ZTE MF286D - problem z wyborem sieci

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bohan
Użytkownik forum

ZTE MF286D - problem z wyborem sieci

Post autor: Bohan »

Do tej pory w routerze ZTE MF286D z zakładce "network selection" miałem do wyboru dwa tryby "automatic" i "manual", po wyborze "automatic", dalej można było wybrać "automatic", "4G only", "3G only", "2G only", zaglądam teraz po kilku miesiącach i zostało tylko "4G only" i "3G only". Co się mogło stać? Czy podłączenie kabla internetowego z routera do laptopa, zamiast korzystania z WiFi mogło coś zmienić? Przy wyborze "automatic" można było dzwonić telefonu stacjonarnego podpiętego do routera, bo router automatycznie przełączał się na 3G w trakcie połączenia telefonicznego, teraz nie da się tego zrobić.

Przy ręcznym wyborze sieci na "3G only" nie łączy się, dioda pozostaje czerwona, a powinna zmienić się na kolor zielony (3G). Nie wiem, czy router mógł się sam zaktualizować i coś pozmieniać. Nic w nim nie grzebałem poza zwykłym podłączeniem kabla do laptopa.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF286D - problem z wyborem sieci

Post autor: Mig25 »

Tak ,router mógł sam się zaktualizować... Ale pewnie nie wiesz jaką masz wcześniej wersję fw a jaką teraz (to chociaż napisz jaka jest teraz).

Ale najprawdopodobniej wyłączyli Ci na BTSie 3G pozostawiając samo LTE, a akurat ten modem nie umie korzystać z VoLTE... ( I nie pamiętam ,czy wersja Nordic to umie...)
Bohan
Użytkownik forum

Software Version Nordic_MF286D_B14, ostatnia aktualizacja 23.10.2024

Tak to wygląda, jakby nie dało się teraz z niego w ogóle dzwonić, zakładkę "2G only" zabrali, a po wybraniu "3G only" nie łączy się.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

No to na pewno jest najnowsza wersja , a czy się zaktualizował teraz czy w październiku 2024 to na 100% Ci nie powiem.

Ale na pewno nie masz już na nadajniku 3G , bo się router z tym nie łączy i to jest ta przyczyna.
Bohan
Użytkownik forum

Zapomniałem dodać, że korzystam z sieci Orange, a oni wyłączają teraz nadajniki 3G.

Coś tu nie gra, zabrali mi opcję "automatic" i "2G only", z tego co wiem, to 2G nie wyłączają, a opcja zniknęła, za to zostawili 3G w opcjach, a nie mogę połączyć się z nadajnikiem, jest odwrotnie, niż powinno być.

Do tego, na logikę, opcja "automatic" powinna zostać dopóki pozostały do wyboru przynajmniej 2 inne opcje, a zostało 3G i 4G. Dopiero jak zostaje tylko jeden wariant sieci do wyboru, to wtedy niema sensu dodawać opcji "automatic", bo wybór i tak jest tylko jeden.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Napisz do "Nordic" i zapytaj...
A może u nich wyłączają 2G i stąd taka zmiana.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ