Połaczenie przez nokie 3220.Nie pobiera danych

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasxxl
Początkujący użytkownik forum

Połaczenie przez nokie 3220.Nie pobiera danych

Post autor: lukasxxl »

Kupiłem dla siostry nokie 3220 do połączenia z netem. Mam tez oryginalny kabel DKU-5 . Modem sie zainstalował poprawnie, nawiązuje połaczenie Dial-up ale po nawiazaniu połaczenia dane sa wysylane ale nie odbiera nic oprocz ok 200 bajtow. Po przelozeniu karty do nokii 6120 czy samsunga d900 wszsystko jest w porzadku. Czy to jest wina konfiguracji telefonu czy moze modem w tej 3220 jest uszkodzony ? Moze miał ktos taki przypadek ? Czasami miałem tak jak jeszcze uzywalem GC 75 ale to bylo tylko chwilowe, po kilku próbach udawalo sie poprawnie polączyc.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Połaczenie przez nokie 3220.Nie pobiera danych

Post autor: Sundance_kid »

Spróbuj jeszcze raz sciągnąć ustawienia.
Skąd wziąłeś sterowniki?
Mam ta samą Nokię i z połaczeniem nie ma problemów.

[ Dodano: 2008-01-28, 21:47 ]
A co do przypadków miałam taki ale z SE.
lukasxxl

Dzieki za szybką odpowiedz :)
Sterowniki do kabla sa z płytki do niego dołączonej a do modemu mam ze strony nokii.
Mówisz o ustawieniach telefonu czy komputera ? jesli chodzi o komputer to na pewno jest dobrze, na tym samym polaczeniu inne telefony działaja...
Mam jeszcze motorole C975 ale ona nie ma Edge , u siebie uzywalem jej do UMTS-a a teraz mam stacjonarny internet , a pozatym ostatnio nie dalo mi sie przez nia polaczyc z netem.Wyskakuje caly czas blad 632 (chyba) Musialem przekladac karte do 6120 :/
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Ja używam sterownika ze strony europe.nokia.com i działa. Popróbuj konfiguracja ze strony operatora. Moze jeszcze dopisz dodatkowe komendy inicjujące do modemu.
lukasxxl

Sterowniki mam z tej samej strony.A moze to cos z kablem...? Nie wiem czy pasuje DKU-5,ale jesli tak to sprobuje zestawic polaczenie na 6610 ( to ostatnie co mi przychodzi do glowy) a jak nie bedzie dzialac to chyba kupie jej jakiegos ED77
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Ale skoro się łączy coś musi być po stronie modemu. A przez PC Suite próbowałeś?
Ja używam DKU5 i to nieoryginalnego i śmiga. Firewall go nie blokuje?
lukasxxl

No w sumie masz racje.Pc suite 6.84 nie wykrywa modemu. Zainstalowalem modem przez dodaj sprzet w panelu sterowania. Firewall tez go nie blokuje bo wyłączałem . Moze spróbuje jeszcze z tymi komendami inicjującymi modem...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lukasxxl pisze:Zainstalowalem modem przez dodaj sprzet w panelu sterowania.
Zrób normalnego dial-up jak w przykładach w :faq: Jeśli już masz modem w systemie to nie instaluj PC Siute Nokii.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jaco pisze:[...]Jeśli już masz modem w systemie to nie instaluj PC Siute Nokii.
Wgrywanie wszystkiego co popadnie nie polepszy szybkości transferu a tylko go obnizy lub całkiem zablokuje. Powyższa rada jest najlepsza - dial-up :ok:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

mar_kow patrz wyżej. Nie działa dial-up. Więc dlatego zaproponowałam, żeby spróbował czegos innego. Żeby zobaczyć czy coś nie jest nie tak z modemem.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Sundance_kid - patrz nieco niżej - zainstalował sterowniki modemu - więc dial-up jest możliwy ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Ale modem sie nie przesyła danych. Albo coś z ustawieniami albo walniety. To samo miałam z k300i i nie udało sie rozwiązać problemu.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Modem raczej rzadko pada, mozna sprawdzić ewentualnie ustawienia w telefonie. Njalepiej ściągnąć autamatycznie. Miałem przypadek że wgrane były ustawienia dla orange i plusa. Również wystąpił problem z połączeniem ale powtórny zapis ustawień pomógł. W przypadku instalacji kilku modemów róznych telefonów w Windows system się gubi i źle je rozpoznaje ale w tym przypadku był dodany ręcznie. Może problem ze złączem ?? Gdyby w telefonie była IRDA lub BT mozna byłoby pokombinować...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zassij ustawienia z tej strony: http://www.nokia.com.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534 . Ja dla Nokii zawsze z niej korzystam.Usuń wszystkie poprzednie profile.
lukasxxl

Modem i sterowniki zainstalowałem dokladnie tak jak jest to napisane w FAQ .Dial-up jest dobrze ustawione. Ale przed zainstalowaniem sterownikow modemu instalowalem PC Suite i nie wykryl modemu. Dopiero wtedy dodalem modem recznie. Zamowilem sobie wlasnie ustawienia z tej stronki : http://www.nokia.com.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534. Moze to cos pomoze...
A jesli chodzi o padniecie modemu to chyba tak mi sie stalo w motoroli C975 , probowalem sie przez nia polaczyc na trzech kompach i nic :/

[ Dodano: 2008-01-29, 20:40 ]
Dzwonilem przed chwila do siostry. Podyktowalem jej jak ma skonfigurowac telefon do polaczenia z internetem no i ... dziala :) wysyla i odbiera dane :) w ustawieniach telefonu byl aktywny punkt dostepu mms a nie internet. Byc moze to wszystko przez to. W kompie tyle sie nakombinowalem z ustawieniami a zapomnialem o telefonie :/
Dzieki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam, Łukasz
ODPOWIEDZ