ZTE MC888A - Traci zasieg?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kubsztix
Początkujący użytkownik forum

ZTE MC888A - Traci zasieg?

Post autor: kubsztix »

Witam, od jakiegos czasu posiadam router ZTE MC888A, na samym poczatku bylo wszystko tak jak byc powinno(przynajmniej tak mi sie wydaje), od kilku dni zauwazylem, ze wieczorami router traci zasieg (wczesniej zawsze pelny zasieg, w dzien tez pelny zasieg) i predkosc internetu zamiast plus minus 500mb/s spada do 1-2mb/s.
Do nadajnika mam jakies max 50m, z okna salonu widze maszt, router jest dokladnie przy tym oknie skierowany w strone masztu.
Nie napisalem jaki operator bo nie mieszkam w polsce, chcialbym zasiegnac porad znawcow tematu bo w dziedzinie internetow mobilnych srednio sie znam.
Moge jedynie dodac, ze mam internet 5g jednego z tutejszych operatorow, jest to internet 5g "dla domu".
Z gory dziekuje za pomoc, Pozdrawiam.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC888A - Traci zasieg?

Post autor: Mig25 »

Zobacz jak prędkość spadnie , czy ciągle do tego samego nadajnika podpiety jesteś , i czy te same bandy agregujesz...
kubsztix

Mig25 pisze: 2025-11-25, 15:20 Zobacz jak prędkość spadnie , czy ciągle do tego samego nadajnika podpiety jesteś , i czy te same bandy agregujesz...
Jesli mozna wiedziec, gdzie to mozna sprawdzic? W zakladce informacje o sieci?
Obrazek
Tak jest teraz, pelny zasieg, normalne predkosci.
Mig25
Guru bezprzewodowy

No tak , głównie patrz na 5G PCI , czy N78 będzie cały czas , i będzie miałtą samą wartość.

Dodatkowo , czy kotwica LTE się nie zmieni (też czy to będzie B8 , czy 3G/4G PCI się nie zmieni).
kubsztix

Mig25 pisze: 2025-11-25, 16:20 No tak , głównie patrz na 5G PCI , czy N78 będzie cały czas , i będzie miałtą samą wartość.

Dodatkowo , czy kotwica LTE się nie zmieni (też czy to będzie B8 , czy 3G/4G PCI się nie zmieni).
Dziekuje, jak sygnal spadnie sprawdze i dam znac.
kubsztix

Wlasnie spadla sila sygnalu, predkosc internetu 3.9mb/s i jest katastrofa. Wyglada to tak:
Obrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

No i przełącza się w 5G z n78 na n1 .... Pewnie ma taką samą wartość jak w Polsce,a dodatkowo jego sygnał jest znikomy ( pewnie nie jest z tego nadajnika za oknem) ....
Spróbuj w wyborze pasm wyłączyć to n1 , może będzie się wtedy tego n78 bardziej trzymał.
kubsztix

Mig25 pisze: 2025-11-25, 17:40 No i przełącza się w 5G z n78 na n1 .... Pewnie ma taką samą wartość jak w Polsce,a dodatkowo jego sygnał jest znikomy ( pewnie nie jest z tego nadajnika za oknem) ....
Spróbuj w wyborze pasm wyłączyć to n1 , może będzie się wtedy tego n78 bardziej trzymał.
Nie bardzo wiem gdzie to zmienic, w ogole nie wiem czy mam ta opcje, szukam i nie moge znalezc wyboru pasm.
Dziwne jest tez to, ze w telefonie tez mam 5g internet na innej karcie i jest dokladnie to samo. Dzieje sie tak od kilku dni doslownie.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Spróbuj dodatkami do Chrome , np autorstwa tego kolegi z Włoch: https://miononno.it/router/zte-mc888
kubsztix

Znalazlem na stronie tutaj w kraju, adresy ukrytych menu routera. Wszedlem na "debug site" i widze ze sa opcje np. 4G band selection i NR5G Band Lock. Nie wiem czy to to?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Próbuj , ale wydaje mi się ,że to w menu debug nie działa. ( przynajmniej jak pamiętam w MC801A nie działało , może w nowszych działa...)
kubsztix

Nie bardzo wiem ktore ustawic, jak pisalem na wstepie nie bardzo sie znam na tym.
Zobaczylbym z debug site, jak nie bedzie dzialac to z tym skryptem.
kubsztix

Dzisiaj to samo, pisalem z obsluga klienta i mi pan doradzil, zebym router poprzestawial, haha. Wszedzie to samo klient na koncu w lancuchu pokarmowym. Teraz mysle, czy kombinowac i meczyc sie z tymi pasmami,ewentualnie kupic modem zewnetrzny na amazonie i zobaczyc czy bedzie lepiej(jak cos oddam). Swoja droga ZTE mc889 ma w menu wybor bts? Czy monitorowac siec przez jakis czas, robic screeny, przygotowac dokumentacje i isc na wojne z nimi, zerwac umowe albo jakis rabat wyciagnac za te predkosci mierne i dzisiaj dopiero zauwazylem w bloku ze jest swiatlowod z magenty niby. :facepalm:
Mig25
Guru bezprzewodowy

Pewnie ,że światłowód najlepszy.

Ustawiłeś w końcu te pasma tym skryptem ? Próbuj tym viewtopic.php?t=65682
kubsztix

Mig25 pisze: 2025-11-26, 18:26 Pewnie ,że światłowód najlepszy.

Ustawiłeś w końcu te pasma tym skryptem ? Próbuj tym viewtopic.php?t=65682
Dziekuje ci bardzo, wlasnie dzieki temu linkowi udalo sie to zrobic. Szukalem dzisiaj pol dnia. Dziala, teraz tylko napisz prosze co mam tutaj naustawiac :)
O dziwo wlasnie z godzine dziala internet normalnie, ale tez przez ta godzine pisalem na czacie z obsluga klienta mojego internetu, napisali ze moje miejsce tutaj jest katastrofalnie obciazone i nie bardzo cos moga zrobic z tym. Zapytalem czy moge zerwac umowe z powodu tego cyrku, odpisali, ze tak, ale nie jest mi w stanie powiedziec teraz, czy bedzie to bez kosztow czy nie, bo to musza moj przypadek indywidualnie rozpatrzyc.
ale dobra moze suda sie cos ustawic za pomoca tego skyptu.
Mig25
Guru bezprzewodowy

W tym skrypcie do ustawiania pasm służy "przycisk" ( czy może napis) "LTE Bands" i "5G Bands".

Obok nich masz "predeiniowane" pasma (czyli takie jakie autor dla siebie uznał za najlepsze) ,ale jak naciśniesz na napisy , to bedziesz mógł ustawić własne.

No i teraz gorsza część, bo nie jest to w Polsce , nie wiem jaki to operator , stąd trudno mi powiedzieć , jakie pasma są generalnie lepsze....

Na początek ustawił bym w 5G Band tylko pasmo n78 , i zobaczył wtedy co się dzieje ( bo jak zmieniło się u Ciebie z n78 na n1 to nagle i jego sygnał był słaby i było "po internecie).

Później popatrzył bym na pasma LTE ... generalnie takie pasma z niską częstotliwością ( włąśnie takie jak u Ciebie są ( czyli B8 na 800Mhz i B20 na 900MHz ) są pasmami zasięgowymi ( czyli takimi ,gdzie jak najwieksza liczba ludzi się łączy ) , a potrzeba pasm pojemnościowych ( i tu brakuje mi wiedzy jakie to mogą być u Ciebie , w Polsce to B7 , B3 , B1 ).
kubsztix

Jestem w austrii, konkretnie wieden, operator A1.
Wczoraj wlasnie znalazlem na tej samej stronie co mi dzisiaj wyslales tam byl link do lteoestereich forum i tam nawet ten sam chlop wrzucil ten adres do debug strony routera o czym pisalem wczoraj.

Na chwile obecna internet dziala dobrze, ale wlasnie w 5G BANDS ustawilem n78 tak jak bylo wczesniej, zobaczylem tez jak zmienie na n1, tak jak bylo slabo, zrobilem speedtsest i bylo okolo 20mbs, zmienilem na n78 i jest 430mbs. Oby tak zostalo.

Obecnie BANDS wyglada tak: B8(10MHz) + n78(10MHz) + n78(40MHz) (ta tabelka ze skryptu).

Takie cos znalazlem, przetlumaczone:
Pasma LTE używane w Wiedniu: Najważniejsze pasma częstotliwości dla LTE w Wiedniu to zazwyczaj 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz. Prędkość a zasięg: 2600 MHz: Umożliwia najwyższą prędkość transmisji danych. 800 MHz: Oferuje większy zasięg i dlatego jest ważne dla zasięgu sieci na obszarach wiejskich, ale może być również używane w miastach.

I takie cos:
W Wiedniu operatorzy komórkowi wykorzystują 5G głównie w pasmach częstotliwości 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, a przede wszystkim w zakresie od 3,4 GHz do 3,8 GHz. W przyszłości dojdzie również pasmo 26 GHz.
Trzej główni austriaccy operatorzy – A1, Magenta i Drei – wylicytowali prawa do częstotliwości we wszystkich tych zakresach.
kubsztix

Ogolnie dalej to samo, zmienilem 5g na n78 to czasem jakby calkiemn 5g gubil, tylko Lte sie zmienia i taka ciekawostka, ze nie moge zmienic pasm Lte, wyskakuje login administratora, ze jest potrzebny.
Obrazek
Takze chyba nic z tego nie bedzie, teraz mam wlasnie 0,2mbs.
Mig25
Guru bezprzewodowy

To się zaloguj jeszcze raz... (tym samym loginem i hasłem co się normalnie logujesz).
kubsztix

Nie administrator tylko developer jednak.
Obrazek
Nie dziala ten login niestety.

Jedyne co zauwazylem to to, ze zasieg na routerze sie nie zmniejsza, jest caly czas full, ale czesciej w ogole nie pokazuje pasm 5g, jakby w ogole sie nie laczyl.
Ostatnio zmieniony 2025-11-27, 19:27 przez kubsztix, łącznie zmieniany 1 raz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

A najpierw próbowałeś się logować na tej stronie : http://192.168.1.1/index.html#developer_login

W MC888 od Plausa też trzeba było najpierw tam się zalogować ( najpierw normalnie , później jeszcze raz na powyższą stronę) , ale tam login i hasło było to samo...
kubsztix

Nie dziala to, czytalem wlasnie na forum tutaj austriackim, ze jak brandowany jest od a1 to nie moga wejsc tez bo haslo jest prawdopodobnie u dostawcy.
Opcja jedynie na probe niebrandowany router, ale mysle, ze nie jeden tutaj probowal ominac to i oni nie pozwola na nic wiecej.
Wczoraj pisalem na czacie to pisali, ze bardzo obciazony jest i nic nie mozna zrobic, dla mnie to jest dziwne,ze od tygodnia tak sie dzieje, a w czesiej bylo dobrze, wydaje mi sie, ze nagle nie pzybylo urzadzen tyle, ze obciazony tak mocno jest bts,a wczesniej nie byl.. Nie wiem, porobie przez kilka dni speedtesty, udokumentuje i pojde sie klocic chyba z nimi, ze zrywam umowe.
ODPOWIEDZ