ZTE MC889A Pro i gubienie pasm / internetu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Koperfild
Początkujący użytkownik forum

ZTE MC889A Pro i gubienie pasm / internetu

Post autor: Koperfild »

Cześć, korzystam z sieci domowej opartej o router MC889A zamontowany na dachu. Od samego początku problem jest podobny - wszystko działa pięknie przez kilkanaście, czasem nawet kilkadziesiąt dni po czym przychodzi takie pół dnia / dzień / dwa dni, że internet w ogóle nie chodzi. Ewentualnie działa przez 30-40 sekund po restarcie routera. Symptomy są podobne. Tuż po włączeniu router widzi wszystkie pasma LTE/5G.
Obrazek

Jednak tuż po chwili pozostaje tylko jedno z nich.
Obrazek

Teoretycznie nadal jest nawiązane połączenie, ale w praktyce nie ma żadnej łączności. Nawet ping z routera nie przechodzi.
Obrazek
Obrazek

Próbowałem wszystkich tricków, które chatgpt sugerował - blokować poszczególne pasma, zmieniać tryb na tylko LTE. Próbować tylko 5G. Za każdym razem kończy się tak samo. Czasem pomoże 10 restartów z rzędu, a czasami przez cały dzień nie będzie internetu. Strasznie to frustrujące.

Pomysły?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC889A Pro i gubienie pasm / internetu

Post autor: matek451 »

A na jaki BTS ustawiłeś MC889A , brak lokalizacji ale po parametrach sygnału na pasmach LTE widać ze mieszkasz pod BTS-em NetWorks Dawidy, sygnał z 2 sektora przesterowany , kotwica na LTE2600, MC889A oczywiście nie powinien być skierowany na ten BTS bo zasadnicze 5G3600M N78 ma słabe parametry sygnału.
BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: BikeBarian »

Też mialem/czasami mam taki problem. Wydaje mi się że problemem jest konfiguracja BTS-a. Musialem na sztywno zablokowac go na konkretny PCI N78 oraz na konkretny PCI 4G. Inaczej dziwne konfiguracje mi wskakiwaly i internet sie zesrywał. Możliwe ze te wszystkie nadajniki co tam masz nie sa do konca skonfigurowane tak jakby modem chcial z nimi sie dogadac. U mnie nap na jednym maszcie na ktorym mam tylko 4G mam dwa sektory z ktorymi moge sie polaczyc. 5G N78 mam z innego masztu i te N78 dziala tylko wtedy kiedy polacze sie z 4G z konkretnym sektorem. Jelsi polacza sie z tym samym masztem ale innym sektorem to wtedy modem nie laczy sie na N78 nawet jak mu to wymusze w konfiguracji. Musisz poeksperymentowac - sprawdz jak jestes polaczony gdy wszystko dziala i potem skryptami poblokuj PCI na 4G i 5G.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Mi ostatnio MC889A PRO zafiksował sie na B28 ( chyba co dopiero włączonym na tym BTSie) , który jest w lini prostej ode mnie o równo 24km ( 23,95 dokładnie...)
I tak sobie jechał na tym B28 ( wraz z innymi pasmami LTE z tego BTSu) od 1 w nocy praktycznie przez cały dzień , aż stwierdziłem ,że coś jest nie tak , bo się dość wolno zrobiło....
Restart , i już było normalnie - mójBTS oddalony o 1,2km...
ODPOWIEDZ