Najbliższy BTS T-Mobile/Orange/Plus to około 700m w linii prostej. Pomiędzy pola i teren płaski, zewnętrzny modem byłby na dachu, także raczej bez zakłóceń w postaci terenu.

Link do mapy: Link do parametrów poszczególnych BTS na wieży Około 1.5km dalej inny BTS Orange/T-Mobile oraz inny od Play.
Screenshot z NetMonster

SpeedTest
Wykonany na budżetowym telefonie Redmi Note 10 5G, z drugiego piętra budynku (zewnętrzny router byłby jeszcze wyżej) to 105 MBps DL (Plus). Inny telefon jedynie z obsługą 4G osiągnął wynik 86 MBps DL (Orange)
Dostawca
Najprawdopodobniej Plus albo Orange - zależy co lepsze pod względem prędkości i limitów. Najlepiej bez limitu i tu Orange ma za 80zł z dodatkowymi SIM co jest fajne, natomiast w Plusie mam już 2 telefony, więc może jakaś multioferta by wleciała.
Sprzęt
Na razie skłaniam się ku ZTE MC889 jako zewnętrzny router, natomiast przewinął mi się również Zyxel NR7101. Nie wiem czy to nie za będzie przekombinowane, bo prawdziwego 5G 3500 tutaj nie ma, a sam BTS jest dość blisko. W każdym bądź razie planem jest wybór któregoś i wypróbowanie przez około tydzień, korzystając ze starterów Plus/Orange/ew Play. W przypadku problemów ze stabilnością poszedłby zwrot.
W domu mam jedynie leciwego TP-Link W9980 (obsługa ADSL), więc o wymianie routerów WiFi pomyślałbym później.