pomoc w doborze nowszego sprzętu do LTE / 5G . Degradacja prędkości z BTSa na przestrzeni 3 lat

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klikus
Początkujący użytkownik forum

pomoc w doborze nowszego sprzętu do LTE / 5G . Degradacja prędkości z BTSa na przestrzeni 3 lat

Post autor: klikus »

Cześć wszystkim. Może ktoś pomoże / podpowie czy w mojej lokalizacji da się coś zoptymalizować ?:) Od 3 lat posiadam router B715 z anteną cybertecha CT-17_1.8-2.6_Duo MIMO umieszczoną na kominie domu na 5 metrowych przewodach. Moja lokalizacja to: 73-109 Sowno (53.417037251954504, 14.905122169990639). Korzystam z karty Tmobile i nadajnika we wsi Przemocze. Na przestrzeni tych 3 lat zrobilem wiele pomiarów różnymi kartami SIM zarówno pod adresem kierując antenę w stronę różnych BTSów jak i pod samymi btsami (tak, nie ma ich tu wiele...) i zawsze wychodziło że najlepiej internet chodził z nadajnika w Przemoczu w agregacji 2100 + 1800 + 800 T mobile - w zasadzie jest to jedyna sensowna możliwość jesli chodzi o LTE i jakąkolwiek agregacje w Sownie, bo z innymi btsami sie praktycznie nie da połączyć. Niestety na tym nadajniku żaden z trzech operatorów nie posiada pasma 2600 co perwnie by troche poprawiło sytuacje. O ile jeszcze 2 lata temu było super - prędkości po 100 Mbit były na porządku dziennym, tak teraz jak widzę 60 bit w poniedziałki rano to jest max, a często kręci się wokóło 20-30 Mbit tak jak dziś, podczas pisania tego posta. Zdaję sobie sprawę, że nadajnik już nie wyrabia dlatego ponieważ nie jestem na bieżąco z nowinkami chciałem się podpytać mądrycyh ludzi na forum, czy jest sens coś ulepszać i szukać nowych altertnatyw dla tej lokalizacji i np brać na próbę np ZTE 889 i próbować połączyć się z jakimś dalszym nadajnikiem obsługującym 5G (np. Play w Danowie). Na lte 2100 mi się z nim łączyło i widziałem że był mniej obciążaony niż nadajnik w Przemoczu, więc próbowałem na nim wymusić agregacje wraz z 1800, ale niestety gdy to robiłem, to zrzucało mnie na nadajnik w Przemoczu który stoi bliżej i niestety idealnie w linii z Danowem, a ten jak wspomniałem na podstwie 2 letnich obserwacji jest (wg mnie) już mocno zapchany, pozatym Play na nim nie posiada nawet pasma 2100. Załączam screeny z parametrami łącza i speedtestem na:

2100 mhz
https://freeimage.host/i/fMQfB3u
https://freeimage.host/i/fMQFMRR
i 1800 mhz
https://freeimage.host/i/fMQfttV
https://freeimage.host/i/fMQqqoN

oraz speed test z agregacjii 2100 + 1800 +800
https://freeimage.host/i/fMQxc8X

Jak widać prędkości na pojedyńczych pasmach są fatalne, a agregacja pasm 2100 + 1800 + 800 na chwile obecną tj. piątek wieczór dochodzi do max 30Mbit. Zanim zdecyduje się wydać 1500 zł na modem ZTE MC889Pro wolę się poradzić mądrzejszych tu ode mnie na forum czy jest sens. W dalszej okolicy co jakiś czas powstają nowe maszty (tak jak ten Danowo Playa) ale ja zatrzymałem się ze swoją wiedzą pare lat temu na agregacji pasm LTE na routerach huaweii i sprzęty do 5G to dla mnie nowość a najblizszego nadajnika w Przemoczu coś nie chcą modernizować.
Dodam, że :
1. sąsiad "A" kupił Mikrotika LHG i po testach też szału nie ma.
2. U sąsiada "B" któremu sam kilka lat temu montowałem podobny zestaw na B715 i antech ATk 504 widać z dachu domu gołym okiem nadajnik w Przemoczu. Ma dzieki temu lepsze parametry łącza o jakieś 10 dBm i lepszy SINR , ale nie przekłada się to mocno na większe osiągi.
Służę screenami i wszelkimi danymi mogacym wnieśc coś do tematu. Z góry dziękuje za pomoc.
klikus

Re: pomoc w doborze nowszego sprzętu do LTE / 5G . Degradacja prędkości z BTSa na przestrzeni 3 lat

Wróciłem właśnie z testów w terenie spod obu nadajników które leżą po przeciwnych kierunkach względem mojego adresu (Reptowo i Przemocze), a które są najblizej mnie. Reptowo daje absurdalne wręcz wyniki rzędu 900Mbit . Szczęka mi opadła jak ta technologia poszła do przodu... no ale tam agregowało 5G na 3500, LTE na 2600 i kto wie co jeszcze...
wynik na speedtest:
https://freeimage.host/i/fVHd7yX

Niestety mój panel cybertecha po obróceniu o 180* tego nadajnika nie widzi, wiem po już 2 razy sprawdzałem kiedyś, a dystans niby ten sam co do Przemocza i to z przewagą łąk...dziwne.

Natomiast pod nadajnikiem w Przemoczyu z którego od 3 lat korzystam ogólnie lipa, max 250 Mbit a jest pzecież 2:00 w nocy. Do tego na Netmonosterze potrafiło momentami pokazać że łapie szczątkowe LTE 2600 z oddalonego o 11 km Reptowa gdzie byłem 1h wcześniej. Trochę zaczynam sie w tej nowej technologii gubić bo z LTE pare lat temu było tak że agregacja była z jednego nadajnika i było jasne skąd leci zagregowany sygnał a z technologią 5G stojąc pod nadajnikiem w Przmoczu nie wiedziałem skąd łapie mi sygnał 5G...
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: pomoc w doborze nowszego sprzętu do LTE / 5G . Degradacja prędkości z BTSa na przestrzeni 3 lat

Post autor: matek451 »

BTS NetWorks Reptowo na pozwoleniu Orange działa w agregacji 5G3600 N78+5 pasm LTE ale on nie ma sektora na ciebie, sektor 1 i 3 wzdłuż linii kolejowej a 2 na Reptowo. Próbowałeś ustawić anteną na Żarowo, tam działa BTS NetWorks na pozwoleniu Orange z 5 pasmami LTE oraz pseudo 5G2100 N1 w DSS z LTE2100.
klikus

Matek, na ciebie wlasnie po cichu liczyłem, już mi kiedyś 9 lat temu pomogłeś i nawet nie wiesz jak bardzo :) Anteny u ojca (atk504) wiszą do dziś. Agreguje u niego z 10 km rzez las i łąki LTE 1800+2100 i nadajnik t mobile do ktorego jest podłaczony NIGDY przez te wsztykie lata nie był przeciażony. Do dziś nadajnik pomimo braku pasma 2600 daje z siebie maxa, no ale to są obszary naprawde wiejskie gdzie nie buduja się nowe domy. Szkoda że u mnie sie tak popsuło, ale niestety w moje okolicy buduje się wiele domów i zbyt wielu sasiadom o możliwościach powiedziałem :). Co do Reptowa: tak, właśnie widziałem że anteny na maszcie nie są skierowane na Sowno, wrecz ten nadajnik stoi "plecami " do mnie i pewnie dlatego nigdy nie mogłem się z nim połączyć. Nadajnik w Przemoczu ma dosył chyba wyłącznie z radiolinii co nie ? I pewnie dlatego na przestrzeni lat postepuje na nim taka degradacja predkości. Nigdy żaden z 3 operatowów nie dołoożył tam pasma 2600, pewnie i nie powieszą na nim 5G na 3500. Ogólnie ta agregacja 5G z innego nadajnika niż połącznie LTE to dla mnie jakaś technologia sc-fi. Pamiętam jak kilka temu B715 kosztował grubo ponad 500 zł, na forum pojawiały się pytania czy da się zrobic agregacje kilku pasm LTE z różnych nadajników , co było nierealne a tu prosze... Zupełnie wypadłem z wiedzą z obiegu .... :) Żarowo na cybertechu oczywiście próbowałem, sygnał był tragiczny, ale być może w agregacji z 5G na routerze ZTE mc889 będzie to inaczej wyglądać? Nie pozostaje chyba nic innego jak kupić tego ZTE na testy i ewentualnie zwrócić jak sie nic nie poprawi. Obecnego cybertecha mam najwyżej jak pozwalaja kable: 2 metrowa rura dokręcona do czapy komina (łacznie jakies 8m nad gruntem). ZTE na skrętce pozwoli mi na to że moge rure o 1-2m przedłużyć, co pewnie na testy zrobie. Chyba innej opcji nie ma co ? Paru sąsiadów ma też Starlinka. sprawdzałem osobiście u nich i działa ok, ale cche dać jeszcze szanse lokalnym BTSom. Pomiar watomierzem wykazał że antena starlinka w Wersji standard ciągnie ~ 60W :D
klikus

Zaraz zaraz.. w kierunku żarowa do tej pory wiedziałem tylko o naDAJNIKU PLAYA... gdzie W żarowie jest BTS Networksa ? na mapach BTsearch go nie widzę, wizualnie też nie kojarzę
klikus

Jest, faktycznie... na tym samym maszcie i przysłonięty znacznikiem wieży Plusa. Widoczny dopiero po zmianie widoku mapy na pozwolenia UKE. Cały czas myślałem że był tam tylko play. Ostatni raz ten kierunek sprawdzałem cybertechem pół roku temu. Jak zerkniesz na zdjęcia satelitarne to w okolicy Żarowa i Grzędzic buduje sie tysiące tysiące nowych domów gdzie nie ma za bardzo internetu z kabla. To istna sypialnia dla Szczecina I Stargardu i każdy chce mieć szybki internet.
No nic.. podjade pod tego BTSa wieczorem, zobacze i dam znać jakie osiagi. A co do ZTE: zamówić na testy ? Innej drogi chyba nie widze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

NetWorks dowiesił się w styczniu 2025 na maszcie Play w Żarowie, wiszą najnizej, na górze Play, potem Plus i najnizej Orange bo on ma tam pozwolenie, odpalone 5 pasm LTE2600+2100+1800+800+900 i 5G2100 N1 w DSS z LTE2100. Ma tam pozwolenia na 5G360 N78 i 5G700 N28.
klikus

A więc byłem pod tym BTSem i faktycznie jest tam Orange. Na telefonie miałem agregacje paru pasm LTE od 2600 do 800, przez 15 minut przebywania tam nie załączyło mi sie 5G ani razu ani na 700 ani na 2100 ani tym bardziej na 3700 na Netmonsterze.

Screen z Netmonster:
https://freeimage.host/i/fVMHxu1

Prędkości uwżam bez szału jak na agregacje 4 pasm: 60-80 Mbit. W Stargardzie łapałem już agregacje z nadajnikami 5G NSa 3700 no i tam to już idzie 300-500 Mbit. Zamówiłem właśnie tego ZTE Mc889pro. Półtora klocka za routerek... coraz droższe te routery wraz z każdym przeskokiem technologicznym. B715 pare lat temu to przy nim był tani jak barszcz. Będę skanował każdy keirunek, zobaczymy czy uda się coś złapać. @Matek451 zajrzyj tu za kilka dni jak wrzuce wyniki, zobaczymy czy w mojej lokalizacji router pomógł :)

Rozumiem że dane na BTsearch wraz z wdrażeniem technologi 5G nie sa już tak aktualne jak bylo to 5-10 lat temu jeśli chodzi o BTSy ? No i ta agregacja z 5G i określenie nadajnika.. to też nie jest tak oczywiste jak było to w przypadku LTE ?
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Niestety już to nie jest jak kiedyś, dawnie społeczność bardzie zgłaszała aktualizację.
Jeżeli na nadajniku jest N78 to zawsze się zgłasza bo to obciąża resztę pasm.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
ODPOWIEDZ