ZTE MC889A PRO przymula otwieranie stron

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek12345
Początkujący użytkownik forum

ZTE MC889A PRO przymula otwieranie stron

Post autor: tomek12345 »

Cześć, proszę o rady czy da się uratować mój zestaw.

Od początku, potrzebuję od wiosny 2026 internet do pracy zdalnej, posiadam od 10 lat antenę z cybertecha (Antena Dualna LTE/4G 15dBi do Huawei E3272). Chodziło w miarę ok, dwa odbiorniki z włączonymi filmami/yt chodziło w rozsądnej rozdzielczości, przy gorszej pogodzie może trochę przycinało jeśli były dwa włączone. Kolega w sąsiedniej miejscowości wstawił 889 z kartą orange, mówił że osiąga 700mb pobierania, ogólnie zadowolony, drugi taki zestaw w jego miejscowości. Zachęcony jego opinią i poleceniami na forach wstawiłem u siebie 889a pro z mocniejszą anteną, bo myślę mam 300m dalej od niego do tego samego nadajnika (4,55 km), mam lepszą widoczność i wyżej zamontowaną antenę.
Obrazek
Okręcałem antenę na najmocniejszy SINR przy 5G, waha się między 12-20 dB, najczęściej 13-18 dB. Okręcałem w takim zakresie że podejrzewam jeśli miało łapnąć jakiś lepszy nadajnik z tych czterech na zdjęciu to by łapnęło chcąc niechcąc. Prędkość pierwszego dnia osiągnąłem okolice 250mb/80mb na zaznaczonych wszystkich pasmach, co trochę rozczarowało przy 700 kolegi, ale do teraz nie osiągnąłem wyników z pierwszego dnia, a była to sobota około 15, więc raczej trochę obciążony nadajnik o tej porze.

Kolejnego dnia rozpoczęły się problemy, nie otwierało podstawowych stron, zmieniłem IPv6 na IPv4, zacząłem zmieniać pasma na te które posiada mój BTS, sprawdziłem po ID że lte łączy się z wycelowanym btsem, n78 łączy się ciągle tylko z jednym btsem więc podejrzewam że to również ten w który celowałem. Zmiany pasm na różne konfiguracje z 1800 - 2100 - 2600 mhz dawały poprawę na chwilę, ale to juz prędkości poniżej 90mb pobierania, ping około 20.
Obrazek
Obrazek
Sprawdzałem raporty PEM nadajnika, co prawda znajduje się raczej między dwoma kierunkami nadawania, ale to prawie takie same wartości według azymutu jak u kolegi, może nawet trochę lepsze u mnie. Łapało mi również przy 2600 jeden i drugi kierunek nadawania z tego samego bts (jeśli dobrze zrozumiałem, bo różniły się ID a ten sam bts). Co prawda filmy na yt otwiera obecnie w większej rozdzielczości niż na poprzedniej antenie, ale przy codziennym użytkowaniu straszne muli strony, otwieranie sekcji komentarzy na fb, zdjęć, czas oczekiwania, nawet przycina radio internetowe.

Myślałem może przez sposób montażu są wahania zasięgu i sinr, ale chat gpt podpowiedział sprawdzić przy odłączonym zasilaniu anteny TV i odłaczonej od telewizora, nie zauważyłem zbytnio różnicy.
Obrazek
Czy da się uratować ten zestaw, coś pominąłem? Spodziewałem się lepszego efektu za 1500 zł, a chodzi gorzej w codziennym użytkowaniu niż 10 letnia antena 4g za 200 zł z hakiem. Światłowód będzie albo i nie będzie za rok albo 3. Obawiam się czy antena zostanie w ogóle zaakceptowana jeśli wisi już kilka dni na kominie w ten śnieg, kabel też przeciągany dziurami nie wygląda jak nowy.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC889A PRO przymula otwieranie stron

Post autor: Mig25 »

Niestety sygnał 3500MHz jest dość kierunkowy , i odbija się baardziej od różnych rzeczy...

Na początek , musisz wiedzieć jaki nadajnik ( a najlepiej jeszcze jaki sektor ,czyli w którą stronę skierowany) ma PCI 156 dla n78 , bo to wcale nie musi być ten najbliższy....
Więc jest kilka wyjść
1 . Zrobić sobie "mapę" n78 Orange w Twojej okolicy , jeżdżąc z telefonem 5G wokół każdego z tych BTSów.... ( najlepiej Samsung ,bo on ma menu serwisowe *#0011# ,z którego dokładnie wyczytamy PCI z jakim jesteśmy aktualnie połączeni). Przeważnie BTSy mają PCI po kolei i po 3 sektory , czyli szukasz BTSa gdzie PCI jest gdzieś z przedziału 154-158.... Jak już dojdziesz który to , to kierujesz na niego MC889A PRO.

2. Możesz"na ślepo" nim obracać nie patrząc na kierunki BTSów , tak ,żeby zmniejszyć RSRP z -92dBm do najlepiej takiego poniżej -80....

Generalnie MC889A PRO ma na n78 antenę o bardzo dużym wzmocnieniu , i często (zwłaszcza przy bliższych odległościach ,tak do 1,5km) potrafi łapać dalszy sektor , albo sektor w ogóle nie skierowany w tą stronę , bo ten skierowany na nas jest dla niego za silny...
tomek12345

Dzięki, tak zrobię, muszę tylko kupić lub pożyczyć sim bo mam w innej sieci. Antenę ustawiałem trochę prowizorycznie bo z kompasem z telefonu w dłoni, ale finalnie najlepszy sygnał różnił się może o minimalny kąt obrotu :D Wydaje mi się że przeleciałem wszystkie sygnału od skierowania anteny całkowicie na południe, do skierowania na wschód. Patrzyłem tylko na SINR, nic innego, co może było błędem

U kolegi łapie ten sam PCI 156, ma właśnie tak jak mówisz RSRP -79 a sinr 30 dB. Ale mieszka bardziej na zachód, więc podejrzewam lepiej łapie ten sygnał skierowany na zachód. Ja niestety na to wychodzi że mieszkam w dziurze między północnym a zachodnim sektorem. Chociaz raport PEM sugerował że ja powinienem być w minimalnie lepszej pozycji, ale to może dosłownie błąd pomiarowy
tomek12345

Testy zrobione, PCI 155 skierowane na północ, 156 skierowane zachód, jestem prawie na łączeniu sektora 155 i 156, chociaż łapało mi dzisiaj tylko 156. Jestem widocznie na początku kąta nadawania 156. Antena dzisiaj ponownie kręcona, nic lepszego nie udało mi się uzyskać niż było z sygnałem, sinr oraz rsrp spadało wraz z minimalną zmianą kąta. Macie pomysł jak wzmocnić sygnał? Ktoś coś z tym robił? Potrzebuję wzmocnienia LTE czy 5G, żeby nie muliło w codziennym użytkowaniu? Już mniejsza z tą prędkością. Czytałem o jakichś kombinacjach z innymi antenami (talerzami z tyłu?), ale czy to tylko teorie czy ktoś spróbował w praktyce takie rozwiązane. Szczerze średnio mam chęci na ponowny demontaż i montaż starej anteny przez obecną pogodę, obawiam się że nie zostałaby w ogóle przyjęta do sklepu, więc może uda się coś wykombinować
ODPOWIEDZ