Wybór routera wewnętrznego pod agregację LTE+N78
Moderator: Moderatorzy
-
greenx
- Początkujący użytkownik forum
Wybór routera wewnętrznego pod agregację LTE+N78
Witam forumowiczów, jestem w trakcie poszukiwania routera gsm 5g ale jako iż nigdy z takiego nie korzystałem nie do końca jestem pewien czego potrzebuje.
Moja dokładna lokalizacja to 51.890861, 18.952696 i do najbliższego BTS Orange (26003) ID: 3454 (N!) mam w linii prostej około 500m, lecz jestem tak jakby "w dołku" patrząc na teren pomiędzy nami. Podczas testów telefonem (OnePlus 13) kładąc go na parapecie otrzymuje takie wyniki jak NetMonster https://imgur.com/a/MjJByDe i Speedtest https://imgur.com/a/wlgd11u. Sieć to Orange Flex na planie Unlimited.
W ostatnich dniach przewertowałem dziesiątki jak nie setki źródeł w poszukiwaniu tego jedynego ale pytań nadal jest więcej niż odpowiedzi. Czy opłaca się kupować router wewnętrzny z wyjściem na ewentualną antenę czy dużo lepiej wypada zestaw ODU+IDU od początku? Czy ilość wyjść antenowych przekłada się bezpośrednio na siłę sygnału czy ważniejsza jest jakość sygnału z tejże anteny? Rozważałem na początek zyxel nr5103e (4 wyjścia) lub zyxel nr5307 (2 wyjścia) z możliwością rozbudowy o zewnętrzny system anten, ale chyba widziałem gdzieś też opinię, że Huawei H158-381 i jego wewnętrzne anteny lubią się z pasmem n78, jak i mojej uwadze nie uniknęła szeroka oferta ZTE ale recenzje raczej zbytnio nie słodziły.
Szukam rozwiązania które da mi w miarę szybki i stabilny internet typu 200/20 + 50 pingu bez względu na porę dnia tak by np. korzystając z Teams obraz i dźwięk szły w parze a nie osobno. Aktualnie mam Neostradę "do 80Mb/s" która cały czas szura o umowną dolną granicę (20Mb/s) a przepustowość łącza zapycha jeden stream w 4k... Budżet to powiedzmy 500-1500zl na router wewnętrzny z wbudowaną anteną. W przyszłym roku mają niby kłaść światłowód więc nie potrzebuje wycisnąć maxa i dlatego antenę zewnętrzną odkładam jako plan B.
Z góry dzięki za sugestie bo dopiero raczkuje w tym temacie.
Moja dokładna lokalizacja to 51.890861, 18.952696 i do najbliższego BTS Orange (26003) ID: 3454 (N!) mam w linii prostej około 500m, lecz jestem tak jakby "w dołku" patrząc na teren pomiędzy nami. Podczas testów telefonem (OnePlus 13) kładąc go na parapecie otrzymuje takie wyniki jak NetMonster https://imgur.com/a/MjJByDe i Speedtest https://imgur.com/a/wlgd11u. Sieć to Orange Flex na planie Unlimited.
W ostatnich dniach przewertowałem dziesiątki jak nie setki źródeł w poszukiwaniu tego jedynego ale pytań nadal jest więcej niż odpowiedzi. Czy opłaca się kupować router wewnętrzny z wyjściem na ewentualną antenę czy dużo lepiej wypada zestaw ODU+IDU od początku? Czy ilość wyjść antenowych przekłada się bezpośrednio na siłę sygnału czy ważniejsza jest jakość sygnału z tejże anteny? Rozważałem na początek zyxel nr5103e (4 wyjścia) lub zyxel nr5307 (2 wyjścia) z możliwością rozbudowy o zewnętrzny system anten, ale chyba widziałem gdzieś też opinię, że Huawei H158-381 i jego wewnętrzne anteny lubią się z pasmem n78, jak i mojej uwadze nie uniknęła szeroka oferta ZTE ale recenzje raczej zbytnio nie słodziły.
Szukam rozwiązania które da mi w miarę szybki i stabilny internet typu 200/20 + 50 pingu bez względu na porę dnia tak by np. korzystając z Teams obraz i dźwięk szły w parze a nie osobno. Aktualnie mam Neostradę "do 80Mb/s" która cały czas szura o umowną dolną granicę (20Mb/s) a przepustowość łącza zapycha jeden stream w 4k... Budżet to powiedzmy 500-1500zl na router wewnętrzny z wbudowaną anteną. W przyszłym roku mają niby kłaść światłowód więc nie potrzebuje wycisnąć maxa i dlatego antenę zewnętrzną odkładam jako plan B.
Z góry dzięki za sugestie bo dopiero raczkuje w tym temacie.
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Wybór routera wewnętrznego pod agregację LTE+N78
Nie bierz routera z wyjściem antenowym ale zewnetrzny np. MC889. Na kablu tracisz dużo mocy sygnału, natomiast na zewnętrznym nie tracisz nic z sygnału.
Przy ~500m może się sprawdzić wewnętrzny np. MC888, choć jak mieszkasz w dołku to pewnie będzie ciężko z dobrym sygnałem.
Przy ~500m może się sprawdzić wewnętrzny np. MC888, choć jak mieszkasz w dołku to pewnie będzie ciężko z dobrym sygnałem.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
-
wojcio
- Stały użytkownik forum
Też stawiam na zewnętrzny (ODU). Sam zmieniłem 888 na 889 mimo bliskości nadajnika i postęp był widoczny. Dodatkowy argument - jak masz mieć światłowód, to do ODU kup przyzwoity ruter IDU, to ci zostanie na dłużej. A jak wybierzesz taki z Dual WAN to i będzie z tego 5G backup. Na rok to nawet używane 889 będzie spoko, a przyzwoity wewnętrzny da ci kontrolę nad siecią i dobre WiFi. A jak sygnał w domu będzie dobry, to ODU może stać w mieszkaniu, jak instalacja na zewnątrz nie będzie konieczna.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
2 sektor z BTS-a na Sienkiewicza, kotwica na LTE2100, sygnał dostateczny a na N78 podobnie. Ogólnie osiagi poprawne ale przy optymalizacji parametrów sygnału zapewne będzie szybciej , szczególnie na UL. Standar z takiego BTS-a to około 800 Mb/s na DL i powyzej 100Mb/s na UL. Sam korzystam z podobnego w Orange. Flex no limit to trzeba sie liczyć z lejkiem od operatora jak zaszalejesz z iloscią danych.
Zew. CPE 5G/LTE+ router wew, do sieci lokalnej z WiFi i MESH to koszt około 900 zł. Nie warto iść więc w router wew. za około 800 zł, oczywiście pomysł z routerem 5G + anteny zew. to idiotyzm a dlaczego wyjasniałem wiele razy.
Jesli ma być minimalizm to router wew. 5G za 700 zł rozwiąże sprawę. Zestaw z routerem wew. MESH ma podstawowa zaletę, pozwala tez budować sieć lokalną WiFi z satelitami jako dodatkowe AP, na dodatek tanim kosztem.
Zew. CPE 5G/LTE+ router wew, do sieci lokalnej z WiFi i MESH to koszt około 900 zł. Nie warto iść więc w router wew. za około 800 zł, oczywiście pomysł z routerem 5G + anteny zew. to idiotyzm a dlaczego wyjasniałem wiele razy.
Jesli ma być minimalizm to router wew. 5G za 700 zł rozwiąże sprawę. Zestaw z routerem wew. MESH ma podstawowa zaletę, pozwala tez budować sieć lokalną WiFi z satelitami jako dodatkowe AP, na dodatek tanim kosztem.
- wojteks
- *** Administrator ***
W sumie żaden argument, za 2 lata posiadania światłowodu była 1 awaria trwająca z pół godziny w czasie kiedy w okolicy nie było prądu po kilka dni.
Nie pomagam na PW!
- bobix
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dla ciebie te 15min to nic a dla kogoś innego będzie miało znaczenie, szczególnie jak będzie miał calla z kontrahentem
ODU mu zostanie, karta też bo we Flex w najtańszym planie jest dodatkowa karta w cenie więc nic go to dodatkowo nie kosztuje.
Ja w ciągu kilku lat na świetle miałem w ciągu 5 lat około 4 półgodzinne przerwy ale zawsze trafiały się w trakcie pracy
wyjmowałem Netgear M1 i działałem dalej niepatrząc na powrót neta.
ODU mu zostanie, karta też bo we Flex w najtańszym planie jest dodatkowa karta w cenie więc nic go to dodatkowo nie kosztuje.
Ja w ciągu kilku lat na świetle miałem w ciągu 5 lat około 4 półgodzinne przerwy ale zawsze trafiały się w trakcie pracy
- wojteks
- *** Administrator ***
Czym innym jest firmowe używanie internetu a czym innym domowe. Trzymanie takiego CPE jako backup domowego światłowodu zupełnie nie ma sensu ale co kto uważa.
Nie pomagam na PW!
-
greenx
Dzięki wszystkim za liczne odpowiedzi, trochę mi to rozjaśniło sytuację i w tym wypadku skreślam router wewnętrzny z wyjściem na dodatkowe anteny.
Aktualnie od 4 dni jako "modemu" używam starego telefonu (op9) który bez problemu łapie wyniki w zasięgu 5-10% od tego co pokazałem w pierwszym poście, a udostępniając z niego internet po kablu (usb tethering) daje realny stabilny ping w grach na poziomie 40-45ms przy prędkościach 330/25, wiadomo na hotspocie 5ghz jest te 200Mb/s DL szybciej ale mniej stabilnie tzn. gorszy ping bazowy plus czasem występuje tak zwany lag spike.
Dlatego pokładam dużą wiarę w to, że router wewnętrzny z wbudowanym modemem poradzi sobie równie dobrze bez wieszania niczego na maszcie. Czy w tym przypadku MC888 to dobry kandydat na rozpoczęcie przygody czy jest coś wyraźnie lepszego technicznie na podobnym pułapie cenowym? Z tego co rozumiem w przypadku gdyby nie był wystarczający mogę w nim wyłączyć modem i dokupić MC889 na zewnątrz który pełniłby funkcję modemu, także wpasowuje się on w moją ideę nie zamykanie sobie furtki na rozbudowę. O sieć domową się nie martwię ponieważ mam już system google nest wifi + kilka dodatkowych AP = moja sieć łapie w promieniu 60/70 metrów bez względu na budynki i inne przeszkody.
Dodatkowe pytanie do specjalistów, jak wygląda awaryjność takiego sprzętu? Czy warto kupować nowy ze sklepu z gwarancją na moje imię czy doposażyć się na rynku wtórnym gdzie cały zestaw MC888+MC889 można wyrwać poniżej 1.5k, a sam MC888 to koszt 500-600zl czasem jeszcze na jakiejś gwarancji (podczas gdy np. w Orange wołają sobie 1.2k za nowy)?
Aktualnie od 4 dni jako "modemu" używam starego telefonu (op9) który bez problemu łapie wyniki w zasięgu 5-10% od tego co pokazałem w pierwszym poście, a udostępniając z niego internet po kablu (usb tethering) daje realny stabilny ping w grach na poziomie 40-45ms przy prędkościach 330/25, wiadomo na hotspocie 5ghz jest te 200Mb/s DL szybciej ale mniej stabilnie tzn. gorszy ping bazowy plus czasem występuje tak zwany lag spike.
Dlatego pokładam dużą wiarę w to, że router wewnętrzny z wbudowanym modemem poradzi sobie równie dobrze bez wieszania niczego na maszcie. Czy w tym przypadku MC888 to dobry kandydat na rozpoczęcie przygody czy jest coś wyraźnie lepszego technicznie na podobnym pułapie cenowym? Z tego co rozumiem w przypadku gdyby nie był wystarczający mogę w nim wyłączyć modem i dokupić MC889 na zewnątrz który pełniłby funkcję modemu, także wpasowuje się on w moją ideę nie zamykanie sobie furtki na rozbudowę. O sieć domową się nie martwię ponieważ mam już system google nest wifi + kilka dodatkowych AP = moja sieć łapie w promieniu 60/70 metrów bez względu na budynki i inne przeszkody.
Dodatkowe pytanie do specjalistów, jak wygląda awaryjność takiego sprzętu? Czy warto kupować nowy ze sklepu z gwarancją na moje imię czy doposażyć się na rynku wtórnym gdzie cały zestaw MC888+MC889 można wyrwać poniżej 1.5k, a sam MC888 to koszt 500-600zl czasem jeszcze na jakiejś gwarancji (podczas gdy np. w Orange wołają sobie 1.2k za nowy)?
-
Zeusek
- Mistrz bezprzewodowy
Miałem MC888 przez ponad rok, nie miałem z nim problemów technicznych. Trzymał połączenie stabilnie.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Tyle ,że na MC888 (bez literek dodatkowych ) trzeba uważać , bo palą się radia 5G.Router zachowuje się normalnie , ale przestaje odbierać pasma z 5G... Było kilka przypadków na forum ,można poszukać.
Co gorsza obawiam się ,że ludzie , którzy mają właśnie takie routery będą chcieli się ich pozbyć jako sprawne ( celowo bądź niecelowo) ...
Dla mnie MC888 to duże ryzyko , choć sprawny działa ok.
Co gorsza obawiam się ,że ludzie , którzy mają właśnie takie routery będą chcieli się ich pozbyć jako sprawne ( celowo bądź niecelowo) ...
Dla mnie MC888 to duże ryzyko , choć sprawny działa ok.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Podzielam zdanie kolegi, MC888 na X62 z portem 1Gb/s to żaden rarytas, dla mnie lepszą opcją jest sprzęt na T750 z 2.5GE ale testy pokazały ze telefon na parapecie jest daleki od poprawnych parametrów sygnału na N78 i kotwicy LTE, specyfika terenu w Poddębicach jest taka a nie inna, dystans do BTS-a to nie wszystko. A osiagi szczególnie na UL masz marne, pomysł z kupnem MC888 a potem ewentualnie zew. CPE 5G/LTE poroniony, wydatek niepotrzebny na MC888 w roli routera do sieci lokalnej i WiFi to kuriozum w czasach gdy router z MESH majacy WIFI 7 BE3600 i z portami 2x 2,5GE+2xGE kosztuje 200 zł. Do tego MC889 za 720 zł i masz komplet za 920 zł .
-
greenx
To co nowego innego niż MC888? Widzę, że wersja MC888D ma podbicie anten dla n78 bo ma w specyfikacji 3300~4200MHz: 5dBi and 12dBi podczas gdy zwykły MC888 ma 3300~4200MHz: 4dBi and 9dBi.
Tylko sęk w tym, że pewnie w użytecznym dla mnie paśmie 3500mhz wyjdzie +1db a jedyny MC888D jaki znalazłem na ProShopie za 1.5k/Erli za 1.4k więc to jest marne podbicie a różnica pokrywa koszty ewentualnego zakupu MC889 na maszt.
@matek451 wspominałeś wcześniej, że jeśli ma być minimalizm to router wewnętrzny za kilka stówek rozwiąże sprawę, czy mógłbyś podać jakieś przykłady? Nie zależy mi kompletnie na LANie 2.5GbE (bo w sieci jest jedno urządzenie zdolne to wykorzystać) ani na jakimś super WiFi z niego (i tak będzie wpięty google nest wifi).
Tylko sęk w tym, że pewnie w użytecznym dla mnie paśmie 3500mhz wyjdzie +1db a jedyny MC888D jaki znalazłem na ProShopie za 1.5k/Erli za 1.4k więc to jest marne podbicie a różnica pokrywa koszty ewentualnego zakupu MC889 na maszt.
@matek451 wspominałeś wcześniej, że jeśli ma być minimalizm to router wewnętrzny za kilka stówek rozwiąże sprawę, czy mógłbyś podać jakieś przykłady? Nie zależy mi kompletnie na LANie 2.5GbE (bo w sieci jest jedno urządzenie zdolne to wykorzystać) ani na jakimś super WiFi z niego (i tak będzie wpięty google nest wifi).
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Przecież ten googłe nest wifi jest routerem , to dlaczego nie do niego bezpośrednio się wpiąć zewnętrznym cpe ?
-
greenx
Dlatego, że od początku proszę o sugestie routera wewnętrznego z wbudowanym modemem. Chciałem potestować takie rozwiązanie przez miesiąc lub dwa i samemu ocenić jak to śmiga, a potem bawić się dalej jak nie będę usatysfakcjonowany. Jestem w pełni świadom, że może będę sobie potem pluł w brodę jeśli i tak zdecyduje się zakupić dodatkowe ODU, ale jak na razie to wygląda mniej więcej tak, że ja proszę o doradzenie w sprawie jednoślada, a każdy odpowiada "kup sobie od razu quada to nie zaliczysz tylu szlifów".
Aktualnie to co drugi dzień jest szklanka na chodniku i nie mam zamiaru ładować się na dach żeby wybić zęby, a poza tym chyba dedykowany router powinien poradzić sobie co najmniej tak dobrze jak już prawie 5 letni telefon (op9) który aktualnie pełni rolę routera/modemu.
Aktualnie to co drugi dzień jest szklanka na chodniku i nie mam zamiaru ładować się na dach żeby wybić zęby, a poza tym chyba dedykowany router powinien poradzić sobie co najmniej tak dobrze jak już prawie 5 letni telefon (op9) który aktualnie pełni rolę routera/modemu.
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Myślałem ,że kontynuowałeś myśl , i szukałeś routera wewnętrznego do zewnętrznego CPE( bez modemu)...greenx pisze: 2026-01-02, 20:54 @matek451 wspominałeś wcześniej, że jeśli ma być minimalizm to router wewnętrzny za kilka stówek rozwiąże sprawę, czy mógłbyś podać jakieś przykłady?
I nie traktuj tego jak dwie różne rzeczy ( motocykl vs quad) , tylko jedną , bo trend właśnie jest taki. Najpierw były wewnętrzne modemy i do 2G czy 3G wystarczały , później ktoś wpadł na to ,że trzeba anteny zewnętrzne ,i nagle ludzie zaczeli myśleć ,że to jedność (tak , ludzie nie pytali się o router , ale od razu jaki ruter z anteną polecacie) , a teraz wchodzi czas modemów zewnętrznych , jako nieunikniony proces. Więc nie dziw się ,że Ci to polecają , bo źle nie chcą.