Router zewnętrzny/wewnętrzny - dość bliski BTS
Moderator: Moderatorzy
-
lukinar
- Początkujący użytkownik forum
Router zewnętrzny/wewnętrzny - dość bliski BTS
Witam,
potrzebuję pomocy z wyborem routera - niestety nie znam się wystarczająco na tym, a mimo dość bliskiego BTSa (ok. 300m) proste routery z sieciówek nie robią zbyt dobrych wyników - download na poziomie 20-30 Mb/s.
Przesyłam screena lokalizacji BTS
https://ibb.co/MyzBKctn
Miejscowość:
Kolonia Zawada 97-200
Znalazłem taki używany router, jednak zastanawiam się czy da się znaleźć coś innego być może lepszego.
https://allegro.pl/oferta/router-na-kar ... gle.com%2F
Budżet to najlepiej coś w granicach max. 400-450 zl, chociaz wiadomo, jak się uda coś tańszego, to tylko lepiej.
Jako że BTS jest dość niedaleko, to być może nie ma potrzeby bardzo zaawansowanego sprzętu.
Mam internet mobilny - karta SIM z Tmobile
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!
potrzebuję pomocy z wyborem routera - niestety nie znam się wystarczająco na tym, a mimo dość bliskiego BTSa (ok. 300m) proste routery z sieciówek nie robią zbyt dobrych wyników - download na poziomie 20-30 Mb/s.
Przesyłam screena lokalizacji BTS
https://ibb.co/MyzBKctn
Miejscowość:
Kolonia Zawada 97-200
Znalazłem taki używany router, jednak zastanawiam się czy da się znaleźć coś innego być może lepszego.
https://allegro.pl/oferta/router-na-kar ... gle.com%2F
Budżet to najlepiej coś w granicach max. 400-450 zl, chociaz wiadomo, jak się uda coś tańszego, to tylko lepiej.
Jako że BTS jest dość niedaleko, to być może nie ma potrzeby bardzo zaawansowanego sprzętu.
Mam internet mobilny - karta SIM z Tmobile
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Re: Router zewnętrzny/wewnętrzny - dość bliski BTS
Wybierajac T-mobile sam sobie założyłeś pętlę na szyję. Masz bardzo dobre prędkości na tej nędzy T-mobile na tym bieda BTS-ie. Lepszych z niego nie było i nie będzie. A sprzet z linka to złom. Chcesz mieć normalny internet mobilny to zmień operatora, wybór jest jeden i oczywisty, powinieneś od razu z niego korzystać , agregacja 4 pasm LTE na 55MHz pasma robi swoje i do tego operatora konkretny sprzęt , wystarczy budzet który masz.
-
lukinar
Dzięki wielkie za odpowiedźmatek451 pisze: 2025-11-12, 22:51 Wybierajac T-mobile sam sobie założyłeś pętlę na szyję. Masz bardzo dobre prędkości na tej nędzy T-mobile na tym bieda BTS-ie. Lepszych z niego nie było i nie będzie. A sprzet z linka to złom. Chcesz mieć normalny internet mobilny to zmień operatora, wybór jest jeden i oczywisty, powinieneś od razu z niego korzystać , agregacja 4 pasm LTE na 55MHz pasma robi swoje i do tego operatora konkretny sprzęt , wystarczy budzet który masz.
Rozumiem, że Orange ma tu dużo większy sens. Prawdę mówiąc zostały mi ostatnie miesiące umowy, więc mogę nawet teraz już zmienić, bo dużo nie stracę.
Czy mógłbyś mi jeszcze proszę polecić jakiś konkretny router? Czy rozumieć to tak, że najlepiej wziąć umowę już z jakimś routerem od Orange? Z tym że też nie chciałbym żeby wcisnęli mi byle co - najchętniej chyba kupiłbym na własną rękę
Słyszałem, że poleca się Nokia CPE i do tego jakiś router wewnętrzny, jednak niestety się nie znam, bardzo zależałoby mi na jakimś konkretnym modelu
Będę wdzięczny i dzięki za czas!
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
A czym się różni Orange w kwestii infrastruktury od T-mobile na tym BTS-ie NetWorks, taka sama nędza czyli LTE800+900 na 15MHz pasma. Tam ci operatorzy nie istnieją i wyglada to dziwnie na przedmiesciach Tomaszowa ale takie są fakty. W Z awadzie masz maszt operatora który bije ich po całości i to z niego należało korzystać od kilku lat.
-
lukinar
Okej, rozumiem, że chodzi o Playa i BTS w Zawadzie.matek451 pisze: 2025-11-13, 01:57 A czym się różni Orange w kwestii infrastruktury od T-mobile na tym BTS-ie NetWorks, taka sama nędza czyli LTE800+900 na 15MHz pasma. Tam ci operatorzy nie istnieją i wyglada to dziwnie na przedmiesciach Tomaszowa ale takie są fakty. W Z awadzie masz maszt operatora który bije ich po całości i to z niego należało korzystać od kilku lat.
Kiedyś faktycznie przez kilka nawet lat z niego korzystałem, bo tego bieda z tmobile/orange nie było. Faktycznie mimo że był dalej to wykręcałem lepsze wartości. Niestety minus był taki, że był on przeciążony, bo cała wieś i okolica się z nim łączyła, przez co czasami średnio działał.
Zależy mi przede wszystkim na pomocy rodzicom, bo ja już tam nie mieszkam, i chciałbym żeby mieli całkiem stabilne połączenie nawet kosztem szybkości - więc myślę, że może nawet lepiej już zostać przy tym aktualnym BTS.
Domyślam się, że z tego kiczowego BTS nie da się za dużo wyciągnąć - jednak chciałbym spytać czy lepszy router pozwoli wyciągnąć z niego coś więcej czy nie będzie różnicy i nawet można lecieć na zwykłym, tanim routerze (odleglość tak jak wspominałem z 300m) - i jak już to o jakim modelu można pomyśleć
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
A na czym korzystałes z Play, to stacja bazowa z LTE2600+2100+1800+800, liczą się trzy pierwsze i ich agregacja czyli wymagany był zawsze sprzet z minimum 3 CC CA QAM256 i jak masz do niego z 2 km to należało poprawić parametry sygnału na 1800-2100MHz. Z tego co napisałeś o sprzęcie który kupowałes to widać że po prostu nie umiałeś korzystać z internetu mobilnego a zmiana operatora na T-mobile bo postawili ci tą nędzę obok tylko to potwierdza.
Niestety ale 95% użytkowników internetu mobilnego robi tak samo i narzeka , stacja z agregacja 4 pasm LTE na 55MHz ma duzy potencjał , ta działa na 4 sektorach i 2 ma na azymut 120 stopni czyli na Kolonię Zawada, BTS ma tez pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100.
Dodatkowo Play ma pozwolenie na BTS we Wiadernie.
Nie podałeś lokalizacji ale PLAY na Zawadzkiej ma BTS z 5g3500 N78 i kompletem pasm LTE , sektor 3 na azymut 230 czyli na Zawadę.
Dziwne że sam świadomie pomijasz tego operatora, test na pre-paidzie Virgin Mobile to 5 zł za kartę i na niej 750GB/m-c za darmo, telefon 5G Android, test na zewnątrz i screeny z NetMonster i speedtestu.
Dziwi mnie to niewolnicze podejście do T-mobile, operator nie posiada tam infrastruktury która zapewni porzadną usługę dla rodziców, minimalizm nie popłaca.
Do takiego BTS-a wystarczy sprzęt za 100 zł ale na cuda nie ma co liczyć, skoro twierdzisz ze Play majacy 55MHz pasma na 4 sektorach jest zapchanyto jakim cudem T-mobile z 15MHz na LTE800+900 na 3 sektorach czyli majacy z 5 razy mniejszą pojemność na BTS-ie ma obsłuzyć swoich klientów w tej okolicy i zapewnić normalne osiagi?
To fizyka i ma swoje prawa.
Niestety ale 95% użytkowników internetu mobilnego robi tak samo i narzeka , stacja z agregacja 4 pasm LTE na 55MHz ma duzy potencjał , ta działa na 4 sektorach i 2 ma na azymut 120 stopni czyli na Kolonię Zawada, BTS ma tez pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100.
Dodatkowo Play ma pozwolenie na BTS we Wiadernie.
Nie podałeś lokalizacji ale PLAY na Zawadzkiej ma BTS z 5g3500 N78 i kompletem pasm LTE , sektor 3 na azymut 230 czyli na Zawadę.
Dziwne że sam świadomie pomijasz tego operatora, test na pre-paidzie Virgin Mobile to 5 zł za kartę i na niej 750GB/m-c za darmo, telefon 5G Android, test na zewnątrz i screeny z NetMonster i speedtestu.
Dziwi mnie to niewolnicze podejście do T-mobile, operator nie posiada tam infrastruktury która zapewni porzadną usługę dla rodziców, minimalizm nie popłaca.
Do takiego BTS-a wystarczy sprzęt za 100 zł ale na cuda nie ma co liczyć, skoro twierdzisz ze Play majacy 55MHz pasma na 4 sektorach jest zapchanyto jakim cudem T-mobile z 15MHz na LTE800+900 na 3 sektorach czyli majacy z 5 razy mniejszą pojemność na BTS-ie ma obsłuzyć swoich klientów w tej okolicy i zapewnić normalne osiagi?
To fizyka i ma swoje prawa.
-
lukinar
Jasne, to co piszesz ma jak najbardziej sens. Co do routera to miałem wtedy ten od playa ZTE WF830, a jak widzę, on używał tylko dwóch pasm, a nie trzech, więc mogło być lepiej.
Jak będę w tym domu to porobię testy i rozejrzę się za takim routerem oraz anteną, dzięki raz jeszcze za wszystkie informacje!
Jak będę w tym domu to porobię testy i rozejrzę się za takim routerem oraz anteną, dzięki raz jeszcze za wszystkie informacje!
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
WF830 agreguje 2 pasma w QAM64 czyli LTE2600+2100 w Play to 35MHz co przy MIMO2X2 w teorii DL do 262Mb/s, router z agregacją LTE2600+2100+1800 w QAM256 czyli na 50MHz w MIMO2X2 w teorii DL do 500Mb/s. Do takich stacji bazowych modem LTE minimum 12 kat. w routerze.
BTS T-mobile póki co na LTE800 to 10MHz w MIMO2X2 QAM64 to DL do 75Mb/s, a LTE900 na 5MHz przy SISO1X1 o DL do około 18Mb/s. To pokazuje jaka przepaść dzieli stacje bazową NetWorks dla T-mobile i Orange od tej w Play.
BTS T-mobile póki co na LTE800 to 10MHz w MIMO2X2 QAM64 to DL do 75Mb/s, a LTE900 na 5MHz przy SISO1X1 o DL do około 18Mb/s. To pokazuje jaka przepaść dzieli stacje bazową NetWorks dla T-mobile i Orange od tej w Play.