Światłowód - wykonanie instalacji wewnętrznej.

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wesolyyyy
Stały użytkownik forum

Światłowód - wykonanie instalacji wewnętrznej.

Post autor: wesolyyyy »

Cześć.
Z racji że umowa na internet LTE mi się kończy, a światłowód stał się dostępną opcją, to pora na przesiadkę.
Potrzebuję publicznego IP, nawet zmiennego, więc Play z miejsca odpada, trzeba się pogodzić z Orange. I tutaj pojawiają się dwie sprawy:
Pierwsza taka, że chcę zewnętrzny ONT. Usługa będzie i tak na zewnętrznej sieci używanej przez Orange, więc z tego co czytałem ONT dać muszą. Przyłącze światłowodu będzie napowietrzne, do ściany szczytowej i wejście na strych. Mogę dać ONT przy tej ścianie i od ONT do routera położyć jakieś 20m skrętki komputerowej CAT7. Mogę też poprosić instalatora o montaż gniazda światłowodowego zaraz po wejściu do budynku, i do tego gniazda podepnę własny światłowód ciągnięty do szafy multimedialnej do której wrzucę ONT i podepnę patchcordem do routera.
Którą opcję wybrać? A jeżeli drugą, to jakiego typu patchcord światłowodowy kupić bym mógł go bez problemu podłączyć do ONT i gniazda montera?
Nie wiem czy to ważne, ale chyba wezmę pakiet 1Gbps. Więcej moja sieć i tak nie pociągnie. Czy konfiguracja dostępu do internetu światłowodowego odbywa się na samym ONT jakoś po LAN, czy jako APN na routerze docelowym (moim)?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Światłowód - wykonanie instalacji wewnętrznej.

Post autor: wojteks »

ONT (o ile dostaniesz) daj w szafie multimedialnej bo potrzebuje zasilania a nie każde jest zasilane PoE. Oczywiście możesz zakończyć śwatłowód od dostawcy gdzie będzie wygodnie i dalej dodać własny odcinek (patchcord) o odpowiedniej długości do ONT lub Funboxa.

Na 99% będzie to kabel z gniazdami SC-APC (zielone).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ