 rezygnują z DSS na 2100MHz i z 5G2100 N1.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Router zwróciłem i czekam na pieniądze.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

ZTE mi obiecało że dopiszę na swojej stronie nazwę kodową tego modelu tzn. że to MC8512.

Oficjalna narracja jest taka:
Jest to G5 Ulra (MC8512) na rynek Europejski która jest przystępna cenowo (co sugeruje że jest słabsza niż G5 Ultra na rynek globalny). Ponadto potwierdził ktoś od ZTE że procesor to Mediatek.

Z moich obserwacji gdy go miałem wynika że się grzeje pod spodem a jakoś obciążony nie był. To mogło powodować że sygnał 5G i WI-FI był niestabilny...być może trafiłem na uszkodzoną sztukę.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Powinni go po prostu nazwać Pro jak w pozostałej części świata

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

To nic nie zmieni bo cena w sklepie ZTE za niego jest kosmiczna, router 5G na T830 mozna mieć dużo taniej za około 1000 zł takze MC8512. Argumentacja ZTE Polska w tym świetle brzmi wręcz żenująco, cena za ten PRO w porównaniu do H165-383 to nieporozumienie.
Ogólnie to jest próba wejścia z modelami opartumi na modemach Mediateka na nasz rynek, dotychczas priorytet miał Qualcomm, nie byłaby zła ale marketingowo z ta nazwą i cena to jakiś żart i to kiepski. Ale w tej kwestii w ZTE źle dzieje się od dawna.
Za 320 $ czyli 1200 zł to spokojnie jest sprzęt na X75 , 2.5GE i BE7200 i to jest standard w końcu 2025, MC8512 to model sprzed roku a sam T830 ma już swoje lata , pokazany został 3 lata temu, to była odpowiedź na X65/X62.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Ja się z Wami zgadzam ale co zrobić skoro polityka ZTE jest taka a nie inna.
matek451
Guru bezprzewodowy

Mnie zastanawia natomiast jedna rzecz, w opisie na ich stronie jest dla tego MC8512 WiFI BE19000 czyli tak jak na MC8531 a do tego 5G na T830, standardowo na MC8512 akurat WiFi ma BE7200 wiec to jakies pomieszanie albo bład w opisie bo nie przypuszczam aby na rynek europejski był to ULTRA z podmienionym X75 na T830.
https://www.ltemall.com/product/zte-g5- ... w-product/ to specyfikacja Ultra a to dla PRO https://www.ltemall.com/product/zte-g5- ... -7-be7200/
Niestety ale w ZTE Polska od jakiegoś czasu trudno o kompetentną osobę ze znajomością tematu i sprzętu wiec jest niezłe zamieszanie.
Pytanie też kiedy zew. CPE 5G na X75 https://www.ltemall.com/product/zte-g5f ... w-product/
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

No cóż, nie tylko ZTE ma te opisy typu kopiuj/wklej. Jednak spróbuj to powiedzieć komuś od ZTE to zostaniesz posądzony o szerzenie dezinformacji.
Kiedyś miałem taką sytuację z innym sklepem to mnie skrzyczeli.

Jeśli ktoś jest ciekaw mojej rozmowy z kimś od ZTE, to odbyła się tutaj.
https://gsmonline.pl/artykuly/zte-wprow ... -i-wi-fi-7
matek451
Guru bezprzewodowy

Dezinformacja to napisać że MC8512 na T830 ma takie same osiagi jak MC8531 na X75, dzieli je 2 lata jesli chodzi o czas, ale oni skupili się na chwaleniu się BE19000 na WiFi które jest potrzebne jak k...e deszcz. Magia cyferek dla idiotów ma usprawiedliwić fakt ze przyoszczędzili na modemie 5G i władowali tam T830 . Głupio im wyszło bo Huawei nie bierze jeńców i wypuszcza duzo taniej H165-383 nie kladąc nacisku na WiFi. A w zanadrzu ma już H362-383 i jak zaproponuje go w rozsądnej cenie to ZTE będzie miało problem.
Skomentowałem na portalu te komentarze gościa z ZTE Polska, niech wie że jest grupa ludzi którzy nie łykaja tego marketingowego bełkotu i znają rynek sprzetu klienckiego do 5G.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

No cóż, mnie też nie przekonał ale nie chciałem już się kłócić z nim. Dobrze że niejako wymusiłem na nim że jest na mediateku a to że MC8512 jest tym samym co MC8531... niezły PR tam mają ;)

Ps. Ogólnie jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy i nigdy bym tak dokładnie nie wypunktować gościa od ZTE :super:
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Obniżyli cenę o 200zł... może przeczytali Twój komentarz 🤣
matek451
Guru bezprzewodowy

Wszystkie ceny u nich teraz w dół, to dobra informacja .
Leo1983
Użytkownik forum

Post autor: Leo1983 »

Zeusek ma racje, że szerzenie dezinformacji nie jest mile widziane i firmy często wyciągają największy kaliber dział za takie typu działania. Trzeba na to uważać i być pewnym tego co się pisze bo można w tych czasach drogo za to zapłacić.
Z drugiej strony przy ilości opisów w sklepach i mnogości przekopiowań jak słusznie zauważyliście zdarzają się błędy i po zgłoszeniu zostają weryfikowane i poprawiane co trzeba zrozumieć . Posądzenia o celowe oszustwo mogą byż jednak zbyt daleko idące w przód co może mieć swoje konsekwencje. Porównywanie nazw marketingowych z innych regionów świata bazując zresztą znowu na informacjach również ze sklepów tamtej części świata robi jeszcze większe zamieszanie.
Chcemy rzetelnej wiedzy to zbierzmy ją w całość i dopytajcie bezpośrednio ZTE o szczegóły na facebooku. Czy ZTE kiedykolwiek ukrywało lub podawało nieprawdziwe dane o chipsecie na którym oparte jest urządzenie? Poszukajcie info o chipsecie w firmach konkurencyjnych. Zazwyczaj nie do sprawdzenia bez zakupu urządzenia.

A teraz w celach pro-forumowych dla dobra wszystkich wprowadzę dodatkowy element układanki z danych które sam zebrałem.
Seria G5 to generalnie urządzenia nowe, ale uwaga nie oznacza to najnowszych chipsetów a jedynie czas wdrożenia na rynek i interfejs zarządzania.
Wewnątrz serii G5 znajduje się wiele modeli które mają różne dopiski do nazwy a najważniejsze rozróżnienie to nazwa kodowa bo pod jedną nazwą może być kilka wersji HW jak wersje z mmW i bez. Ale skupmy się teraz na wersji Pro i Ultra.

Nie istnieją tylko 2 wspomniane stacjonarne modele PRO i ULTRA ale dużo więcej. A interesujące nas podtypy to
G5 PRO (chyba MC8520) Chipset SDX72 , Wifi7 dwuzakresowe
G5 ULTRA (MC8512) Chipset MTK T830 , WIFI7 trzy zakresy 19000
G5 ULTRA (MC8531) Chipset Qualcomm SDX7X WIFI7 trzy zakresy 19000

A w zasadzie to są jeszcze 2 kolejne modele Ultra ale nie ma już co mieszać bo różnią się obudową i funkcjami i też nie ma ich w Polsce.
Na tym forum są osoby które interesują się technologią i poprawnie zazwyczaj interpretują możliwości sprzętowe i zwracają 99% swojej uwagi na potencjalne możliwości chipsetu 5G. Celowo pisze potencjalne bo na dzień dzisiejszy czy będzie to MTK T830, czy SDX65 czy SDX72 w naszych komercyjnych sieciach nie ma w zasadzie znaczenia, wszystkie będą miały na dzień dzisiejszy ten sam performance w DL. Dopiero po zmianach w sieciach jak 5G SA N78-N78 może powstać różnica. Nasze sieci nie działają również w oparciu o najnowszy release 3GPP.... Tyle że forumowicze stanowią malutki procent klientów urządzeń. Pozostali klienci czyli ponad 90% patrzy na to co jest podane na pudełku, czy jest najnowsze Wifi 7 i mesh gdzie nawet nie rozróżniają czy jest to wifi 7 w 5 czy 6 GHz, czy jest NFC, ile jest portów i klientów WIFI itp. i tylko tym kierują się w swoim wyborze. Sam chipset nie ma dla nich żadnego znaczenia bo i tak nie wiedzą jakie są różnice tak jak nie wiedza co to agregacja pasm. . Za to bardzo dobrze liczą $ i widzą różnice w cenie.

Podsumowując Wersja G5 ULTRA w Polsce wcale nie jest wersją PRO jak to niektórzy zarzucili tylko jednak wersją ULTRA ale prawdą jest że jest oparta na chipsecie T830 bo to wersja MC8512 . Nie znalazłem nigdzie w PL specyfikacji żeby jest na Qualcommie także nas nie oszukali. To że ktoś wygrzebał w azji taką samą nazwę opartą na qualcomie ... to już problem osoby która błędnie zinterpretowała wyszukane modele.

Dlaczego mamy na rynku wersje MTK a nie Qualcomma? Zapewne jest tańszy a 90 % osób woli zapłacić mniej.
Czy ZTE wprowadzi dla 10% osób wersję na SDXie?? Jestem pewien że tak bo w ostatnich latach wypuścili wiele dobrych modeli -> patrz ODU. Czy to będzie natomiast MC8531 czy inne modele to zobaczymy jak się pojawią.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tu chodzi o to ze ZTE szumnie zapowiadał że to będzie flagowy router a wpakował w niego modem sprzed 3 lat, takich routerów jest już multum, za około 250USD a nie za 2 razy tyle, tak samo jak są juz takie z BE19000/13000 na tym samym chipsecie i T830 ale np z portem 5GE.
Kłania się w tym temacie ZLT , zapewne ci znany.
Akurat to WiFi 7 z tymi teoretycznymi osiagami to cyferki i najmniej potrzebne dla świadomego uzytkownika który gdzieś ma ten ich marketing i wciskanie jaki to super bo z AI.
A do tego akurat tani nie jest, jakiś odkrywczy też bo za 320USD z wysyłką to są z SDX75 I BE7200 od SUNCOMM.
W oficjalnej ofercie ZTE na inne rynki Ultra wyglada tak https://www.ltemall.com/product/zte-g5- ... w-product/ a PRO ma BE7200 https://www.ltemall.com/product/zte-g5- ... -7-be7200/
Diabeł tkwi w szczegółach, tu jest jasna róznica, słabszy modem/karta Wifi kontra lepszy modem/szybsza karta WiFi i róznica w cenie. I to jest normalna polityka a w Europie groch z kapustą, sami sobie żeście piwa naważyli i do MC8531 włozyli zamiast SDX75 leciwy T830 i pudrujac zostawili BE1900 i wysoka cenę.
Sami jesteście sobie winni więc nie miejscie ludzi którzy są zorientowani w rynku i sprzęcie za idiotów bo internet takich cudów nie wybacza. Wspomiany Suncomm, Fiber Home maja w tej kwesti jasny wybór sprzetu na X55/X62/65/72/75 czy T750/T830 i nie stosują tych tanich chwytów.
Na MWC jak co roku szumne zapowiedzi, pokazane modele a za jakiś czas na rynek trafia zupełnie co innego pod tymi samymi nazwami.
No i nie odsyłaj tu do FB bo na fachowych forach nie siedza ludzie dla których FB jest autorytetem.
Gdzie na https://zteshop.pl/zte-g5-ultra-router- ... -lte-kat19 jest podany modem T830 , na MC888 czy MC888 PRO jest podany X62, nie ma też nadal oznaczenia modelu MC8512.
Ja kibicuję kazdemu producentowi ale w przypadku wprowadzenia modelu w 3 kwartale 2025 wypadałoby nie cofać się do tyłu z modemem 5G i nieistotne jest jak wygladaja sieci 5G polskich operatorów, ZTE chwali się ze jest liderem w tej kwestii więc jak na lidera przystało i flagowy router to raczej słabo wygląda. Nawet MC888A ULTRA jest na X65 więc logika wskazywała ze flagowy router dostanie coś wiecej jeśli chodzi o modem.
No i na koniec to sam ZTE jest winien całemu zamieszaniu bo od dawna stosuje niejasne nazewnictwo swojego sprzętu 5G. Uporzadkujcie to sami to nie będzie problemów.
W tej kwestii zdecydujcie się czy G5F czy ZTE G5 Max Wi-Fi bo tak go zapowiadaliście chyba ze to znowu dwa modele , jesli tak to na jakim modemie i kiedy w Polsce?
Ogólnie ZTE robi w porzadku sprzęt ale oczekiwania pewnej grupy uzytkowników są spore, konkurencja tez nie śpi więc uwagi czy krytyczne opinie w waszą stronę powinny was mobilizować, bo podejrzewam ze Huawei poprzez spólki córki łatwo nie odpuści a SMIC zaczyna robić dla nich chipsety/modemy od HiSilicon a jak wiemy akurat jak robić dobre modemy to Huawei/HiSilicon wiedza doskonale i przez ostatnie 3 lata dzieki sankcjom w tym temacie ostro nadrabiali czas. Nie podaja nazw ale w 7nm procesie już robią szybkie modemy 5G. do routerów gdzie rozmiar ma mniejsze znaczenie jak znalazł. Te 3 lata dla was przy współpracy z Qualcomm/Mediatek były owocne ale konkurencja nie stoi w miejscu więc aby jej sprostać trzeba iść do przodu.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

To że jest dużo odmian G5 Ultra to dobrze ale klienci oczekują jasnej deklaracji co jest w środku. Tak samo jest dużo wersji MC888 ale każda ma dodaną literę dla jasności.
Jak kolega zauważył słusznie w innych modelach jest podany procesor a w G5 Ulra nie ma... już to sugeruje przekręt.

Co do obiecanego dopisku wersji kodowej że to MC8512 to niestety obawiam się że nie zostanie dopisane. Zawsze można powiedzieć że np. brak komunikacji między pracownikami, niezrozumiem itd.
Leo1983
Użytkownik forum

Post autor: Leo1983 »

Nie mozemy porownywac cen spoza europy do naszych. Chcielismy EU to mamy. 250 $ + podatek+vat + koszty lokalnej dystrybucji i obsluga gwarancyjna
. Oczywiscie sprowadzisz 1szt bezposrednio prywatnie bez wsparcia i gwarancji i masz taniej z suncoma najnowszy chipset. Zupelnie jak samochody z usa... Tam te same modele w salonach sa o 40% tansze niz w europie. Zupelnie nowe... Tyle ze kazdej sztuki pilnuje skarbowka. A z elektronika poczta jak nie przechwyci to ci sie uda...

Porty lan 5gigowe serio sa duzo lepsze i wazniejsze niz wifi 7 19gb? Kto uzywa jeszcze kabli w domu do sprzetow o takich przepustowosciach i podlacza je do routera ktory ma 2 porty lanowe.... A ile osob uzywa jednak wifi i zmienia klientow wifi na najnowsze smartphony czy laptopy. Tu sie calkowicie nie zgadzam. Port lan 5 g to dopiero przerost formy.... Wifi 7 na 6ghz to bliska przyszlosc. Na barcelonie zapewne bedzie wysyp flagowych telefonow. I ten kowalski ktory router bedzie wolal jednak??? A czy to wykorzysta to juz inna sprawa.

Jak slusznie zauwazyles pojawia sie nam na lokalnym rynku coraz wiecej graczy. Kazdy chwali sie marketingowo. Hua predkosciami nie do osiagniecia, zte oglasza ze to najlepszy model w ofercie co tez nie jest klamstwem bo nie ma innego na ten moment w polsce. A wszystko to nie do nas forumowiczy tylko dla tych pozostalych 90%.

Pytasz o G5F i w sumie dobrze bo znowu byloby podejrzenie o oszustwo. Tez sa 2 modele...
G51F oparty na tym samym mtk830. Dlaczego ? Bo ich konkurencja wypuszcza stare chipsety w niskich cenach w odu i marketingowo chwala sie ze sa takie same lub lepsze jak mc889/mc889 pro.
Drugi z odu serii g5 tez pewnie bedzie. Na sdx7X i z wifi... Zte nie oszukuje.

To wszystko odpowiedz na oczekiwania 90% rynku. Pozostaje pogodzic oczekiwania 90% i naszych 10%.
Chcielismy mc889pro w polsce i udalo sie to osiagnac.
Pojawia sie hua i inni z nowymi modelami. I dobrze. Moze to beda kolejne wyzwania dla ZTE aby udowodnic swoja pozycje na rynku. A moze ZTE niebawem jednak pokaze w polsce g5 ultra na SDX, i moze nie tylko g5...
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli z zew. CPE z serii G5 tez lipa, po co taki model na T830 jak jest MC889A PRO na X65? Dlaczego ZTE nie podchodzi do sprzętu klienckiego 5G tak samo jak do segmentu telefonów . Na pewno jest mistrzem marketingu na MWC , obiecuje wiele w Europie pokazuje zaawansowany sprzet a potem wychodzi jak zwykle i w Europie modele budzetowe a nie z wyższej pólki.
A co do konkurencji to na naszym rynku jest akurat niewielka ale Zyxel zaczyna wchodzić do ofert operatorów i przy dobrych cenach moze tez namieszać, oni tez stawiają na Mediatek T830 i Filogic, NR5307 i NR7305 to wasi bezposredni klienci w tych segmentach. Pytanie na ile je wyceni i wejdzie na poważnie na nasz rynek.
A co do sprzetu z kartami BE1900 to póki co takie karty w laptopach to raczej nie występuja, za 200-300 zł sa jakies BE9200/9300 ale to rzadkość, za taka kasę to swichT 5X 2.5GE a nawet 8x2.5GE do sieci lokalnej jest lepszym wydatkiem. Cyferkami na WiFi jarają się ci którzy nie wiedzą że takie osiagi to w teorii a jak juz ma być szybko to w poblizu routera a nie w pietrowym domu ze stropami z ogrzewaniem podłogowym i ścianami. Naczytają sie tego marketingowego bełkotu, nakupią gratów a potem dzwonią do mnie bo im nawwet 1Gb/s na Wifi nie działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Mimo całej tej czasami trudnej dyskusji mozna podsumować ze teraz już wiadomo jak to wyglada z ZTE i jego modelami na naszym rynku i oto chodziło bo to ucina dalsze spekulacje i teorie spiskowe w tej kwestii. Brakowało takiego głosu i tych informacji, a perspektywy wygladają obiecujaco , mam nadzieję ze w myśl przysłowia co się odwlecze to nie uciecze ZTE bedzie prezentował kolejne zaawansowane modele dla tych którzy poszukują najnowszego sprzetu.
No i nikt nie twierdził ze ZTE oszukuje, po prostu stosuje nazewnictwo modeli które czasami bywa mylące , a przy szerokiej gamie sprzetu i różnych rynkach bywa to kłopotliwe i trudne dla przecietnego uzytkownika, sam gubię się w tych ULTRA, PRO , G5 coś tam itp, itd
Warto by to jakoś usystematyzować na Forum bo dla zwyklego Kowalskiego to już absolutna magia.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

A ja to podsumuje jednym słowem KONKURENCJA, tylko tyle i aż tyle.
Gdy na rynku się dzieje to i towat jest coraz bardziej różnorodny i tańszy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Podsumowując 95-98% użytkowników zupełnie nie interesują chipsety modemu 5G, porty kablowe LAN, liczy się marketingowe WiFi a to że zasięgi WiFi z tych sprzętów są mizerne bo moce malutkie (dużo niższe niż przepisy pozwalają) też w zasadzie nie ma znaczenia, do mieszkania 40-70m2 zwykle wystarczą. Liczy się tylko chwytliwa nazwa, opakowanie i pomaga w zakupie przekonujący sprzedawca.

Dla małej garstki użytkowników liczy się chipset, realne możliwości, przyjazna konfiguracja zaawansowanych opcji.

Pytanie z których użytkowników żyje producent (każdy, nie tylko ZTE o którym tu mowa).
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Racja a od siebie dodałbym jeszcze cenę, najlepiej 1 zł u operatora ale te czasy już minęły więc jak najtańszy. Najlepiej jak rata z 10 zł na m-c przez 2 lata i potem narzekanie bo Mifi LTE które polecił pan konsultant w salonie najlepiej od Alcatela coś nie halo z osiagami , zasięgiem WiFi i grzeje sie jak piec bo wiadomo ze do pracy 24/7 jako domowy to sie nie nadaje.
tommy7600
Użytkownik forum

Udało mi się dorwać jakąś wersję MC8531 na ebay.

Software Version: BD_MC8531V0.0.0B03
Hardware Version: MC8531HW1.0

Patrząc na wersję softu to jakaś pierwsza wersja. Ogólnie ma problem z agregacją pasm LTE, N78 też łapie z opóźnieniem. Co do osiągów to są bardzo ale to bardzo podobne do MC8512, co raczej było do przewidzenia. MC8512 wydaje się stabilniejszy.

Nie ma też w softcie dashboardu jak w MC8512. Nie ma też nic związanego z AI ;)

Mam też do porównania MC888 Pro na X62. I jeśli miałbym wybierać z tej trójki, to bym wybrał MC8512. Zakładam, że to kwestia softu w tym X75.

Nie mniej będę się chciał pozbyć tego egzemplarza.
ODPOWIEDZ