Od początku, potrzebuję od wiosny 2026 internet do pracy zdalnej, posiadam od 10 lat antenę z cybertecha (Antena Dualna LTE/4G 15dBi do Huawei E3272). Chodziło w miarę ok, dwa odbiorniki z włączonymi filmami/yt chodziło w rozsądnej rozdzielczości, przy gorszej pogodzie może trochę przycinało jeśli były dwa włączone. Kolega w sąsiedniej miejscowości wstawił 889 z kartą orange, mówił że osiąga 700mb pobierania, ogólnie zadowolony, drugi taki zestaw w jego miejscowości. Zachęcony jego opinią i poleceniami na forach wstawiłem u siebie 889a pro z mocniejszą anteną, bo myślę mam 300m dalej od niego do tego samego nadajnika (4,55 km), mam lepszą widoczność i wyżej zamontowaną antenę.

Okręcałem antenę na najmocniejszy SINR przy 5G, waha się między 12-20 dB, najczęściej 13-18 dB. Okręcałem w takim zakresie że podejrzewam jeśli miało łapnąć jakiś lepszy nadajnik z tych czterech na zdjęciu to by łapnęło chcąc niechcąc. Prędkość pierwszego dnia osiągnąłem okolice 250mb/80mb na zaznaczonych wszystkich pasmach, co trochę rozczarowało przy 700 kolegi, ale do teraz nie osiągnąłem wyników z pierwszego dnia, a była to sobota około 15, więc raczej trochę obciążony nadajnik o tej porze.
Kolejnego dnia rozpoczęły się problemy, nie otwierało podstawowych stron, zmieniłem IPv6 na IPv4, zacząłem zmieniać pasma na te które posiada mój BTS, sprawdziłem po ID że lte łączy się z wycelowanym btsem, n78 łączy się ciągle tylko z jednym btsem więc podejrzewam że to również ten w który celowałem. Zmiany pasm na różne konfiguracje z 1800 - 2100 - 2600 mhz dawały poprawę na chwilę, ale to juz prędkości poniżej 90mb pobierania, ping około 20.

Sprawdzałem raporty PEM nadajnika, co prawda znajduje się raczej między dwoma kierunkami nadawania, ale to prawie takie same wartości według azymutu jak u kolegi, może nawet trochę lepsze u mnie. Łapało mi również przy 2600 jeden i drugi kierunek nadawania z tego samego bts (jeśli dobrze zrozumiałem, bo różniły się ID a ten sam bts). Co prawda filmy na yt otwiera obecnie w większej rozdzielczości niż na poprzedniej antenie, ale przy codziennym użytkowaniu straszne muli strony, otwieranie sekcji komentarzy na fb, zdjęć, czas oczekiwania, nawet przycina radio internetowe.
Myślałem może przez sposób montażu są wahania zasięgu i sinr, ale chat gpt podpowiedział sprawdzić przy odłączonym zasilaniu anteny TV i odłaczonej od telewizora, nie zauważyłem zbytnio różnicy.

Czy da się uratować ten zestaw, coś pominąłem? Spodziewałem się lepszego efektu za 1500 zł, a chodzi gorzej w codziennym użytkowaniu niż 10 letnia antena 4g za 200 zł z hakiem. Światłowód będzie albo i nie będzie za rok albo 3. Obawiam się czy antena zostanie w ogóle zaakceptowana jeśli wisi już kilka dni na kominie w ten śnieg, kabel też przeciągany dziurami nie wygląda jak nowy.