Problem z internetem w laptopie za posrednictwem komorki
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem w laptopie za posrednictwem komorki
Witam,
mam dziwny problem. Chcę się łączyć z internetem na laptopie za pośrednictwem GPRS'u w telefonie komórkowym (a raczej palmfonem) za pomocą bluetootha lub kabla usb.
Przeczytałem cały wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088
oraz wykonałem co autor w nim napisał od początku do końca.
wszystko to co na rysunkach lacznie z poprawa komenda AT i numerem *99***1#.
poprawnie mam skonfigurowany gprs w telefonie (w koncu tam internet dziala).
niestety nie chce nawiazac polaczenia, wyskakuje blad nr 628, ze jedno z urzadzen moze byc uszkodzone lub cos tam...
Probowalem też przez samo blue soleil ale tam o dziwo po polaczeniu sie laptopa z komorka nie zapala sie ikona telefonu (bluetooth dial-up networking services), wiec niewiele moge zrobic.
przez usb wyskakuje ten sam blad.
Co moze byc nie tak? co robie zle?
palmfon: Eten G500, WM 5.0
laptop: Asus z win XP
bluetooth w laptopie: blue soleil.
operator: heyah
Pozdrawiam,
raposo
mam dziwny problem. Chcę się łączyć z internetem na laptopie za pośrednictwem GPRS'u w telefonie komórkowym (a raczej palmfonem) za pomocą bluetootha lub kabla usb.
Przeczytałem cały wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38088#38088
oraz wykonałem co autor w nim napisał od początku do końca.
wszystko to co na rysunkach lacznie z poprawa komenda AT i numerem *99***1#.
poprawnie mam skonfigurowany gprs w telefonie (w koncu tam internet dziala).
niestety nie chce nawiazac polaczenia, wyskakuje blad nr 628, ze jedno z urzadzen moze byc uszkodzone lub cos tam...
Probowalem też przez samo blue soleil ale tam o dziwo po polaczeniu sie laptopa z komorka nie zapala sie ikona telefonu (bluetooth dial-up networking services), wiec niewiele moge zrobic.
przez usb wyskakuje ten sam blad.
Co moze byc nie tak? co robie zle?
palmfon: Eten G500, WM 5.0
laptop: Asus z win XP
bluetooth w laptopie: blue soleil.
operator: heyah
Pozdrawiam,
raposo
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Problem z internetem w laptopie za posrednictwem komorki
Czy ten palmfon jest widziany jako modem w Twoim notebooku?raposo pisze:palmfon: Eten G500, WM 5.0
Nie wiem czy ten model może pracować jako modem. Niektóre palmfony mogą udostępniać połączenie tylko na zasadnie ICS. Np. Samsung i600. Zdaje się, że w moim wątku o i600 w Hyde-parku podawałem linka do konfiguracji takiego połączenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Masz tam jakieś ustawienie w tym palmfon: Eten G500, WM 5.0 dla modemu? Być może nie masz wpisanego APN i dlatego tak się dzieje.raposo pisze:Co moze byc nie tak?
-
Jak sprawdzić czy jest widziany jako modem?BliSki pisze:Czy ten palmfon jest widziany jako modem w Twoim notebooku?
Nie wiem czy ten model może pracować jako modem. Niektóre palmfony mogą udostępniać połączenie tylko na zasadnie ICS. Np. Samsung i600. Zdaje się, że w moim wątku o i600 w Hyde-parku podawałem linka do konfiguracji takiego połączenia.
Bo jeśli chodzi o wykrywanie przez blue soleil to wykrywa tam jedynie opcję wymiany plikow i synchronizacji plików.... Dlatego też konfiguracja bezpośrednio przez blue soleil odpada.
Jaco
mam takie cos w opcjach polaczenia:
programs that automatically connect to the internet should connect using:
i tu MY ISP gdzie w zakladce modem: mam ustawienia gprs'u gdzie dalej jest wpisany prawidlowo access point name (heyah.pl).
ale oprocz tego jest jeszcze:
programs that automatically connect to a private network should connect using:
i tu ten sam wybor mam co wyzej....
tylko nie wiem czy to cos mi daje, bo to laptop ma brac polaczenie z komorki a nie komorka z laptopa...

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Dziwne że BlueSoleii nie załatwia tego połączenia?
Najlepiej w menadżerze urządzeń w zakładce modemy tylko nie zapomnij podpiąć palmfon.raposo pisze:Jak sprawdzić czy jest widziany jako modem?
-
nawet bardzo dziwne. jest dostepna opcja:Jaco pisze:Dziwne że BlueSoleii nie załatwia tego połączenia?
1) file transfer service
2) object push service
co do widzenia jako modem to wrzucam screena, który mam nadzieje odpowie na to pytanie

sorry ale sam nie jestem zbyt biegły w tych sprawach

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Modem dla BT masz zainstalowany tylko że twój sprzęt nie obsługuje modemu poprzez BT i dlatego nie jest widziany przez aplikację BlueSoleii.
Czy to modem PCI to nie jest właśnie twój sprzęt. Wychodzi na to że nie ma sterownika do niego. Czy łączysz go kablem USB i da się przesyłać pliki z twojego sprzętu na kompa i odwrotnie?
[ Dodano: 2008-01-29, 00:49 ]
Ja bym jeszcze zaproponował diagnostykę modemu dla BlueSoleii
Czy to modem PCI to nie jest właśnie twój sprzęt. Wychodzi na to że nie ma sterownika do niego. Czy łączysz go kablem USB i da się przesyłać pliki z twojego sprzętu na kompa i odwrotnie?
[ Dodano: 2008-01-29, 00:49 ]
Ja bym jeszcze zaproponował diagnostykę modemu dla BlueSoleii
-
Jak już pisałem, nie wiem jak jest w tym przypadku ale może ten smartfon nie będzie widziany jako modem, ale należy na nim udostępnić połączenie przez zwyczajną sieć. Czyli coś w rodzaju ICS.
Zobacz ten opis, może to Ci pomoże: >KLIK do pliku RAR<
Co prawda, to dotyczy innego smartfona, ale może właśnie to jest rozwiązanie?
EDIT:
Chyba raczej to powyższe się nie przyda
Ale zobacz jeszcze do: Start/Programs i tu wybierz program
Internet Sharing.
Wybierz tam rodzaj połączenia z PC (USB lub Bluetooth PAN), wybierz BT, bo domyślnie jest USB.
Jeżeli masz kilka typów / profili połączeń, to wybierz także nazwę żądanego połączenia. Dopiero wtedy zobacz, czy BlueSolei go zobaczy.
Zobacz ten opis, może to Ci pomoże: >KLIK do pliku RAR<
Co prawda, to dotyczy innego smartfona, ale może właśnie to jest rozwiązanie?
EDIT:
Chyba raczej to powyższe się nie przyda

Ale zobacz jeszcze do: Start/Programs i tu wybierz program

Wybierz tam rodzaj połączenia z PC (USB lub Bluetooth PAN), wybierz BT, bo domyślnie jest USB.
Jeżeli masz kilka typów / profili połączeń, to wybierz także nazwę żądanego połączenia. Dopiero wtedy zobacz, czy BlueSolei go zobaczy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Tak, bez problemu można przesyłać pliki w obie strony...Jaco pisze:... Czy łączysz go kablem USB i da się przesyłać pliki z twojego sprzętu na kompa i odwrotnie? [...] Ja bym jeszcze zaproponował diagnostykę modemu dla BlueSoleii
Diagnostyke bluesoleil ? tzn?
Hmm w start --> programs nie mam takiego programuBliSki pisze:"zobacz jeszcze do: Start/Programs i tu wybierz program Internet Sharing.
Wybierz tam rodzaj połączenia z PC (USB lub Bluetooth PAN), wybierz BT, bo domyślnie jest USB

Tego typu mam jedynie "Modem Link" gdzie moge wybrac connection: serial (COM1:) lub USB. baud rate: i tu rózne numery...
APN: wybrane heyah.pl
moze wynika to z tego, ze mam palmfona a nie smartfona jak pisales (troche sie roznia chyba i ten 1wszy ma ekran dotykowy).
Ehh cos slabo widze korzystanie w ten sposob z internetu. Chyba zakonczy sie na umowie z iplusem lub czyms podobnym....
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-29, 13:41 ]
Poprawa cytatów.
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 13:41 przez raposo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Plik rar z prezentacją faktycznie był do innego urządzenia, myślałem że Ci coś podpowie, ale raczej nie.raposo pisze:Hmm w start --> programs nie mam takiego programu
[...]
moze wynika to z tego, ze mam palmfona a nie smartfona jak pisales
Natomiast program, który opisywałem jest w bliźniaczym modelu Etena, wiec u Ciebie też powinien być. Może Ty masz polską nakładkę i ten program nazywa się inaczej? Jakie masz tam nazwy innych programów? Podaj kilka nazw.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
Kwerendę(diagnostykę) modemu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55678#55678raposo pisze:Diagnostyke bluesoleil ? tzn?
-
Jaco
po wybraniu kwerenda modemu wyskakuje komunikat:
"Modem nie odpowiada. Sprawdz, czy jest poprawnie podlaczony i wlaczony. Jesli jest to modem wewnetrzny, sprawdz czy zostalo wybrane wlasciwe przerwanie portu."
Bliski
mam np download agent, modem link, explorer
, active sync, terminal services, wireless manager (ale tu wlaczam bluetootha itd), wiec w sumie za bardzo nic takiego nie mam tutaj 
po wybraniu kwerenda modemu wyskakuje komunikat:
"Modem nie odpowiada. Sprawdz, czy jest poprawnie podlaczony i wlaczony. Jesli jest to modem wewnetrzny, sprawdz czy zostalo wybrane wlasciwe przerwanie portu."
Bliski
mam np download agent, modem link, explorer

- Jaco
To z Bluetoothem należy dać sobie już spokój.raposo pisze:"Modem nie odpowiada.

-
Teraz tak, ale w przyszłości niekoniecznie. Gdyż ustawienie domyślne aplikacji o której pisałem wcześniej, to tryb "USB". Jeżeliby się udało ją uruchomić, to można byłoby to przestawić na BT i wtedy zapewne by działało.Jaco pisze:To z Bluetoothem należy dać sobie już spokój
Tak, ja też polecam teraz sprawdzenie tego połączenia, czy zadziała na kabelku USB. Wtedy będziemy przynajmniej tego pewni. Raposo, tylko upewnij się, że po podłączeniu poprzez USB pojawi się na PC jakiś nowy modem lub inne urządzenie, bo tak teoretycznie powinno być. Jeżeli pojawi się, to możesz spróbować konfiguracji połączenia jak w moim podpisie o Dial-up.Jaco pisze:Teraz to tylko kabel USB
I jeszcze jedno, pamiętaj, że przed połączeniem PCta musi być na nim zainstalowany active sync. Nie wiem dlaczego, ale tak zalecają

Czyli to jest to miejsce, bo active sync, wireless manager tam właśnie są.raposo pisze:mam np download agent, modem link, explorer, active sync, terminal services, wireless manager
1) albo trzeba taki programik, do zarządzania tym połączeniem doinstalować,
2) albo pojawia się on po zaznaczeniu czegoś (tego nie udało mi się stwierdzić, bo to już był),
3) albo jest w innym miejscu ukryty w tym modelu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Ehhh... próbuję to zrobić tak jak opisaliście to w postach ale już przy kreatorze połączenia jak mam do wyboru modemy to są tylko: bluetooth dun modem i bluetooth fax modem. Brak mojego telefonu mimo, że jest podłączony i mogę w nim wymieniać dane
.
Chyba będę zmuszony chociażby kupić drugi telefon jako modem.
Który byście polecili?
Ważne żeby był tani i żeby na pewno działał z laptopem
edit:
active sync jest zainstalowany, on umozliwia wymiane danych przez kabel
.
programik w innym miejscu nie ejst raczej ukryty, przeszukalem chyba caly telefon.
doinstalowac hmm bede musial go poszukac...
edit2:
z tego co na razie wyszukalem to wychodzi na to, ze ten program jest w nowszych modelach razem z windowsem mobile 6.0 ...

Chyba będę zmuszony chociażby kupić drugi telefon jako modem.
Który byście polecili?
Ważne żeby był tani i żeby na pewno działał z laptopem

edit:
active sync jest zainstalowany, on umozliwia wymiane danych przez kabel

programik w innym miejscu nie ejst raczej ukryty, przeszukalem chyba caly telefon.
doinstalowac hmm bede musial go poszukac...
edit2:
z tego co na razie wyszukalem to wychodzi na to, ze ten program jest w nowszych modelach razem z windowsem mobile 6.0 ...
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 16:01 przez raposo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Czyli masz tylko modemy BT a nie masz tego po USB.raposo pisze:próbuję to zrobić tak jak opisaliście to w postach ale już przy kreatorze połączenia jak mam do wyboru modemy to są tylko: bluetooth dun modem i bluetooth fax modem.
Na 100% da się to jakoś ustawić. Daj mi trochę czasu, to znajdę receptę.raposo pisze:Chyba będę zmuszony chociażby kupić drugi telefon jako modem
Wiem, ale chodzi o to, że nawet w instrukcji obsługi ostrzegają, żeby nie podłączyć do portu USB bez wcześniejszej instalacji AS. Nie wiem do końca dlaczegoraposo pisze:active sync jest zainstalowany, on umozliwia wymiane danych przez kabel

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Fakt, tak piszą ale też tak to robiłem. Tylko modemu nie znajduje mimo wszystkoBliSki pisze:Wiem, ale chodzi o to, że nawet w instrukcji obsługi ostrzegają, żeby nie podłączyć do portu USB bez wcześniejszej instalacji AS. Nie wiem do końca dlaczego

Ok, w takim razie czekam cierpliwie

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-29, 15:58 ]
Przyciąłem trochę cytat.

Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 15:57 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No faktraposo pisze:z tego co na razie wyszukalem to wychodzi na to, ze ten program jest w nowszych modelach razem z windowsem mobile 6.0

Model ETENa o którym pisałem ma WM6. O tym nie pomyślałem. Może w takim razie tę aplikację należy doinstalować ręcznie, skoro nie ma jej w standardzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Tylko pytanie czy jest jej instalka w internecie czy jedynie instaluje się razem z Windows Mobile 6.0 ... Bo instalki nie znalazlem 
edit:
jeszcze mam pytanie natury technicznej, bo juz powoli szukam jakiejs alternatywy:
czy lepiej jest kupic 'nowy' telefon z gprs i bluetoothem np nokie 6230 lub tam 6600, czy tez sam modem na pcmcia ?
no i do tego simdata.
bo chyba lepsze to niz wiazanie sie z plusem na 2 lata.

edit:
jeszcze mam pytanie natury technicznej, bo juz powoli szukam jakiejs alternatywy:
czy lepiej jest kupic 'nowy' telefon z gprs i bluetoothem np nokie 6230 lub tam 6600, czy tez sam modem na pcmcia ?
no i do tego simdata.
bo chyba lepsze to niz wiazanie sie z plusem na 2 lata.
-
Sprawdź jeszcze jedno, czy przy podłączonym kabelku USB masz takie coś jak Windows Mobile-based device w menedżerze zadań w kartach sieciowych na Lapku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
tak, mam takie cos 
edit:
jeszcze znalazlem takie cos w menadzerze:
bluetooth pan network adapter
jest to jako osobna karta sieciowa - byla wylaczona... ale po wlaczeniu nic sie nie zmienilo heh.
edit2:
pytałem tez na forum pdaclub i ktos takze powiedzial zebym skorzystal z Internet Sharing ale wychodzi na to ze w moim modelu tego nie ma
szukalem w internecie samej instalki ale bezskutecznie, a na cd dolaczonej do telefonu nie ma nic takiego zeby cos dodatkowo doinstalowac...
a wychodzi na to, ze ten program jest potrzebny/niezbedny
wrzucam jeszcze instrukcje obslugi, ktora byla na plytce zebys mogl podpatrzec co tam jeszcze jest
link:
http://www.sendspace.com/file/6xuyq0

edit:
jeszcze znalazlem takie cos w menadzerze:
bluetooth pan network adapter
jest to jako osobna karta sieciowa - byla wylaczona... ale po wlaczeniu nic sie nie zmienilo heh.
edit2:
pytałem tez na forum pdaclub i ktos takze powiedzial zebym skorzystal z Internet Sharing ale wychodzi na to ze w moim modelu tego nie ma

szukalem w internecie samej instalki ale bezskutecznie, a na cd dolaczonej do telefonu nie ma nic takiego zeby cos dodatkowo doinstalowac...
a wychodzi na to, ze ten program jest potrzebny/niezbedny

wrzucam jeszcze instrukcje obslugi, ktora byla na plytce zebys mogl podpatrzec co tam jeszcze jest

link:
http://www.sendspace.com/file/6xuyq0
-
Jeżeli masz takie karty sieciowe w menadżerze, to moze spróbuj ustawić na początku na tej USB w jej właściwościach bramę domyślną. Zapewne ta karta ma adres na lapku z końcówką x.x.2.2, ustaw tam 2.1, dopisz też DNSy tak jak u nas w FAQ (OpenDNS).
Sprawdź czy masz pingi na tę bramę. I spróbuj czy się połączy. Jeżeli nie, to połącz sięręcznie na Etenie i spróbuj jeszcze raz. Nie wiem czy bez tej aplikacji będzie to możliwe, ale warto spróbować.
Faktem jest też, że tego Etena, którego sprawdzałem nie wykryło mi jako modemu, więc chyba udostępnianie internetu odbywa sie tylko na zasadzie ICS. Tak jak się spodziewałem. Chyba, że gdzieś są drivery do niego jako modemu, szukałeś może?
Ja pracuję nad jakimś opisem jak robi się takie połączenia, ale mam mało czasu ostatnio
i szybko tego nie zrobię.
Sprawdź czy masz pingi na tę bramę. I spróbuj czy się połączy. Jeżeli nie, to połącz sięręcznie na Etenie i spróbuj jeszcze raz. Nie wiem czy bez tej aplikacji będzie to możliwe, ale warto spróbować.
Faktem jest też, że tego Etena, którego sprawdzałem nie wykryło mi jako modemu, więc chyba udostępnianie internetu odbywa sie tylko na zasadzie ICS. Tak jak się spodziewałem. Chyba, że gdzieś są drivery do niego jako modemu, szukałeś może?
Ja pracuję nad jakimś opisem jak robi się takie połączenia, ale mam mało czasu ostatnio

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Przynoszę nowe wiesci.
Dzis rozmawialem przez telefon z pomocą techniczną heyah (1,5h
).
Prawie nastapil przelom, aczkolwiek i tak nie udalo mi sie polaczyc.
Ale co sie udalo:
udalo sie zainstalowac modem palmfona na komputerze (modem PCI przy ktorym byl zolty znak zapytania), a reszta zostala usunieta wiec ten jest jedyny.
Raz udalo sie prawie polaczyc (doszlo do "Port otwarty") ale nastepowalo od razu rozlaczenie i wyskakiwal nowy blad (bodajze nr 628, 692 albo tez 618).
Operator jeszcze jutro bedzie probowal mi pomoc ale moze wam to tez cos podpowie...
Pozdrawiam
Dzis rozmawialem przez telefon z pomocą techniczną heyah (1,5h

Prawie nastapil przelom, aczkolwiek i tak nie udalo mi sie polaczyc.
Ale co sie udalo:
udalo sie zainstalowac modem palmfona na komputerze (modem PCI przy ktorym byl zolty znak zapytania), a reszta zostala usunieta wiec ten jest jedyny.
Raz udalo sie prawie polaczyc (doszlo do "Port otwarty") ale nastepowalo od razu rozlaczenie i wyskakiwal nowy blad (bodajze nr 628, 692 albo tez 618).
Operator jeszcze jutro bedzie probowal mi pomoc ale moze wam to tez cos podpowie...
Pozdrawiam
- Jaco
Tu szukałeś http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54496#54496raposo pisze:ale moze wam to tez cos podpowie...
-
Możesz napisać coś więcej? Gdzie znalazłeś drivery itd.raposo pisze:udalo sie zainstalowac modem palmfona na komputerze
Ale jeżeli masz już go zainstalowanego jako modem, to dalej możesz postępować wg. tego opisu co u mnie w podpisie, czyli dial-up. Teraz powinno się udać. Oczywiście dane zamiast iPlusa wpisz swojego operatora.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Zrobilem tak jak poradzil mi operator czyli:
modem ktory byl jako PCI wymagal instalacji przez plytke etena, ktora byla do niego dolaczona (tzn z tamtej lokalizacji wybral sterowniki) .
Teraz jest widziany jako: AC97 Sofd Data Fax Modem.
Probuje sie polaczyc wg instrukcji w poscie z dial-upem przez usb i...
Błąd 628: polaczenie zostalo zakonczone przez komputer zdalny zanim mozna bylo je ukonczyc. w celu dalszej pomocy....
a przy ponownej probie:
blad 692: wystapila awaria sprzetowa w modemie (lub w innym urzadzeniu).
jeszcze sprobuje przez bluetooth ale watpie w rozstrzygniecie
edit:
operator polecil mi tez zainstalowac najnowsze sterowniki. Active Sync najnowszy nie pomogl...
Bluesoleil takze nic
chyba powoli opcje sie koncza...
modem ktory byl jako PCI wymagal instalacji przez plytke etena, ktora byla do niego dolaczona (tzn z tamtej lokalizacji wybral sterowniki) .
Teraz jest widziany jako: AC97 Sofd Data Fax Modem.
Probuje sie polaczyc wg instrukcji w poscie z dial-upem przez usb i...
Błąd 628: polaczenie zostalo zakonczone przez komputer zdalny zanim mozna bylo je ukonczyc. w celu dalszej pomocy....
a przy ponownej probie:
blad 692: wystapila awaria sprzetowa w modemie (lub w innym urzadzeniu).
jeszcze sprobuje przez bluetooth ale watpie w rozstrzygniecie

edit:
operator polecil mi tez zainstalowac najnowsze sterowniki. Active Sync najnowszy nie pomogl...
Bluesoleil takze nic

chyba powoli opcje sie koncza...
-
Rozumiem, że do zaawansowanych właściwości modemu wpisałeś odpowiedni dla swojego operatora ciąg inicjujący (tak jak w opisie dial-up punkt 2):raposo pisze:Probuje sie polaczyc wg instrukcji w poscie z dial-upem przez usb i...
AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"
Wpisałeś także DNSy, np. OpenDNS?
Nie ma co się poddawać. Jesteś coraz bliżej celuraposo pisze:chyba powoli opcje sie koncza.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Wpisalem tam:
^SGAUTH=1;+CGDCONT=1,"ip","heyah.pl" /HEYAH /8257
zostalo to zmienione z tego co ty podales.
powyzsza komende podal mi technik heyah.
tamta tez byla ponoc ok ale zostala zastapiana tą poniewaz... <nie pamietam
>
Hmm zadnych DNS'ow nie wpisywalem (?).
Co dokladnie mam zrobic?
Jednoczesnie dodam, ze nie mam juz modemu DUN bo zostal odinstalowany (zostal tylko AC97).
Blizej celu i blizej rezygnacji zarazem.
^SGAUTH=1;+CGDCONT=1,"ip","heyah.pl" /HEYAH /8257
zostalo to zmienione z tego co ty podales.
powyzsza komende podal mi technik heyah.
tamta tez byla ponoc ok ale zostala zastapiana tą poniewaz... <nie pamietam

Hmm zadnych DNS'ow nie wpisywalem (?).
Co dokladnie mam zrobic?

Jednoczesnie dodam, ze nie mam juz modemu DUN bo zostal odinstalowany (zostal tylko AC97).
Blizej celu i blizej rezygnacji zarazem.
-
Szkoda, że nie pamiętaszraposo pisze:tamta tez byla ponoc ok ale zostala zastapiana tą poniewaz... <nie pamietam>

Punkt 14 o dial-up, tam wpisz może DNS: podstawowy: 208.67.222.222, zapasowy: 208.67.220.220raposo pisze:Hmm zadnych DNS'ow nie wpisywalem (?).
Co dokladnie mam zrobic?
Nie wiem czy coś to da, raczej nie ale przynajmniej jedno będzie pewne

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
nic to nie dało ...