N95- stare problemy w nowym telefonie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

N95- stare problemy w nowym telefonie

Post autor: hubert »

Witam
Niedawno przesiadłem się na N95, wcześniej miałem 6120 classic, i miałem z nią problemy przy łączeniu się z siecią przez bluetooth,
co zresztą zgłaszałem na forum w wątku poświęconym tej komórce.
No, ale w takim fonie jak n95 byłem pewien że nic takiego nie będzie miało już miejsca... i niestety, dalej to samo :cry:
Do diabła!!! co jest grane, telefon jakiś czas będąc online nagle zrywa połączenie, a po kablu oczywiście wszystko jest jak należy.
Na stronie nokii są jakieś sterowniki w postaci plików INF, nazywające się "Bluetooth Modem driver for Windows 2000 and XP Users", i "
Modem driver for Microsoft Bluetooth Users" ale nigdzie nie pisze co właściwie trzeba zrobić z nimi, czy podmienić jakieś systemowe zbiory, czy może jakoś inaczej je zainstalować.
Może to by pomogło z tymi problemami, no nie wiem w czym może leżeć problem, ale musicie przyznać że jest to co najmniej dziwna sprawa, skoro już w dwóch fonach jest to samo, i jestem ciekawy czy ktoś używa tego sprzętu i ma podobne problemy.
Awatar użytkownika
compile

Re: N95- stare problemy w nowym telefonie

Post autor: compile »

a może to wina bluetootha??
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

kup jakiegos porzadnego blutka, a nie trzymasz jakis syf z allegro za 15 zł, i nie bedzie problemów wiecej...
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

i jak tam ? - dalo rade powalczyc z N 95 ?? czy jest to poprostu seria wadliwych egzemplarzy ?? tez chce zamienic felerna 6120 tylko jak widac na co ?!!!!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

seboo pisze:[...] tez chce zamienic felerna 6120 tylko jak widac na co ?!!!!
W przypadku 6120 za opisane wady odpowiada stary soft. Jest już na stronie Nokii nowy eliminujący błędy.
A co do połączeń to faktycznie trzeba się zaopatrzyć w porządny bluetooth. Nie mam tego problemu przy połączeniu z żadnym urządzeniem zewnętrznym czy to jet telefon czy słuchawki.
hubert

Witam
Już zapomniałem o tym wątku, a tu...
Problem niestety pozostał, to samo co w 6120 classic, po prostu zawiesza się telefon po jakimś czasie będąc online, właściwie to się już z tym pogodziłem, nie wiem czy mam takiego pecha, czy to rzeczywiście wina adaptera blu, mój blutek to pentagram za jakieś 80zł, ale to samo jest z sprzętem firmy Bluetake, też w tej cenie, także nie wiem czy jest sens pakowania się w koszty i kupowania coś innego, przeglądałem oferty tych adapterów, jest tego mnóstwo, no ale co wybrać?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

przeglądałem oferty tych adapterów, jest tego mnóstwo, no ale co wybrać?
Ja aktualnie uzywam BT Trust Micro, cena ok 50zl w MM. Z telefonikiem Nokia E51 dziala swietnie - polecam.
Awatar użytkownika
seboo

ja za to probowalem chyba z 5 roznych kluczykow - od bluetake poprzez takie dzialajace na broadcomie np i-tec do takich typu asus obslugujacych rozne modulacje - na kazdym 6120 zamiera podczas CIAGLEJ transmisji trwajacej okolo 30 minut - czy Ty Jo_gurt robiles takie proby ?? ze swoim telefonem ?
1234kqpr6

Post autor: 1234kqpr6 »

Chyba was nie pocieszę mówiąc, że u mnie jest ten sam problem. Zaczęło się kilka miesięcy temu na Nokii 6630... ni z gruchy, ni z pietruchy nagle zaczęło się rozłączać. Pomyślałem sobie wtedy, że to przejściowy problem (bo akurat występował bardzo rzadko).

Kupiłem Nokię E51 i dopiero się zaczęło. Rozłącza mnie po jakimś czasie (kilkanaście do kilkudziesięciu minut). W czasie, w którym internet chodzi dobrze, korzystam normalnie z łącza. Jednak wystarczy coś zacząć ściągać lub ładować kilka stron na raz i wtedy widać np w NetMeterze na wykresie... czerwone, czerwone, czerwone... bęc i nie ma internetu.

Już mnie ***** brała przez to dziadostwo, więc kupiłem sobie 5-metrowy aktywny kabel USB + przejściówkę na USB - mini USB i teraz działa lux-malina. Tylko ja nadal wolę bluetooth od kabla :(

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-17, 19:37 ]
Kolego @moro na forum nie używamy słów niecenzuralnych :nienie:
Ostatnio zmieniony 2008-04-17, 18:36 przez 1234kqpr6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

moro pisze:Kupiłem Nokię E51 i dopiero się zaczęło.
Właśnie testuję E51 - jako zamiennik dla rozłączającej 6120...E51 rozłącza niestety tak samo...ba ! potrafi rozłączyć też po kablu :szok:
Decyzja została podjęta - nie biorę E51,zostaję przy 6120 do rozmów,a do Internetu kupuję Aircarda 870 i Iplusa 110 na rok.
Awatar użytkownika
seboo

Niestety to prawda juz tez i dla mnie oczywista

Poprostu telefony Nokii jako modemy HSDPA sa do kitu - mozna wydac kupe kasy i dostac totalne badziewie - ja swoja 6120 oddawalem do serwisu i ZAWSZE byla dobra - wydaje sie ze jednak prawdziwy modem 3 G jest najlepszym rozwiazaniem
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ja aktualnie uzywam BT Trust Micro, cena ok 50zl w MM. Z telefonikiem Nokia E51 dziala swietnie - polecam.
Testowałeś E51 z tym donglem jako modem ?
Mi na dwóch donglach (no-name i Asus) oraz na wbudowanym w laptopa (Lenovo R61) Broadcomie rozłącza tak samo.
W dodatku potrafi rozłączyć i po kablu :dobani:

[ Dodano: 2008-04-20, 17:08 ]
seboo pisze:Poprostu telefony Nokii jako modemy HSDPA sa do kitu
a czarę goryczy przelewa już ostatecznie marna czułośc tych telefonów w paśmie 2,1 GHz, brak możliwości podłączenia anteny zewnętrznej (ale to bolączka wszystkich nowoczesnych telefonów),i przegrzewanie się podczas pracy w UMTS/HSDPA.

Dlatego dedykowany modem to najlepsze rozwiązanie - ja się trzymalem telefonu z powodu możliwości wykupienia iPlusa na czas nieokreślony (jako dodatek do abonamentu głosowego)...ale to chyba koniec.
hubert

Może by tak jakąś petycyjkę do nokii wystosować, i zwrócić im uwagę na problem, przynajmniej by się jakoś do tego ustosunkowali.
Gdyby zorientowali się że sporo osób ma z tym problemy to by to poważniej potraktowali.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

hubert pisze:Może by tak jakąś petycyjkę do nokii wystosować, i zwrócić im uwagę na problem, przynajmniej by się jakoś do tego ustosunkowali.
Gdyby zorientowali się że sporo osób ma z tym problemy to by to poważniej potraktowali.
na oficjalnym forum nokii są obszerne wątki na ten temat...nie reagują :dobani:
Awatar użytkownika
seboo

wystarczy przeczytac np to:

LINK

i rece opadaja - petycje to najsmieszniejsza forma nacisku - najlepiej chyba byc madrym po szkodzie i nie kupowac produktow pewnej firmy poprostu
hubert

Witam
Zdaje się że problem zniknął po wgraniu najnowszego oprogramowania, testuje już kilka dni, po kilka godzin transferuje dane i nie zauważyłem żadnych zawieszeń anie zrywań połączeń.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ja również myślę, że to problem ustawień/oprogramowania.
Niedawno zainstalowałem moją 6630 po kablu na XP. coś tam pokręciłem w instalacji ale poszło. Teraz po jakimś czasie się rozłacza, ale tylko w czasie bezczynności (opcje ta jest wyłączona). Żeby było śmieszniej pod BT na innym systemie działa jak stałe łącze- zero rozłączeń.
ODPOWIEDZ