Nowy sprzęt, 1.4km do nadajnika

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Klauss
Początkujący użytkownik forum

Nowy sprzęt, 1.4km do nadajnika

Post autor: Klauss »

Witajcie. W okolicy pojawił się nowy nadajnik. 1.4km od domu, nadają Orange i T-Mobile obecnie tylko pasma 800/900/1800/2100. Szukam czegoś co poprawi prędkości w domu, nie wiem do końca czy antenę czy zewnętrzny router.
Posiadam Huawei B535 bez anteny zewnętrznej. Prędkość jest około 2-3 razy niższa niż na telefonie stojąc po drugiej stronie okna.

Sprawa jest dość świeża bo do niedawna na nadajniku przez dłuższy czas były tylko pasma 800 i 900. Orange na BTSearch nie ma nawet pozwoleń.

Pomiary T-mobile z routerem w ręku w miejscu, w którym miałaby być antena.
https://imgur.com/a/dtC2KQV
Orange
https://imgur.com/a/d5EsvBe

Rekordowo w środku nocy udało mi się złapać z telefonu na Orange ponad 200MBps.
Korzystam w routerze z karty Orange, ale przesiadka na T-Mobile nie jest jakimkolwiek problemem.

Jedyna przeszkoda terenowa do nadajnika to własna stodoła.
Nadajnik Grzywna - gm. Chełmża, Kujawsko-pomorskie wieża T-Mobile
Robiłem testy z miejsca, z którego widać nadajnik gołym okiem, ale różnice w prędkości były niezauważalne. W dodatku wiązałoby się to z ciągnięciem około 10m kabla.

Dotychczas korzystałem z drugiego nadajnika, oddalonego 2.6km.
Ostaszewo - gm. Łysomice, Kujawsko-pomorskie Ostaszewo 33 - wieża Cellnex / Towerlink

Zastanawiam się czy iść w samo LTE czy może od razu pójść przyszłościowo i kupić sprzęt obsługujący 5G z nadzieją, że T-Mobile w końcu je uruchomi na moim terenie.

Dziękuje za wszystkie sugestie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nowy sprzęt, 1.4km do nadajnika

Post autor: matek451 »

Brak screena z testu na telefonie 5G Android z kartami tych operatorów w domu i na zewnątrz, screeny z NetMonster i speedtestów. Brak lokalizacji, ale 2 sektor z BTS-a NetWorks Grzywna na azymut 190 stopni.
ODPOWIEDZ