Router 5g CPE 5 info (internet może być nie dostępny...)
Moderator: Moderatorzy
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Router 5g CPE 5 info (internet może być nie dostępny...)
Witam, od kilku nastu dni następuje wyłączenie internetu, ikona Wifi w telefonie ma wykrzyknik i informację, że internet może być nie dostępny. W logach nie ma nic po za informacją, że internet został rozłączony 
Zowee H155-381 5G --> T-mobile
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Router 5g CPE 5 info (internet może być nie dostępny...)
To się dzieje tylko na wi-fi 5GHz ? Spróbuj dać w opcjach stały kanał wi-fi. Nie zaszkodzi też sprawdzić jakie masz sieci w okół, sporo jest różnych aplikacji na Androida i Windows do tego sprawdzania.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Witam, co prawda długo się nie odzywałem, ale do rzeczy, zmiana kanału nie pomaga
Dzisiaj dosłownie przed chwilą znów brak internetu, a połączenie Wifi jest, o co kaman 
Dodatkowe pytanie, co prawda u mnie jeszcze nie ma 5G 3500, ale w aplikacji mobilnej HuaCTrl Pro nie można wymusić band 78 3500, po każdym potwierdzeniu nie aktywuje się zaznaczenie na liście, czy to normalne
Dodatkowe pytanie, co prawda u mnie jeszcze nie ma 5G 3500, ale w aplikacji mobilnej HuaCTrl Pro nie można wymusić band 78 3500, po każdym potwierdzeniu nie aktywuje się zaznaczenie na liście, czy to normalne
-
duke
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ale to masz problem z WiFi czy z Internetem ... sprawdź np. po kablu czy jak na wifi nie ma internetu to czy po kablu też...?
W routerze powinieneś mieć możliwość diagnostyki ....
W routerze powinieneś mieć możliwość diagnostyki ....
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Witam, długo był spokój i znów problem na dniach powrócił. Dzisiaj oglądam na telefonie stream online i po około godzinie oglądania kręci się kółko ładowania streamu. Patrzę a przy połączeniu Wifi 5Ghz "internet może być nie dostępny"... Po około 10 minutach internet wrócił, ale skąd ta przerwa 
W logach jedyna informacja o tej godzinie, kiedy doszło do rozłączenia internetu (Wifi 5Ghz połączenie działa), piszę takie info :
Auto update config of grs fail
Po około 10 minutach internet wrócił i pisze
Auto update config of grs success
Nie wiem czy ten log ma w ogóle jakieś znaczenie.
W logach jedyna informacja o tej godzinie, kiedy doszło do rozłączenia internetu (Wifi 5Ghz połączenie działa), piszę takie info :
Auto update config of grs fail
Po około 10 minutach internet wrócił i pisze
Auto update config of grs success
Nie wiem czy ten log ma w ogóle jakieś znaczenie.
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Mógł radar się włączyć czyli coś zakłóciło sygnał i router przeskanował kanały od nowa i wybrał taki wolny od zakłóceń.
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Tyle, że kanały mam ustawione na stałe np. na 5Ghz 56 kanał.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko że 56 kanał to już jest DFS i mimo że ręcznie ustawiony może być "wyłączony" czasowo.
DFS to 52-64 i 100-140
Nie pomagam na PW!
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Hmm, ale problem był w sobotę, który pierwszy raz od dawna nie było żadnego rozłączenia internetu, w niedzielę i poniedziałek nie było rozłączenia internetu i nagle dzisiaj o godzinie 14:23 brak internetu, więc losowe dni
Kanał 56 wybrany ze względu na najlepszy sygnał w całym domu i jak pisałem, bardzo długo ten problem nie występował, praktycznie zapomniałem, że taki problem istnieje, aż tu nagle brak internetu... Jeśli 56 kanał nie jest odpowiedni, a ma u mnie najlepszy sygnał, a jak ustawie te co podałeś bez DFS to nie będę miał sygnału Wifi na parterze, który na 56 kanale odbieram bez problemu, co prawda sygnał nie jest silny, ale nie rozłącza, czyli stabilny.
I jeszcze jedno, dlaczego w logach nie ma żadnej informacji, że kanał 56 nie odpowiedni czy coś takiego
W ogóle te logi są guzik warte jak widać 
I jeszcze jedno, dlaczego w logach nie ma żadnej informacji, że kanał 56 nie odpowiedni czy coś takiego
- wojteks
- *** Administrator ***
Kanały 36-48 są bez ograniczeń (poza stałą maksymalną mocą), kanały 52-64 są z DFS i TPC (DFS = dynamiczny wybór częstotliwości; TPC = kontrola mocy nadawania).
Patrząc na radary pogodowe często widać "linie" to właśnie zakłócenia od sieci WiFi 5GHz pracujących w kanałach 52-64 czemu powinno zapobiegać DFS i TPC
Patrząc na radary pogodowe często widać "linie" to właśnie zakłócenia od sieci WiFi 5GHz pracujących w kanałach 52-64 czemu powinno zapobiegać DFS i TPC
Nie pomagam na PW!
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Hmm, czegoś tu nie rozumiem
Zasięg Wifi 5Ghz nie wydostaje się po za dach czy ściany na zewnątrz, więc jak to możliwe, że to wina radaru
Żeby radar wykrył sygnał 5Ghz to musiał by samolot wylądować dosłownie na dachu 
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
wi-fi nie ale radar już tak i zakłóca wi-fi w domu.
- wojteks
- *** Administrator ***
No tak się składa że anteny radaru są czułe, bardzo czułe ponieważ muszą odebrać odbitą falę od chmur bo mowa o radarach pogodowych (inne namierzają drony/samoloty/satelity/rakiety/ludzi/pociski itp.)Spartan33 pisze: 2025-12-10, 11:31 Hmm, czegoś tu nie rozumiemZasięg Wifi 5Ghz nie wydostaje się po za dach czy ściany na zewnątrz, więc jak to możliwe, że to wina radaru
Żeby radar wykrył sygnał 5Ghz to musiał by samolot wylądować dosłownie na dachu
![]()
Nie pomagam na PW!
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Co prawda nie sprawdziłem w momencie, kiedy w poniedziałek straciłem dostęp do internetu czy na Wifi 2.4Ghz był dostęp do internetu, ale wnioskuję, że nie, dlaczego ? Otóż po rozłączeniu internetu na Wifi 5Ghz, zalogowałem się na stronę routera i sprawdziłem czy jest dostępna nowa wersja oprogramowania i komunikat : "brak dostępu do internetu". Więc nie tylko problem na Wifi 5Ghz, ale także na Wifi 2.4Ghz, a o ile się nie mylę to na 2.4Ghz radar nie zakłóca

-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Jak możesz połączyć się z ze stoną routera , to znaczy ,że połączenie wifi z routerem jest, więc skąd pomysł ,żeby to wiązać w wifi...
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
W pierwszym poście napisałem, że połączenie z Wifi 5Ghz cały czas jest, tylko nagle w losowych dniach i godzinach na Wifi "internet może być nie dostępny" i ot cała zagatka co jest powodem, czy na pewno radar skoro przez całe wakacje, ani razu nie wystąpił ten problem 
- wojteks
- *** Administrator ***
Problem zupełnie nie związany z WiFi. To router po stronie WAN traci połączenie z internetem a przyczyny tego mogą być różne i na pewno nie związane z radarem pogodowym.
Nie pomagam na PW!
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
To jest zupełnie inny problem.
Też tak czasami miałem ale na routerze ZTE, na obecnym Huawei jeszcze nie miałem tego. To chyba problem z uwierzytelnieniem danego urządzenia i występuje tylko na wi-fi z tego co zauważyłem. Niestety nie doszedłem do tego dlaczego tak się dzieje. Przeszukałem internet, pytałem Al i zastosowałem różne rozwiązania ale nic nie pomagało. Nadal nie wiem dlaczego tak bywa i co jest przyczyną.
Też tak czasami miałem ale na routerze ZTE, na obecnym Huawei jeszcze nie miałem tego. To chyba problem z uwierzytelnieniem danego urządzenia i występuje tylko na wi-fi z tego co zauważyłem. Niestety nie doszedłem do tego dlaczego tak się dzieje. Przeszukałem internet, pytałem Al i zastosowałem różne rozwiązania ale nic nie pomagało. Nadal nie wiem dlaczego tak bywa i co jest przyczyną.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
No to jeszcze potwierdź , czy jak nie ma internetu przez Wifi , to na kablu/lanie dalej jest....Spartan33 pisze: 2025-12-10, 15:46 W pierwszym poście napisałem, że połączenie z Wifi 5Ghz cały czas jest, tylko nagle w losowych dniach i godzinach na Wifi "internet może być nie dostępny" i ot cała zagatka co jest powodem, czy na pewno radar skoro przez całe wakacje, ani razu nie wystąpił ten problem![]()
- Spartan33
- Stały użytkownik forum
Skoro po zalogowaniu się do routera pisało, że nie ma dostępu do internetu to na lanie będzie to samo. A jeśli już... Dzisiaj cały dzień z połączeniem przez Wifi 5Ghz i żadnego rozłączenia internetu, i o co tu chodziMig25 pisze: 2025-12-10, 17:52No to jeszcze potwierdź , czy jak nie ma internetu przez Wifi , to na kablu/lanie dalej jest....Spartan33 pisze: 2025-12-10, 15:46 W pierwszym poście napisałem, że połączenie z Wifi 5Ghz cały czas jest, tylko nagle w losowych dniach i godzinach na Wifi "internet może być nie dostępny" i ot cała zagatka co jest powodem, czy na pewno radar skoro przez całe wakacje, ani razu nie wystąpił ten problem![]()