Router LTE/5G - 700m do BTS Orange/Plus

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dziorrek
Początkujący użytkownik forum

Router LTE/5G - 700m do BTS Orange/Plus

Post autor: dziorrek »

Cześć, szukam rozwiązania zastępującego leciwą Neostradę (ADSL2). Na tą chwilę internet mobilny wydaje się być jedynym sensownym rozwiązaniem, bo ulica jest periodyczne pomijana przy inwestycjach POPC/KPO już od 5 lat (obwiniam wysokość dotacji dla wykonawców - 500zł per adres).

Najbliższy BTS T-Mobile/Orange/Plus to około 700m w linii prostej. Pomiędzy pola i teren płaski, zewnętrzny modem byłby na dachu, także raczej bez zakłóceń w postaci terenu.
Obrazek
Link do mapy: Link do parametrów poszczególnych BTS na wieży Około 1.5km dalej inny BTS Orange/T-Mobile oraz inny od Play.

Screenshot z NetMonster
Obrazek
SpeedTest
Wykonany na budżetowym telefonie Redmi Note 10 5G, z drugiego piętra budynku (zewnętrzny router byłby jeszcze wyżej) to 105 MBps DL (Plus). Inny telefon jedynie z obsługą 4G osiągnął wynik 86 MBps DL (Orange)

Dostawca
Najprawdopodobniej Plus albo Orange - zależy co lepsze pod względem prędkości i limitów. Najlepiej bez limitu i tu Orange ma za 80zł z dodatkowymi SIM co jest fajne, natomiast w Plusie mam już 2 telefony, więc może jakaś multioferta by wleciała.

Sprzęt
Na razie skłaniam się ku ZTE MC889 jako zewnętrzny router, natomiast przewinął mi się również Zyxel NR7101. Nie wiem czy to nie za będzie przekombinowane, bo prawdziwego 5G 3500 tutaj nie ma, a sam BTS jest dość blisko. W każdym bądź razie planem jest wybór któregoś i wypróbowanie przez około tydzień, korzystając ze starterów Plus/Orange/ew Play. W przypadku problemów ze stabilnością poszedłby zwrot.

W domu mam jedynie leciwego TP-Link W9980 (obsługa ADSL), więc o wymianie routerów WiFi pomyślałbym później.
gulki81

Re: Router LTE/5G - 700m do BTS Orange/Plus

Post autor: gulki81 »

SI2PEM pokazuje, że we Food Parku masz jeszcze nadajnik T- Mobile, może warto tam podjechać i to zweryfikować, bo żadnych informacji o nim poza nr 47335N! nie ma. Może na nim wisi coś współczesnego. I warto pomiary zrobić miedzy godz. 18 a 22, gdy występuje największe obciążenie sieci. Teoretycznie wsio LTE co tam w pobliżu wisi powinno Ci dać przy nieprzeciążonych nadajnikach prędkości spokojnie w okolicach 200 Mb/s, choć to zależy tez od tego, czy dany sektor rozsyła sygnał na Ciebie. Bez dokładniejszej Twojej lokalizacji nie zinterpretujemy tego dokładnie.

Na ten moment pewnie wystarczyłby Ci router LTE cat. 19/20. Zgarbiłbym się nawet ku jakiemuś takiemu wewnętrznemu. U mnie przy odległości 700 m od nadajnika w dość gęstej zabudowie jednorodzinnej korzystam z routera wewnętrznego i prędkości mam niewiele niższe niż na zewnętrznym cpe. A koszt zakupu z jakieś 500 zł niższy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bajki, koszt zakupu zew. CPE 5G/LTE np. MC889 720 zł a zestaw NE211+HX510 za 864 zł. W testach dla Plusa na dodatek wysoko, parametry sygnału na kotwicy LTE1800 i 5G2600 N41 tylko dostateczne a SINR ponizej wartości pozwalajacej na QAM256, co nie dziwi bo Wiejska jest pomiędzy 3 a 1 sektorem z BTS-a Plusa. Tak samo jest dla Orange z tego masztu, choć nie pokazałeś screena z kartą tego operatora.
Brak testów Play , ten operator ma sektor na Czerniewice i 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100+ LTE2600+1800+800+900.
W takich realiach i warunkach zakup wew. routera 5G/LTE mija się z celem, do Plusa z prawdziwym 5G N41+LTE2600+1800 zew. CPE 5G/LTE+ router wew. Tak samo do operatorów NetWorks i Play jesli chcesz korzystać z pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2600+1800 a do LTE2600+2100+1800 wystarczy zew. CPE LTE+ router wewnetrzny do sieci lokalnej i WiFI.
Awatar użytkownika
dziorrek

Post autor: dziorrek »

Cześć, dzięki za odpowiedzi.
Lokalizacja to blisko ul. Wiejskiej 39. Po pierwszej odpowiedzi nabyłem starter T-Mobile i przetestowałem - łączy się z tym samym BTS, nie sadzę żeby przy Food Parku było coś lepszego ani nie wiem czy to jest aktywne.

NetMonster Orange
Obrazek

NetMonster T-Mobile
Obrazek

Orange SpeedTest - 61MBps DL (na telefonie z 5G, gorszy wynik od wczorajszego na 4G)
T-Mobile SpeedTest - 32MBps DL

Wyników z Play na tą chwilę brak. Póki co Plus wygrywa (wynik taki sam jak wczoraj), co jest o tyle niefajne bo ich oferta jest słaba w porównaniu do Flex, gdzie nie potrzebuję wiązać się umową. Zostaje ewentualnie negocjacja z Plusem, gdzie mam 2 numery.
Co do sprzętu to widzę, że NE211+HX510 za 864 jest dostępny jako outlet w sklepie Orange i zastanawia mnie kwestia zwrotów (chciałbym przynajmniej przez tydzień potestować), więc tego spróbuję się dowiedzieć.
gulki81

Post autor: gulki81 »

Skoro szef wszystkich szefów twierdzi, że zewnętrzne cpe będzie dla Cb optymalniejszym wyborem to pewnie tak jest :) Tak mnie zastanawia tylko, skąd gagatek wiedział, ze okolice Wiejskiej :D bo tak patrze na Twój pierwszy wpis i nigdzie takiej informacji nie widzę, ale ja się dopiero uczę :D

Ewidentnie maszt T- Mobile stoi, bo widać go na google maps z połowy 2025 r., może jeszcze nie odpalony.

Zasadniczo to korzysta się z ofert na kartę, jeżeli oferta abonamentu z urządzeniem nie wypada znacząco korzystniej. Zawsze masz wtedy łatwą możliwość zmiany operatora, jeśli na którymś z masztów pojawi się N78. Ze swojej strony proponuję ofertę na kartę Plusha, tam jest bodaj nadal oferta z milionem Gb na 9 miechów, jak potrzebujesz nielimitowanego neta, choć przy tych prędkościach to raczej nawet 30 Tb nie przetransferujesz miesięcznie. Dodatkowo masz jeszcze promocję "4 doładowania i gratis", obniżającą dodatkowo koszt pakietu.

Plus do końca 2027 r. zobowiązany jest do postawienia bodaj 3800 nadajników w pasmie 3400, wiec niewykluczone, że za niedługo coś się zacznie zmieniać na lepsze u tego opa.
Awatar użytkownika
bobix
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bobix »

dziorrek pisze: 2026-01-03, 17:40
Co do sprzętu to widzę, że NE211+HX510 za 864 jest dostępny jako outlet w sklepie Orange i zastanawia mnie kwestia zwrotów (chciałbym przynajmniej przez tydzień potestować), więc tego spróbuję się dowiedzieć.
Normalnie 14dni. Bez znaczenia że to zestaw refubrished.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

dziorrek pisze: 2026-01-03, 17:40 Wyników z Play na tą chwilę brak. Póki co Plus wygrywa (wynik taki sam jak wczoraj), co jest o tyle niefajne bo ich oferta jest słaba w porównaniu do Flex, gdzie nie potrzebuję wiązać się umową. Zostaje ewentualnie negocjacja z Plusem, gdzie mam 2 numery.
Plus wypada ciekawie tylko w ofercie łączonej, ale masz tam 5G a to robi różnicę.Orange ma szeroki wachlarz ofert. Z pewnością potrzebne jest zewnętrzne CPE 5G.
ODPOWIEDZ