Internet w lokalizacji podmiejskiej – radiówka, LTE/5G czy Starlink?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
superjachu
Początkujący użytkownik forum

Internet w lokalizacji podmiejskiej – radiówka, LTE/5G czy Starlink?

Post autor: superjachu »

Przeprowadzam się do domu na obrzeżach miasta. Problemem jest brak sensownego internetu – obecnie w tym domu nie da się nawet porozmawiać przez telefon, a żeby coś sprawdzić w sieci muszę wychodzić z budynku (co i tak niewiele pomaga).

Światłowodu w tej lokalizacji nie ma (Orange podobno kładzie, ale nie podłącza ludzi).

Opcje, które rozważam:

Internet radiowy – realne prędkości ok. 10/2 Mbps. Testowałem na antenie od operatora, wyniki słabe, bo nie ma widzialności anteny. Na plus to niska cena abonament 50zł,lokalny operator, brak opłaty instalacyjnej, bo ją sam przeprowadziłem.

LTE/5G – najbliższy nadajnik 5G jest w odległości ok. 2000 m. Niestety sygnał %G był bardzo słaby, praktycznie zanikał. LTE również nie zachwyca – prędkości w porywach. ok. 20/3 Mbps, częściej 10-15/3Mbpsbliżej radiówki. Testowałem Play, Orange i T-Mobile.

https://beta.btsearch.pl/?data....92806 … mp;zoom=14

https://www.google.com/maps/@5...I1MDkx … FQAw%3D%3D

BTS NetWorks Łaz na pozwoleniu Orange działa w agregacji pasm LTE2100+1800+800+900 oraz pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, maszt 49 m i duże moce anten, sektor 3 na azymut 220 czyli na ciebie. To 3.3 km , bliżej w ŁAZIE jest maszt Plusa i na nim LTE2600+1800+900, drugi sektor na 120 stopni a 3 na 300.
Z drugiej strony czyli w N.Kisielinie maszt PLAY z LTE2100+1800+800 I 5G N1 w DSS z LTE2100, sektor 1 na N.Kisielin azymut 30, moze być na jego skraju, kolejny na 130 stopni ale kluczowy jest BTS NetWorks w S. Kisielinie, około 4 km ode mnie z sektorem na DK282 , to wypas z 5G3600 N78 i 4 pasma LTE2600+2100+1800+80 a na 2100MHz działa jeszcze pseudo 5G N1 w DSS z LTE2100. To maszt Plus który ma tam 5G2600+5G2100 i LTE2600+1800+900, sektor tak samo na azymut 100 stopni.

Sprzęt: test na Huawei H312-371, pożyczałem na kilka dni od brata (ale wrócił z wakacji wic używa..).. Rozważam używaną antenę/modem LTE (np. ZTE WF830), bo na rynku wtórnym można je kupić za 100–200 zł, a skoro antena Huawei H312-371 za 800-1200zł działa równie słabo...
Może polecicie cos z naprawdę dobrą anteną i wzmocnieniem

Nie wiem, czy lepiej brać abonament (ok. 90–100 zł/mies.) czy może lepiej sprawdzić jakieś oferty na kartę / pre-paid.

Starlink – koszt 215 zł/mies. przy umowie na 12 miesięcy. Prędkości pewnie100–150 Mbps. Kosztowo drożej, ale jakość dużo lepsza. Niekoniecznie chce wspierać właściciela tej firmy.

Pytania:

1.Czy w mojej sytuacji LTE/5G w ogóle ma sens? czy problem to słaby sprzęt na testach, czy da się lepiej? Może antena lepsza coś poprawi?

2. Czy radiówka jako podstawowe łącze + LTE na kartę jako dodatek? Mogę kupić router z agregacją portów WAN, pewnie przy korzystaniu przez rodzinę z kilku sprzętów naraz to się sprawdzi, ale już przy ściąganiu dużych plików nic nie zmieni? czy od razu lepiej postawić na Starlinka (roczny wydatek 2580zł a za rok, może będzie więcej możliwości, choć światłowód raczej bym nie liczył w tym czasie)

3.Czy Starlink faktycznie działa stabilnie w miejscach z bardzo słabym zasięgiem sieci komórkowych?

Z góry dzięki za sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Jan
Ostatnio zmieniony 2025-09-16, 15:48 przez superjachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet w lokalizacji podmiejskiej – radiówka, LTE/5G czy Starlink?

Post autor: Zeusek »

3. Starlink praktycznie działa wszędzie, kawałek czystego nieba i działa. Sieci komórkowej nie potrzebuje do działania.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Ten „kawałek” nieba to całkiem spory kawałek musi być. LTE starlinkowi nie potrzebne wcale. Warto apką Starlinka sprawdzić, czy niezakłócony widok na niebo jest dostateczny. W miejscu, gdzie używałem antena musiała stać praktycznie u sąsiada, bo drzewa były za blisko. Ale jak jest otwarte niebo, to już działa.
Jak nie lubisz pana M. to agregacja dwóch połączeń ma sens, szczególnie jak ruter będzie wspierał Speedify (bez tego agregacja np, 20mb i 10 mb nie da 30mb, tylko 20 dla jednej sesji i 10 na drugiej, zaś Speedify pomaga i przy ściąganiu dużych plików i dla stabilności streamingu i wideokonferencji ).
Starlinka można (mam nadzieję, że nadal) przetestować 30 dni z zwrócić (ja zwróciłem). I wreszcie pozornie (dla telefonu) słaby sygnał LTE/5G można poprawić stosując ODU z dobrą anteną. Ja na takim sobie przekraczałem 50mbps z ponad 10km - większym bowiem problemem od słabego poziomu sygnału może być przeciążenie bts. Poza transferem dużych plików to do netu (browsking, streaming, komunikacja) 50mbps starcza.
superjachu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: superjachu »

informacje z NetMonster
PLAY

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

TMOBILE

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodano po 1 [minuty]:

ORANGE
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Spróbuj jeszcze Plusa , w Starym Kisielinie ul.Wiosenna jest ten ich 5G Ultra....
kapcer
Stały użytkownik forum

Post autor: kapcer »

Albo Plus z Łaz. LTE2600+1800 też powinno dać dobre rezultaty i jest sektor mniej więcej w stronę Droszkowa.
ODPOWIEDZ