Jakie roziwazanie i jaki router wybrac?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wrona
Początkujący użytkownik forum

Jakie roziwazanie i jaki router wybrac?

Post autor: wrona »

Witam
Mam neostrade z modem Thomsona speedtouch 330. Ostatnio zakupilem laptopa z
wbudowana karta Intela wifi i chce dokupic odpowiedni router do tego modemu
abym lapac sygnal neta rowniez w laptopie. Dodam ze komputer stacjonarny
wraz z modem i routerem ktory zamierzam zakupic bedzie stal w jednym
arterowym domku a laptop w drugim oddalonym o ok. 30 metrow. Wazne jest
dla mnie to aby dobrac taki router ktory poradzi sobie bezproblemowo z tym
zasiegiem. Przegladajac rozne wypowiedzi sklanialbym sie ku routerze Linksysa ponoc dobrze pracuja tylko nie wiem jaki model(czytajac forum nasuwa mi sie model z wbudowanym modemem ADSL WAG200G lub WRT54GL lub GL-EU + modem ADSL...???), zastanawiam sie tez nad opcja Qos(bo chyba jest przydatna...???), i czy do takiej odleglosci potrzebna bedzie antena???
Prosze o porade. Czekam i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jakie roziwazanie i jaki router wybrac?

Post autor: Jo_gurt »

W zasadzie do modemu USB ciezko kupic router. Ja osobiscie znam tylko jeden:
http://practicallynetworked.com/review.asp?pid=427
ale nie widzialem go dostepnego do kupienia.

Lepszym rozwiazaniem jest kupno routera z wbudowanym juz modemem ADSL (jak zreszta sam zauwazyles).

Co do zasiegu to 30m jest niezbyt duza odlegloscia, jednak z WiFi jest roznie w roznym terenie. Czy bez dodatkowych operacji i wydatkow bedzie dobrze trzymac zasieg ktorykolwiek z routerow - nie wiadomo. W zasadzie pewnosc mozna miec dopiero jak sie sprawdzi.
wrona pisze:WRT54GL lub GL-EU + modem ADSL
To jest chyba najlepsze rozwiazanie, chociazby ze wzgledu na mozliwosc regulacji mocy radia w alternatywnym sofcie. Tylko miej na uwadze, ze musialbys kupic inny modem.
wrona pisze:opcja Qos(bo chyba jest przydatna...???)
Bardzo, szczegolnie jak ktokolwiek w sieci uzywa p2p
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wrona pisze:Mam neostrade z modem Thomsona speedtouch 330
Nie znam tego modemu. To jest wersja na USB czy z wyjściem RJ45?
wrona pisze:routerem ktory zamierzam zakupic bedzie stal w jednym
arterowym domku a laptop w drugim oddalonym o ok. 30 metrow
Napisałeś o odległości ale nie pisałeś co jest po drodze, czy wolna przestrzeń czy może teren jakoś zabudowany?
wrona pisze:Wazne jest
dla mnie to aby dobrac taki router ktory poradzi sobie bezproblemowo z tym
zasiegiem
Warto tu kupić taki router, który ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.
wrona pisze:zastanawiam sie tez nad opcja Qos(bo chyba jest przydatna...?
Tak, może się przydać szczególnie jak będziesz korzystał np. z VoIPa.
wrona pisze:czy do takiej odleglosci potrzebna bedzie antena?
Już powyżej zadałem pytanie pomocnicze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wrona

Co do tych 30 metrów to jest tak:
Na podworko sa dwa male parterowe domki. Wezmy litere "L" i powiedzmy ze jeden jest na jednym koncu a drugi na drugim... W domku A jest neostrada, stoii tam komputer stacjonarny i tam tez bedzie stal router (mysle postawic router gdzies blisko okna...) natomiast w domku B bedzie uzytkowany laptop z tym ze w pokoju ktorego okno jest skierowane w przeciwna strone - a wiec router mialby na drodze kilka scian domu w ktorym bedzie uzytkowany laptop( przy zalozeniu ze postawie router np na parapecie, teren pomiedzy domkami jest nie zabudowany (mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie... ;)

Po drugie co rozumiesz przez slowa: "Tylko miej na uwadze, ze musialbys kupic inny modem. "??? Bo ja to widze tak ze jezeli to ma byc ta opcja to modem thomsona jest bezuzyteczny, kupuje np. WRT54GL lub GL-EU i do tego routera osobno modem ADSL (chyba jakis najtanszy moze byc...???)

Po trzecie z sieci p2p raczej nie bedzie sie korzystalo (mialem ta opcje na uwadze bo czytajac forum ktos sie wypowiadal ze przy dzieleniu lacza pecet chodiz elegancko a laptop duzo wolniej i doradzano mu zakup routera z opcja Qos zeby mozna bylo to odp podzielic...)

Tak jest to modem podlaczony aktualnie kablem usb

Z funkcji VoIP nie bede korzystal a temat anteny zewnetrznej poruszylem bo gdy nie bedzie to dzialalo przy pomocy samego routera chcialbym miec mozliwosc podlaczenia wlasnie "jakies" anteny czy to wewnetrznej czy moze zewnetrznej nie muszac zmieniac za chwile routera gdyby sie okazalo ze nie da rady tego ustawic bez anteny i tu wlasnie zwracam sie do was abyscie mi pomogli dobrac odpowiedni sprzet...

chyba na razie odp na wszystkie pytania
Awatar użytkownika
aniolova

Post autor: aniolova »

w domu mam ustawiona siec na tym: link i zasieg ma ~ 20% przy ok. 30 metrach z dwiema scianami po drodze. wyjatek stanowi sciana kominowa - jesli jest po drodze to na prozno szukac sygnalu. mozna do niego dokupic mocniejsza antene kierunkowa (ma uniwersalne wyjscie antenowe) za ok. 50 - 70 zl. ten routerek w domu smiga mi pieknie, plus ma 4 wyjscia ethernet i dziecinnie prosta konsole - nawet moj tata jest w stanie go ustawic :)
Never argue with an idiot - he'll bring you down to his level and beat you with experience.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wrona pisze:Bo ja to widze tak ze jezeli to ma byc ta opcja to modem thomsona jest bezuzyteczny, kupuje np. WRT54GL lub GL-EU i do tego routera osobno modem ADSL (chyba jakis najtanszy moze byc...???)
Tak, dokladnie tak jest. Po prostu routery w zasadzie nie obsluguja modemow podlaczanych przez USB. Modemy ADSL bez wbudowanych routerow to rzadkosc, ale da sie cos znalezc, poza tym w wiekszosci urzadzen funkcje routera mozna wylaczyc i zostawic sam modem:
http://www.allegro.pl/item300030967_mic ... p3354.html
http://www.allegro.pl/item302073090_rut ... x_dsl.html
http://www.allegro.pl/item302933963_rou ... anio_.html
http://www.allegro.pl/item302588376_cre ... 8133u.html
Nie znam tych urzadzen bezposrednio, patrzylem tylko na cene ;)
A tutaj jedyne w zestawieniu modemy ADSL bez routera:
http://www.allegro.pl/item303813148_mod ... ecam_.html
http://www.allegro.pl/item302553794_mod ... 2l_fv.html
http://www.allegro.pl/item303443412_now ... azja_.html
wrona

Napisałem maila do dzialu technicznego Linksysa i dostalem taka odpowiedz:

"Do przedstawionej przez Pana konfiguracji najlepiej wykorzystać
router z wbudowanym modemem ADSL i punktem dostępowym np.
WAG325N-EU, WAG200G-EU czy WAG54GS. Są to modele które
w warunkach laboratoryjnych propagowały sieć bezprzewodową na odległość od
100 do 300 metrów. Najlepszym rozwiązaniem byłby model WAG325N-EU oraz
zastosowanie kart obsługujących technologie-N. "

Gdyby tylko w Linksysach byla antena odkrecana to juz bym sie nie zastanawial a tak to boje sie ze moze byc lipa a co do tego pentagrama to mam mieszane uczucia czytalem sporo opini i ponoc czest o sie wiesza...

Najlepij pod wzgledem cenowym pasowalby mi model WAG200G-EU ok.220 zl bo WAG325n-EU jest troche drogi ok. 450 zl

Jak myslicie powinienen wydac ten WAG200???
ODPOWIEDZ